Négy fontos elem, ami befolyásolja az anyagcserét

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

Meghatározzák az anyagcsere-folyamatokat, és hatnak az agyműködésedre. A króm, szelén, kobalt és a vas szerepe a szervezet működésében.

A króm

A króm olyan mikrotápanyag, amelynek szerepét általában nem értékén kezeljük, holott például az inzulin működéséhez elengedhetetlenül szükséges, és azt is tudjuk, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát. Az alacsony krómszint úgy tűnik, szerepet játszhat bizonyos szívbetegségek kialakulásában és a kognitív funkciók romlásában is. Tehát fontos elemről van szó. Étrendünk nem tartalmaz elegendő mennyiségű krómot, bár közismert, hogy a sörélesztőben, a gombákban, a brokkoliban, bizonyos növényi magvakban, valamint az osztrigában megtalálható. Az ételek elkészítése közben azonban a krómtartalom csökken, sőt a szénhidrátban gazdag étrend és a stressz kiüríti a szervezet krómraktárait.

Bővebben Olvasson bővebben a krómról a WEBBetegen

A szelén

A szelént a svéd Jöns Jacob Berzelius (1779–1848) fedezte fel 1817-ben, és a Hold görög istennőjéről nevezte el. A mai napig Janus-arcú elemnek számít, mert egymással homlokegyenest ellenkező tulajdonságokkal ruházták fel. Rákkeltő, de ugyanakkor rákmegelőző, mérgező, de egyben létfontosságú elemnek is tartják. Ezen kettősség magyarázata a szervezetbe jutó, illetve benne lévő szelénkoncentrációban rejlik, mert nagyon szűk a terápiás és a toxikus tulajdonság közti koncentrációtartomány.

Csak mintegy három évtizede ismert, hogy a szelén a glutation-peroxidáz nevű enzimben található meg. Ez az életfontosságú enzim védi meg a vörösvértesteket, a sejtmembránokat és a sejtalkotókat az oldható peroxidok káros hatásaitól. Mára az is kiderült, hogy szelénre a jodotironin 5-dejodináz enzim működéséhez is szükség van. Ez az enzim a pajzsmirigy jódanyagcseréjét szabályozza. A szelén hiánya a pajzsmirigyhormon, a tiroxin működésének zavarához vezet, ami számos anyagcsere-folyamatra hat károsan. A napi szükséglet mintegy 50-70 mikrogramm, napi 400 mikrogramm felett már mérgezési tünetek léphetnek fel.

Bővebben Olvasson bővebben a szelénről a WEBBetegen

A kobalt

A kobalt az emberi szervezetben nyomelemként található meg. A B12-vitamin (cianokobalamin) alkotóeleme. Ilyen formában részt vesz a vasanyagcserében, növeli a vörösvértestekben a vérfesték, a hemoglobin mennyiségét.

Kutatások szerint a vészes vérszegénység mellett hatékonyan kezelhetők vele bizonyos fertőző betegségek, és segít megőrizni az idegsejteket körülvevő, szigetelő funkciót betöltő mielinhüvely épségét, működését. A kobaltforrásként a szervezet számára egyedül használható B12-vitaminban gazdag élelmiszerek a hús, a tej, a tojás és a káposzta.

Bővebben Olvasson bővebben a kobaltról a WEBBetegen

A vas

Néhány baktérium kivételével minden élő szervezet számára alapvető fontosságú elem. Főként metalloproteinekben (fémet tartalmazó fehérjék) található meg a szervezetben, mert egyéb vegyületeiben sejtméreg is lehet. Talán legfontosabb formája a vér oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin. Vasban gazdag élelmiszerek a búzacsíra, a lencse, a kaviár, a sörélesztő, a spenót, a sóska.

Bővebben A vas szerepe szervezetünkben

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.