Műtét utáni kórszövettani lelet értelmezése

Tisztelt Dr. Tóth Judit klinikai szakorvos Asszony! "Remények és csodák helyett kétségek..műtét után" esetleírásommal kapcsolatban június 23-án feltett kérdésemhez a kórszövettani lelet leírását ismételten megküldöm. Előzmény: márciusban mammográfiás és UH vizsgálaton kóros elváltozást láttak a jobb emlő felső negyedében, a műtétre azóta sor került. Kérdésem továbbra is az, hogy a leletem alapján milyen adjuváns kezelésre számíthatok és a várható kezelés célja lehet-e végleges meggyógyítás vagy csupán palliatív kezelésről lehet szó? Szükség lehet kemoterápiára, vagy sugárterápiás és hormonális kezelésre számíthatok? Amennyiben az utóbbi, akkor milyen dózist kaphatok és milyen mellékhatásokkal kell szembenéznem? Kezeléseket illetően van választási lehetőségem, vagy csak annyi, hogy beleegyezek-e vagy sem? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza mellrák témában

Kedves Kérdező!

Technikai segítség után sikerült megnyitni és elolvasni a leletet, amire megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni.

Sajnos egy igen fontos adat még mindig hiányzik, mégpedig az, hogy volt e áttét a nyirokcsomóban?

Az emlőből eltávolított szövettanról a következőt lehet elmondani.

Az teljesen egyértelmű, hogy a daganat rosszindulatú és a lelet alapján vannak arra utaló jelek, hogy szelídebb viselkedésű, de sajnos jelen van néhány olyan faktor is, aminek nem igazán örülünk.

Jó jel, hogy hormonterápiára jól reagáló daganatról van, szó, hogy a legnagyobb góc sem éri el a 1, 5 cm-t, de egyértelműen nem szerencsés, hogy több gócból állt a daganat, hogy közel volt a mellizomhoz, hogy picit több osztódást mutatott a mikroszkóp alatt, mint szeretnénk, ill. az sem elhanyagolható, hogy fiatal az életkora.

Az nem kérdés, hogy a műtétet követő sugárkezelés fontos, mivel a helyi kiújulás veszélyét ezzel tudjuk csökkenteni. Az sem kérdés, hogy a későbbiekben fontos lenne egy "ellen-hormon" kezelésre hosszabb ideig.

Amire most nem tudok válaszolni a nyirokcsomó státusz ismerete nélkül, hogy mennyire erősen ajánlott a kemoterápia.

Ha nyirokcsomó áttétet adott a daganat nagyobb számban, akkor mindenképpen ajánlott, ha nem ad áttétet akkor ennek indikációja mérlegelhető.

Itt még mindig a megelőző, későbbi kiújulást, vagy áttétek kialakulását kivédő kezelésekről beszélünk.

Tehát arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora esélye van a későbbiekben a válaszom az, hogy JÓ esélye van arra, hogy maga mögött hagyja majd ezt az egész történetet, de ehhez fontos a korrekt utókezelés.

Természetesen joga van vállalni vagy visszautasítani a kezeléseket, de azt tudnia kell, hogy most, ebben a pillanatban leghatékonyabbak a kezelések. Most megnyerheti a háborút, és nem csak a csatát.

Miért dobna el magától segítséget?

Az onkológus, az onkológiai szakbizottság pontosan azt mérlegeli, hogy mekkora mellékhatásnak teszi ki az utókezeléssel a várható nyereség miatt........

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. június 29., 14:12; Megválaszolva: 2015. július 01., 18:06
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Melldaganat
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött hogy...
Áttét a tüdőbe - mennyi a...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is...
Áttét / további kezelés?
Tisztelt Nagykálnai Tamás Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Én is hasonlóra gondoltam. Még folytatnám. Anyám Herceptint azért kapott, mert a...
Roszindultu mellrák
Mellrákkal mütöttek 4és fél éve leleteim jók. Mehetek e gyógyvízbe fürdeni? Milyen meleg vízübe, melyik volna a legjobb. Pl: Egerszalók...
csontáttét
Nagymamámat (75 éves) 12 évvel ezelőtt melldaganattal operálták, bal mellét eltávolították, majd sugárkezelést kapott. Azóta rendszeresen jár...