Vas téma

Vérveszteség pótlása - Az orvos válaszol

WEBBeteg

A férjem nagy mennyiségű vérhányás után vért kapott, de a hemoglobinja így is csak 90-es. Miért nem kapott annyi vért, hogy elérje a 130-as értéket? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A vashiány tünetei

WEBBeteg, otvenentul.hu

A vas elengedhetetlenül fontos a szervezet egészséges működéséhez, ezért lényeges, hogy táplálkozásunk során kellő mennyiséget fogyasszunk belőle. A vas alkotóeleme a hemoglobinnak, amely a tüdőből érkező oxigén megkötéséért is felel. Ezenkívül a csontvelőbe beépülő vasnak szerepe van a vérképzésben, de az enzimműködésben és az epesavképződésben is.

Négy fontos elem, ami befolyásolja az anyagcserét

WEBBeteg, otvenentul.hu

Meghatározzák az anyagcsere-folyamatokat, és hatnak az agyműködésedre. A króm, szelén, kobalt és a vas szerepe a szervezet működésében.

Mellrák - Egy fehérje segíthet a gyógyításban

MTI

Egy fehérje, amely a vasat szállítja a sejtekben, felhasználható a rákos daganatok növekedésének lelassítására, a mellrák gyógyítására - állapították meg amerikai kutatók. Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem szakemberei kimutatták, hogy a ferroportin nevű, vasexporter fehérje szintje jóval alacsonyabb a melldaganatokban, mint a normális szövetekben.

Több vasat kellene fogyasztaniuk a kisgyermekeknek

Független Hírügynökség

Kevés vastartalmú ételt fogyasztanak az 1-3 év közötti gyerekek. Ez pedig szellemi lemaradást, sőt visszamaradottságot okozhat - mondta Zonda Igor, házi gyermekorvos annak az idei felmérésnek az alapján, amelyet a Magyar Gyermekorvosok Társasága készített a gyerekek táplálkozási szokásairól.

50 felett - Milyen nyomelemekre ügyeljen?

MTI

A réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket.

Ismeretlen eredetű rosszullétek

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Kedves Doktornő! 15 éves lányom ez év október 11-án kapta meg második COVID elleni oltását. Öt nappal később egy fellépésen (évek óta, rendszeresen fellép egy kórussal, nem valószínű, hogy túlzottan izgult volna) ájulás közeli állapotba került, le ke

Emelkedett Reti

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Kedves doktornő! hónapok óta egyre jobban emelkedik a Retikulocyta értékem,de mellette a hgb is volt,hogy már 170et is elérte. Előző laborobnál a vas 132 volt. Néha vannak rosszulléteim,szapora szivverés,vagy melléütés,mellkasban fura érzés,álland

Labor eredmény értékelése

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Üdvözlöm! Csatoltam a labor eredményeket. Kiegészítésként hozzátenném, egy héttel a labor előtt, 3 napos léböjt kúrát tartottam, 3 hétig Q10-et szedtem. Nuvaring hüvelygyűrűt használok. Esetleg van miért aggódnom? Köszönettel.

Vashiányos vérszegénység

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Tisztelt Doktornő! 2018. elején elküldtek véradásról vérszegénység gyanúja miatt. Az év folyamán több alkalommal voltam laborban, a hemoglobin érték és a vas érték fokozatosan csökkent. A háziorvos eleinte azt mondta, hogy kicsit vérszegény vagyok,