Vas téma

A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát

MTI

A túl sok vörös hús fogyasztása fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát, mivel növeli a vas mennyiségét az agyban - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Vérveszteség pótlása - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Tomonkó Magdolna, háziorvos, transzfúziológus

A férjem nagy mennyiségű vérhányás után vért kapott, de a hemoglobinja így is csak 90-es. Miért nem kapott annyi vért, hogy elérje a 130-as értéket? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A vashiány tünetei

WEBBeteg, otvenentul.hu

A vas elengedhetetlenül fontos a szervezet egészséges működéséhez, ezért lényeges, hogy táplálkozásunk során kellő mennyiséget fogyasszunk belőle. A vas alkotóeleme a hemoglobinnak, amely a tüdőből érkező oxigén megkötéséért is felel. Ezenkívül a csontvelőbe beépülő vasnak szerepe van a vérképzésben, de az enzimműködésben és az epesavképződésben is.

Négy fontos elem, ami befolyásolja az anyagcserét

WEBBeteg, otvenentul.hu

Meghatározzák az anyagcsere-folyamatokat, és hatnak az agyműködésedre. A króm, szelén, kobalt és a vas szerepe a szervezet működésében.

Mellrák - Egy fehérje segíthet a gyógyításban

MTI

Egy fehérje, amely a vasat szállítja a sejtekben, felhasználható a rákos daganatok növekedésének lelassítására, a mellrák gyógyítására - állapították meg amerikai kutatók. Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem szakemberei kimutatták, hogy a ferroportin nevű, vasexporter fehérje szintje jóval alacsonyabb a melldaganatokban, mint a normális szövetekben.

Több vasat kellene fogyasztaniuk a kisgyermekeknek

Független Hírügynökség

Kevés vastartalmú ételt fogyasztanak az 1-3 év közötti gyerekek. Ez pedig szellemi lemaradást, sőt visszamaradottságot okozhat - mondta Zonda Igor, házi gyermekorvos annak az idei felmérésnek az alapján, amelyet a Magyar Gyermekorvosok Társasága készített a gyerekek táplálkozási szokásairól.

50 felett - Milyen nyomelemekre ügyeljen?

MTI

A réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket.

Vérszegénység jelei

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Tisztelt Doktor nő! 2018-ban 44 éves koromban stroke beteg lettem , motoros affáziával,Átmeneti agyi ischaemiás attak (TIA) k.m.n. (G4590) . 4 éve folyamatosan fél éveként készítenek egy nagy labor vérvételt.Affáziám elmúlt, és munkámat teljes mé

Emelkedett vas és transzferrinszaturáció

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Tisztelt Doktornő! Háziorvosom vérképem alapján beutalt a belgyógyászatra, meg nem kaptam időpontot. Véleményét szeretném kérni az alábbi értékekkel kapcsolatban: Vörösvérsejtszám: 3,9 (határértékek: 4,1-5,1 Tera/L) MCV: 97 (határértékek: 90-96 f

Vas értékekkel probléma

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Tisztelt Doktornő! A csatolt fájlban látható, hogy milyen problémák vannak a vas értékeimmel (alacsony transzferrin, totál vaskötő kapacitás és transzferrin szaturáció). Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy korábban endometriózissal és öt éve