Új műszer a koszorúér vizsgálatára

MTI
megjelent:

A hagyományos angiográfiánál tökéletesebb képet ad a koszorúerek állapotáról, esetleges szűkületeinek helyéről és mértékéről egy új, az angol nevéből eredő betűszóval DARA elnevezésű technika, amelyet Victor Grech és munkacsoportja mutatott be a Catheterization and Cardiovascular Interventions szakfolyóiratban.

A DARA gyorsabb, a beteg kevesebb röntgensugarat kap, a koszorúér rendszert pedig különböző irányokból teszi láthatóvá.

Az iparilag fejlett országokban a halál első számú oka a koszorúerek szűkülése, elzáródása következtében kialakuló szívizom elhalás, az infarktus. A koszorúereket megfelelő oldattal feltöltve, röntgensugár segítségével láthatóvá tehetjük és a beszűkült szakasz a szívkatéter csúcsán lévő ballon fölfújásával kitágítható.

A legjobb orvosi ellátás bizonyos helyzetekben, több éren látható szűkület esetén a szűkületet áthidaló műtét útján történhet, ezért rendkívül lényeges a pontos diagnózis. Nem elég a koszorúérrendszert láthatóvá tenni, hanem az egyes érterületeket térben is ábrázolni szükséges.

Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?

Segítsen magának, hogy kezelőorvosa segíthessen Önnek! Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! Tovább az érbetegség teszthez

Az eddig alkalmazott eljárás során több irányból, több síkban végzett röntgenfelvételt készítettek és így ítélték meg a koszorúerek szűkületének helyét és mértékét.

Kisebb sugárdózis mellett gyorsabb, megbízhatóbb

A DARA betűszó azt a koszorúereket feltöltő és láthatóvá tevő műszert jelzi, melynek során a beteg teste körül különleges, ívelt pályán a képalkotó sugárfej forog. Ez valósággal körüljárja a beteg mellkasát és olyan, térbeli képet készít a koszorúerekről, amely a korábbi módszerrel készített felvételeknél jobban ábrázolja a tényleges helyzetet.

A DARA segítségével megjelenített felvételek a teljes koszorúérrendszert bemutatják különböző szögekből, így a szakorvosok pontosabban dönthetnek a legjobb kezelési megoldásról. A kutatók 463 beteggel foglalkoztak. Véletlenszerű elrendezésben az egyik csoport tagjain, a hagyományos eljárás egysíkú, illetve kétsíkú módszerét, a másik csoportban pedig a DARA egy-, vagy kétsíkú technikáját alkalmazták.

Az eddigi kétsíkú technikához képest, a DARA két síkban végzett változata 46 százalékkal kisebb röntgen sugárdózissal, fele annyi felvételismétléssel és 15 százalékkal gyorsabban szolgáltatta a korábbinál részletgazdagabb képet.

Koszorúérszűkület műtét

A koszorúerek belső felszínén már gyermekkorban megjelennek azok a sárga csíkok, melyekből évtizedek alatt a zsírlerakódás kifejlődik és amibe később mészrögök is lerakódnak. Javuló műtéti statisztikák

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.