Emésztőszervek

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Az emésztőszervek felépítése

Az emésztőrendszer, más szóval tápcsatorna a szájnyílástól a végbélnyílásig terjed. Több szakaszra osztható működésének megfelelően. Legnagyobb részét a bélrendszer teszi ki.

A hasüregben elhelyezkedő bélrendszer izmos falú nyálkahártyával bélelt csőrendszer, melybe különböző emésztőmirigyek juttatják váladékukat. A bélrendszert borító hashártya a hátsó hasfalhoz rögzíti a beleket. A bélfal izomzatának ritmikus összehúzódásai, azaz a bélperisztaltika a táplálékot a végbél irányába tereli.

A bélcsatorna leghosszabb szakasza a vékonybél, elülső része a nyombél, ahová a máj által termelt epe, és a hasnyálmirigy váladéka is ömlik. Ezt követi az éh- és csípőbél szakasza. A vékonybélben történik meg a tápanyagok felszívása, amit a nyálkahártya bolyhai végeznek. A bélfal és a bélbolyhok gazdagon erezettek. A vastagbélben nincsenek bolyhok, itt történik a folyadékfelszívás, a vastagbél része a felszálló vastagbél, a vakbél a vakon végződő, vékony féregnyúlvánnyal, a haránt vastagbél, a leszálló vastagbél, a szigmabél, amely a végbélben folytatódik és a végbélnyílással végződik.

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja. A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása.

Az emésztőrendszer leggyakoribb megbetegedései: