ALGOPLAST-Ratiopharm gyógyszeres tapasz

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ALGOPLAST-RATIOPHARM GYÓGYSZERES TAPASZ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz fájdalomcsillapító gyógyszer, amely a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) gyógyszercsoportjába tartozik.

Felnőttek és 16 éves, illetve ennél idősebb serdülőkorúak számára:

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz a kar és a láb sérülése, pl. sportsérülés miatt bekövetkező akut rándulás, ficam vagy véraláfutás okozta fájdalom - rövid távú, helyi, tüneti - kezelésére szolgál.

2. TUDNIVALÓK AZ ALGOPLAST-RATIOPHARM GYÓGYSZERES TAPASZ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt

 • ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenákra, propilénglikolra, butilhidroxitoluolra vagy az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz egyéb összetevőjére.
 • ha allergiás (túlérzékeny) bármely egyéb nem szteroid gyulladásgátló szerre (NSAID-ok, pl. acetilszalicilsav, ibuprofén),
 • ha előzőleg bármikor acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazásakor asztma, bőrduzzanat vagy az orr belső felszínének duzzanata és irritációja alakult ki Önnél.
 • ha aktív peptikus fekélyben szenved.
 • sérült bőrfelszínen (pl. horzsolás, vágások, égési sérülés) vagy fertőzött, illetve ekcémás bőrterületen.
 • a terhesség utolsó három hónapjában.
 • gyermekek és 16 éves kor alatti serdülőkorúak esetében.

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: diclofenac

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

140 mg (10x) 140 mg (2x) 140 mg (5x)
 • ha, jelenleg vagy előzőleg hörgőasztmában vagy allergiában (túlérzékenység) szenved/szenvedett, hörgőgörcs (bronhospazmus) léphet fel Önnél, amely nehézlégzéssel járhat.
 • ha bőrkiütései jelentkeznek, azonnal távolítsa el a gyógyszeres tapaszt, és ne folytassa a kezelést.
 • ha vese-, szív- vagy májkárosodásban szenved, illetve ha jelenleg vagy előzőleg emésztőrendszeri fekélyben, bélgyulladásban szenved/szenvedett vagy hajlamos a vérzékenységre.
 • A mellékhatások csökkenthetők, ha a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
 • FONTOS figyelmeztetések:
 • Ha tünetei 3 napon túl is fennállnak, vagy súlyosbodnak, beszéljen orvosával.
 • Ne használja a gyógyszeres tapaszt a szemeken vagy a nyálkahártyákon, és ügyeljen arra, hogy a hatóanyag ne kerüljön érintkezésbe a szemekkel vagy nyálkahártyákkal.
 • Az időskorú betegek kellő óvatossággal alkalmazzák az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt, mivel náluk valószínűbb a mellékhatások előfordulása.

A fényérzékenység kockázatának csökkentése érdekében a gyógyszeres tapasz eltávolítását követően legalább egy napig ne tegye ki a kezelt felületet közvetlen napsütésnek vagy szolárium hatásának.

Sem helyileg (lokálisan), sem bármilyen módon a szervezetébe juttatva (szisztémásan) ne használjon egyidejűleg olyan gyógyszereket, amelyek diklofenákot vagy bármilyen más nem-szteroid gyulladásgátlót (NSAID-ot) tartalmaznak.

Gyermekek és serdülőkorúak

Tapasztalatok hiányában az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz nem alkalmazható gyermekeknél és 16 év alatti serdülőkorúaknál.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az előírás szerint alkalmazott Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszból csak nagyon kevés diklofenák szívódik fel a szervezetbe, ezért nem valószínű, hogy a szájon át szedett diklofenákra jellemző kölcsönhatások fordulnak elő.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

A terhesség első hat hónapjában az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz kizárólag az orvossal történt megbeszélést követően alkalmazható.

A terhesség utolsó három hónapjában tilos alkalmazni az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt, mivel fokozott a szövődmények kockázata mind az anyára, mind a gyermekre nézve (lásd "Ne alkalmazza az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt" c. pont).

Szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A diklofenák nagyon kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Mivel nem ismertek a csecsemőt érintő mellékhatások, az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz rövidtávú alkalmazásakor általában nincs szükség a szoptatás felfüggesztésére. Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt azonban nem szabad közvetlenül az emlők területére felhelyezni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz egyes összetevőiről

A propilénglikol bőr-irritációt idézhet elő.

A butil-hidroxi-toluol szintén a bőr helyi irritációját (pl. úgynevezett kontakt dermatitiszt), továbbá a szem és nyálkahártyák irritációját okozhatja.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ALGOPLAST-RATIOPHARM GYÓGYSZERES TAPASZT?

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően vagy a betegtájékoztatóban foglaltak szerint alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja:

Helyezzen fel egy gyógyszeres tapaszt a fájdalmas területre naponta kétszer, reggel és este.

A maximális napi adag összesen 2 gyógyszeres tapasz, még abban az esetben is, ha egynél több a kezelendő sérült felületek száma. Egyszerre csak egy fájdalmas terület kezelhető.

Gyermekek és serdülőkorúak

Nem áll rendelkezésre elegendő információ a hatásosságra és biztonságosságra vonatkozóan gyermekek és 16 éves kor alatti serdülőkorúak esetében.

