Vastagbél daganat prognózisa

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál (67 éves) 2016.06.08-án vastagbél daganatot találtak. A műtétet sürgősséggel 2016.06.18-án elvégezték, mivel a daganat a vakbél területén helyezkedett el és egyik napról a másikra begyulladt a vakbele, majd perforálódott. Az életmentő műtét jól sikerült, kivették a vakbelet, a daganatot, meg a hashártya egy részét. Sikerült összevarrni belet, így sztómát nem kapott. A műtét utáni szövettan eredménye a következő: Grade 1, T2 N0 M0 A kivett 7 nyirokcsomóban nem találtak rákos sejteket, valamint távoli áttét sem igazolódott. Utókezelést nem írtak elő, csak kontroll vizsgálatokra kell majd mennie. A műtét utáni tumor marker is jó eredményt mutat. A kérdésem ez lenne, hogy egy ilyen műtét után, illetve a szövettani eredmény alapján, mennyi esélye van a kiújulásra? Miért nem ajánl semmi táplálékkiegészítőt az onkológusa? Azt mondta, hogy se nem ártanak, se nem használnak a táplálékkiegészítők. Még mindig fáj neki picit evés után, ez, mennyire normális? Ezt leszámítva jól van, dolgozik, éli az életét. Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyen édesapám, hogy a kiújulást megelőzze? Tudom, hogy erre biztos módszer nincs, de én úgy gondolom kell tenni azért, hogy ez minél jobb esélyei legyenek. Tudom, hogy ezeket a kérdéseket az onkológusának kellene feltenni, de édesapám nem nagyon kérdezett, én pedig nem voltam jelen a konzultáción, viszont nagyon szeretnék segíteni neki. Mindenképpen szeretném ha fogyasztana természetes táplálékkiegészítőket, de nem merek javasolni neki semmit, nehogy ártsunk vele. Még annyi, hogy inzulinos cukorbeteg, kb 5 éve, előtte 20 évig csak gyógyszert kapott a betegségére. Köszönettel, A.

Dr. Tóth Judit válasza vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező! Jó esélyei vannak az édesapjának, hogy a műtéttel megoldódott a dolog. Garancia persze semmire sincs az életben, de ilyenkor a statisztikai elemzések azt mutatják, csak gondozni kell és figyelni, követni a beteget. A folyamat ebben a stádiumban korainak tekinthető. A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban nekem is hasonló a véleményem, vagyis nem javaslok semmit. Ön is hangsúlyozta, hogy természetes alapú...hát akkor a természetes utat kell választani. Nem csodaszerekben bízni, hanem ugy kialakítani az életét, hogy minél egészségesebb legyen. A táplálékkiegészítők egy része mesterséges anyagokat tartalmaz, a másik részük vitaminokat, a harmadik, megjegyzem nagyobb részük pedig csupán a beteg pszichéjének (és a forgalmazó pénztárcájának) hasznos. A túlzott vitaminozás daganatos betegeknél előnytelen, néha kifejezetten káros is lehet, ezért ezeket sem ajánlom. A nyári gyümölcsökben, zöldségekben, az ésszerűen fogyasztott fehérjékben, az egészséges szénhidrátokban, a testmozgásban, a lelki békében sokkal jobban hiszek. Megértem, hogy segíteni szeretne, de jól fogalmazott, akár árthat is vele. A cukorbetegség miatt már biztosan sokat foglalkoztak az egészséges táplálkozással, hát kérem, csak ezen az uton haladjanak tovább. Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológia, belgyógyászat
Megválaszolva: 2016. augusztus 01.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Szövettani lelet értelmezése
Kedves Doktornő! Szövettani lelet értelmezésében kérek Öntől segítséget. Édesapámat (69 éves) 3 hete műtötték vastagbéldaganattal. Műbillentyűvel és...
Végbélrák műtét után
Tisztelt Doktornő! Édesapámat végbélrákkal diagnosztizálták, megműtötték. Végleges stomát kapott és a korházi zárójelentést idézvén lenne egy-két kérdésem...
Varumin rákgyogyszer
Tiszteletem! Rosszindulatú vastagbél daganatot/ vérzékeny szűkítő daganat/ diagnosztizáltak és javasolták a műtétet a bél egy darabjának kiszedésével. Varumin...
Vastagbél daganat, májáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapám az alábbi leletet kapta: A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra? Lelet CT: A trachea nem komprimált,...
Ileo-coecalis nyirokcsomó metastasis
Tisztelt Tóth Judit! Véleményét szeretném kérni a férjem ct leletével kapcsolatba. Csatoltan megküldöm Önnek az alapbetegségének leirását, és műtéteit,...
Vastagbél rák
Tisztelt Doktor Nő! Nagyapám (jelenleg 76 éves) betegségével kapcsolatban szeretném segítségét kérni. 2012. szeptemberében vérszegénység miatt kivizsgálták,...