Sugárkezelés mellékhatásai

Kedves Doktornő! Az én apósom 48 éves és fél éve diagnosztizáltak nála Hodgin-kórt. A nyakán van a kórosan megnagyobodott nyirokcsomó amely méretre olyan mint egy tyúktojás és kemény.Szövettant vettek belőle ez mutatta ki a rosszindulatúságot és 2 magvú sejtek építik fel ami a rohamos növést elősegíti. Kapott rá kemoterápiát de a legrégebbi változatot abból is csak fél üveggel ugyanis a a szíve gyenge az erősebbhez. Ez 1-2 kezelés után segített aztán váltott a doktornő sugárkezelésre. Célzott sugarat kapott a nyakra 3 helyre is.Ebből 18 alkalom volt. Most pihentetik. A nyaka és a füle doktornő most erősen befeketedett, és kirepedezett valamit levedzik is. Azt szeretném kérdezni hogy ez mitől lehet vagy mi okozhatta? Mi lenne rá a gyógymód? A háziorvosa látta ő azt mondta valószínű antibiotikum szükséges és kórházi ápolást is igényelhet.Valamint küldte bőrgyógyászatra. Amúgy a "Kék gyolyó" úti Országos Onkológiai Intézetben kapja a kezeléseket Deák Beáta a kezelőorvosa.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza Hodgkin témában

Nem részletezi a Hodgkin-kóros após eddigi kemoterápiás gyógyszereit, de a sugárkezelés adagját sem (talán 3600 cGy-nél tart, ahogy megsaccolom a 18 alakalomból) . A kifejezett bőrgyulladás a sugárkezeléstől van, egészen biztosan elmondták a sugárkezelést végző asszisztensek és orvosok is - bőr-elváltozást látatlanban megítélni igen nehéz. Antibiotikum nem ér rá semmit - mert nem baktériumok csinálják - az igaz, hogy a hámfosztott területek felülfertőződhetnek baktériumokkal is. Masszívan zsírozni kell, Bepanthen igen jót tesz, de leginkább két-három hét IDŐ kell neki.

Jobbulást

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. június 14., 11:35; Megválaszolva: 2012. június 18., 16:27
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT