Multiplex vascularis laesiok

Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy jelentősége. Véleményt kérnék különösen a 12x6 mm-es eltérésről. 2018-ban koponya MR-en apró T2 jelintenzív eltérések. Neurológiai statusban mko Av-okon areflexia, mko hosszúságfüggő Av-i érzészavar. Kérdés: jobboldali supratentorialis laesio jelei? vasc encephalopathia? Vizsgálati technika: Nativan sagittalis T1, T2, FLAIR, haemogradiens, diffúzió-súlyozott, coronalis T2 mérések készültek. A vizsgálatot kiegészítettük az artériás érképletekre centrált 3D TOF MR-angiográfiás szekvenciával Leírás: Átlagos tágasságú külső- és belső liquorterek láthatók. Az oldalkamrák szimmetrikusak, a középvonali képletek helyzete megtartott. Az agyállományban a kamrasík magasságában, ill. a corona radiataban mindkét oldalon számos körülírt magas jeladású terület van, többnyire 3-5 mm-esek. Egyetlen valamivel nagyobb eltérés van jobb oldalon a gyrus precentralis vidékén, 12x6 mm-es. Mindegyik eltérés subcorticalis helyzetű. Egyebekben kóros jeladás vagy strukturális anomália nem ábrázolódott. A belsőfül és belső hallójárat képletei, valamint a pontocerebellaris ciszternák eltérés nélkül. Az MR angiográfiás szekvencián az ábrázolt érképletek részéről kórjelző eltérés nem igazolódott. A craniospinalis átmenet morfológiai- és liquorviszonyai rendben. A pyramisok és az orrmelléküregek légtartóak. Vélemény: Multiplex vascularis laesiok a supratentoriumban mindkét oldalon.

Dr. Laki András válasza Agyi vascularis laesio MR témában

Tisztelt Kérdező!

Minden képalkotó vizsgálat eredménye csak a beteg személyes vizsgálatával, a kórelőzmény, panaszok és tünetek ismeretében értékelhető megfelelően, továbbá a teljesség érdekében a felvételeket is látni kellene. A szakorvosok írásos véleményeit, ambuláns lapjait sem láthatom, így ez a két rövid megjegyzés, hogy egyrészt „komoly probléma” másrészt a „gyakran előfordul ebben a korban, nincs nagy jelentősége”, nem elég konkrét információ. A vélemény szerint kis, körülírt – és feltehetően régebbi - agyi vérellátási zavarok nyomait látták, ezekből a legnagyobb a jobb oldali 12x6 mm-es elváltozás. Az igaz, hogy minél idősebb az ember, és különösen, ha többek között érelmeszesedésben, magas vérnyomásban szenved, egyre több ilyen kis eltérés alakul ki, vagyis erre gondolhatott a kardiológus. Kardiológiai jelentősége ezeknek akkor lehet, ha szívritmuszavara, pitvartágulata vagy súlyos billentyűkárosodása lenne, de ezekről nem esett szó. Mivel egy ideggyógyász ítélheti meg legjobban az idegrendszer állapotát, javaslom, hogy a neurológus tanácsait fogadja el a kezelés vagy további kivizsgálás irányában.

Kérdés: 2022. november 28., 12:10; Megválaszolva: 2022. november 29., 20:58

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

MR lelet értelmezés
Látászavar és bal oldali homlokfájás miatt először ideggyógyászatra, majd onnan tovább küldtek MR vizsgálatra. Nemrég voltam az MR vizsgálaton...
Agyi feherallomany gocok
Kedves Doktor úr! Az alabbi koponya MRI lelet ertelmezeseben kernem a segitseget (forditoval keszult forditas): A jobb frontális lebeny szubkortikális...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! MRCP vizsgálat alapján is készült, megerősítve a leírtakat./Nagy a File/Érdemes-e ERCP-t is elvégezni,mert a jobb bordaív...
CT lelet magyarázat
Tisztelt Doktor úr! Tegnapi napon CT vizsgálat után gyakorlatilag rá 2órára megkaptam az eredményt ami sajnos nem túl kedvező számomra. Viszont...