Megelőzés téma

Órák alatt kiszűrhető a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

MTI

Egy öröklődő génhiba fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet. Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

Étrendváltással megelőzhető a mellrák?

MTI

A gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, édességben és feldolgozott húsárúban szegény étrend csökkentheti az amerikai fekete nőknél a mellrák kockázatát.

Tippek a nátha megelőzésére és kezelésére

Medipress

A legtöbb felnőtt évente 2-4 alkalommal fázik meg. Gyermekek esetében ez a kétszeresére is rúghat, állítja egy tanulmány. A nevével ellentétben a megfázást, nem a hideg időjárás okozza, hanem az emberi test melege.

Olcsóbb a betegséget megelőzni, mint kezelni

MTI

Az iparilag fejlett országok egészségügyi kiadásainak háromnegyedét olyan krónikus betegségek kezelésére kell elkölteni, melyek jelentős részének kialakulása betegségmegelőző programokkal megakadályozható volna. Kérdés, hogy a betegségek megelőzése mennyire csökkenthetné az egészségügyi ellátás viharosan emelkedő költségeit.

Teljes kiőrlésű gabonák - milyen élettani hatásaik vannak?

Független Hírügynökség

Csaknem kétszáz iskolában tart előadást a teljes kiőrlésű gabonafélék szerepéről Magyarország legnagyobb malomipari vállalata idén tavasszal. A különböző magvak és a bennük lévő rostok, vitaminok, ásványi anyagok kedvező élettani hatásait szeretnék megismertetni a gyerekekkel és szüleikkel - derül ki a cég keddi közleményéből.

Újraindul a Szűréssel az Életért Program

Független Hírügynökség

Március 28-án indul az idei Szűréssel az Életért Program. Ezúttal a hátrányos helyzetű térségekben lévő kistelepülésekre koncentrálnak: 44 helyen végeznek majd ingyenes szűréseket és adnak egészségügyi tanácsokat június végéig - mondta Budai Bernadett.

A mellrákot gyerekkorban kellene megelőzni

MTI

Étrendjük és a mozgással töltött idő, összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának kockázatával fiatal lányoknál - közli egy tanulmány eredményét a brit The Daily Telegraph internetes kiadása.

Már egy pohár bor is védelmet nyújthat

MTI

Akik naponta megisznak egy pohár bort, azok jelentősen csökkentik a nyelőcsőrák kifejlődésének kockázatát. A borivók és bortermelők szempontjából egyaránt biztató hír a Gastroenterology szakfolyóirat márciusi számában jelent meg.

Érelmeszesedés visszafordítása?

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra

Kedves dr-nő! Páromat 2 hónapja beutalták, kardiológiai kivizsgálásra, bizonytalan eredetű mellkasi fájdalmak miatt! A vizsgálatok, szívultrahangból, és 24 órás nyugalmi és terheléses monitorozásból álltak, amik szerencsére, nem mutattak problémát!