Az alkalmazás módja

Kizárólag testfelszíni alkalmazásra. Tilos lenyelni!

1. A jelzés mentén vágja fel a gyógyszeres tapaszt tartalmazó tasakot.

2. Vegyen ki egy gyógyszeres tapaszt, majd a nyílás mentén óvatosan összenyomva zárja le a tasakot.

3. Távolítsa el a védőfóliát a gyógyszeres tapasz tapadós felszínéről.

4. Ezután helyezze a gyógyszeres tapaszt a fájdalmas területre.

Szükség esetén a gyógyszeres tapasz rugalmas csőháló-kötszerrel rögzíthető a bőrfelszínen.

A gyógyszeres tapaszt ne alkalmazza légmentesen záródó (okkluzív) kötés alatt.

A gyógyszeres tapasz nem vágható ketté.

Az elhasznált tapaszt ketté kell hajtani úgy, hogy a tapadó felszínek befelé nézzenek.

Az alkalmazás időtartama

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt ne alkalmazza 3 napnál tovább orvosa tanácsa nélkül.

A tapasz hosszabb idejű alkalmazását meg kell beszélni orvosával; a 7 napos kezelési idő túllépése nem javasolt.

Ha az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz hatását túlságosan erősnek vagy gyengének érzi, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt alkalmazott

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz nem megfelelő alkalmazása vagy véletlenszerű (pl. gyermekeknél bekövetkező) túladagolása után súlyos mellékhatások jelentkeznek. Amennyiben szükséges, az orvos a mérgezés súlyosságától függően ellátja tanáccsal a további teendőket illetően.

Ha elfelejtette alkalmazni az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák szerint kerültek felsorolásra:

nagyon gyakori: 10-ből 1-nél több beteget érint

gyakori: 100-ból 1-10 beteget érint

nem gyakori: 1000-ből 1-10 beteget érint

ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érint

nagyon ritka: 10 000-ből 1-nél kevesebb beteget érint

nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Azonnal tájékoztassa orvosát, és ne alkalmazza többet a tapaszt, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:

hirtelen jelentkező, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés); a kezek, a lábfej, a bokák, az arc, az ajkak, a száj vagy a torok duzzanata; légzési nehézség; vérnyomásesés vagy gyengeség.

A következő mellékhatásokat tapasztalhatja:

Gyakori: helyi bőrreakciók, mint a bőrpír, égő érzés, viszketés, gyulladt bőr, bőrvörösség, bőrkiütés, néha gennyes pattanásokkal vagy göbökkel.

Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók vagy helyi allergiás reakciók (kontakt dermatitisz).

Azoknál a betegeknél, akik a diklofenákkal megegyező gyógyszercsoportba tartozó hatóanyagokat alkalmaztak helyi kezelésként, elszigetelt esetekben az egész testre kiterjedő bőrkiütésről, túlérzékenységi reakciókról, pl. a bőr és nyálkahártyák duzzanatáról, illetve akut keringési zavarokkal jelentkező anafilaxiás reakciókról és fényérzékenység előfordulásáról számoltak be.

A diklofenák bőrön keresztül történő felszívódása a szervezetbe igen kismértékű, összehasonlítva a diklofenák szájon át történő alkalmazását követően a vérben mérhető hatóanyag koncentrációval.

Ily módon az egész szervezetre kiterjedő mellékhatások (pl. emésztőrendszeri vagy veseműködés zavarok, illetve légzési nehézség) valószínűsége nagyon csekély.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ ALGOPLAST-RATIOPHARM GYÓGYSZERES TAPASZT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapaszt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A kiszáradástól és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A kiszáradástól való védelem érdekében a tasakot tartsa jól lezárva.

A tasak első felnyitását követően 4 hónapig tárolható.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz

A készítmény hatóanyaga a diklofenák-nátrium. 140 mg diklofenák-nátrium gyógyszeres tapaszonként.

Egyéb összetevők: glicerin, propilénglikol (E 1520), diizopropil-adipát, kristályosodó szorbit-szirup (E 420), karmellóz-nátrium, nátrium-poliakrilát, bázisos butil-metakrilát-kopolimer, dinátrium-edetát, vízmentes nátrium-szulfit (E 221), butil-hidroxi-toluol (E 321), alumínium-kálium-szulfát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, (természetes) könnyű kaolin, makrogol-lauril-éter (9 EO egység), levomentol, borkősav, tisztított víz, szövésmentes poliészter alaplap, polipropilén védőfólia.

Milyen az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz 10 x 14 cm méretű gyógyszeres tapasz, melynek szövésmentes alaplapján fehértől a világosbarnáig terjedő színű, egyenletes rétegben felvitt krémréteg és eltávolítható védőfólia található.

Az Algoplast-ratiopharm gyógyszeres tapasz 2, 5, 10 vagy 14 gyógyszeres tapasz lezárt csomagolásban, visszazárható tasakokban kapható. A tasakok 2 db vagy 5 db gyógyszeres tapaszt tartalmaznak.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Fájdalomcsillapító, Rándulás, Ficam

További gyógyszerek diclofenac hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában