Vastagbél daganat prognózisa

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál (67 éves) 2016.06.08-án vastagbél daganatot találtak. A műtétet sürgősséggel 2016.06.18-án elvégezték, mivel a daganat a vakbél területén helyezkedett el és egyik napról a másikra begyulladt a vakbele, majd perforálódott. Az életmentő műtét jól sikerült, kivették a vakbelet, a daganatot, meg a hashártya egy részét. Sikerült összevarrni belet, így sztómát nem kapott. A műtét utáni szövettan eredménye a következő: Grade 1, T2 N0 M0 A kivett 7 nyirokcsomóban nem találtak rákos sejteket, valamint távoli áttét sem igazolódott. Utókezelést nem írtak elő, csak kontroll vizsgálatokra kell majd mennie. A műtét utáni tumor marker is jó eredményt mutat. A kérdésem ez lenne, hogy egy ilyen műtét után, illetve a szövettani eredmény alapján, mennyi esélye van a kiújulásra? Miért nem ajánl semmi táplálékkiegészítőt az onkológusa? Azt mondta, hogy se nem ártanak, se nem használnak a táplálékkiegészítők. Még mindig fáj neki picit evés után, ez mennyire normális? Ezt leszámítva jól van, dolgozik, éli az életét. Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyen édesapám, hogy a kiújulást megelőzze? Tudom, hogy erre biztos módszer nincs, de én úgy gondolom kell tenni azért, hogy ez minél jobb esélyei legyenek. Tudom, hogy ezeket a kérdéseket az onkológusának kellene feltenni, de édesapám nem nagyon kérdezett, én pedig nem voltam jelen a konzultáción, viszont nagyon szeretnék segíteni neki. Mindenképpen szeretném ha fogyasztana természetes táplálékkiegészítőket, de nem merek javasolni neki semmit, nehogy ártsunk vele. Még annyi, hogy inzulinos cukorbeteg, kb 5 éve, előtte 20 évig csak gyógyszert kapott a betegségére. Köszönettel, A.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

Jó esélyei vannak az édesapjának, hogy a műtéttel megoldódott a dolog. Garancia persze semmire sincs az életben, de ilyenkor a statisztikai elemzések azt mutatják, csak gondozni kell és figyelni, követni a beteget. A folyamat ebben a stádiumban korainak tekinthető.

A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban nekem is hasonló a véleményem, vagyis nem javaslok semmit. Ön is hangsúlyozta, hogy természetes alapú......hát akkor a természetes utat kell választani. Nem csodaszerekben bízni, hanem ugy kialakítani az életét, hogy minél egészségesebb legyen. A táplálékkiegészítők egy része mesterséges anyagokat tartalmaz, a másik részük vitaminokat, a harmadik, megjegyzem nagyobb részük pedig csupán a beteg pszichéjének (és a forgalmazó pénztárcájának) hasznos.

A túlzott vitaminozás daganatos betegeknél előnytelen, néha kifejezetten káros is lehet, ezért ezeket sem ajánlom.

A nyári gyümölcsökben, zöldségekben, az ésszerűen fogyasztott fehérjékben, az egészséges szénhidrátokban, a testmozgásban, a lelki békében sokkal jobban hiszek.

Megértem, hogy segíteni szeretne, de jól fogalmazott, akár árthat is vele.

A cukorbetegség miatt már biztosan sokat foglalkoztak az egészséges táplálkozással, hát kérem, csak ezen az uton haladjanak tovább.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. augusztus 01., 14:06; Megválaszolva: 2016. augusztus 01., 18:03
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
szövettani lelet értelmezése
Kedves Doktornő! Szövettani lelet értelmezésében kérek Öntől segítséget. Édesapámat (69 éves) 3 hete műtötték vastagbéldaganattal....
Végbélrák műtét után
Tisztelt Doktornő! Édesapámat végbélrákkal diagnosztizálták, megműtötték. Végleges stomát kapott és a korházi zárójelentést idézvén lenne...
Varumin rákgyogyszer
Tiszteletem! Rosszindulatú vastagbél daganatot/ vérzékeny szűkítő daganat/ diagnosztizáltak és javasolták a műtétet a bél egy darabjának...
vastagbél daganat, májáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapám az alábbi leletet kapta: A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra? Lelet CT: A trachea...
ileo-coecalis nyirokcsomó metastasis
Tisztelt Tóth Judit! Véleményét szeretném kérni a férjem ct leletével kapcsolatba.Csatoltan megküldöm Önnek az alapbetegségének leirását, és...