Műanyag téma

Mindennapi mérgeink: biszfenol-A

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2020-01-24 14:35
A biszfenol-A (BPA) korunk talán legellentmondásosabb szintetikus vegyülete, amely észrevétlenül mindennapjaink részévé vált. Káros hatásait számtalan tudományos kutatás igyekszik igazolni - bár a hatóságok szerint határértéken belüli alkalmazása biztonságos, sem megerősíteni, sem kizárni nem tudják teljes biztonsággal az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait.
Ahogy a fogyasztóknak, vendégeknek, úgy a vendéglátóhelyeknek is egyre fontosabb, hogy a műanyagtányérokat, evőeszközöket alternatív megoldásokra cseréljék. Erre lehet jó alternatíva például a kukoricakeményítő mint alapanyag, ami a műanyag összes pozitív tulajdonságával rendelkezik, de nem szennyezi annyira a környezetet. Fontos azonban odafigyelni, hogy hogyan gyűjtjük, hiszen nem lehet a műanyaggal együtt a szemetesbe dobni!

Égési sérülést okozhatnak egyes maszkok, jelmezek és parókák

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - 2016-02-19 05:21
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság gyermek maszkokat, jelmezeket és parókákat vizsgált. A laboratóriumi vizsgálatok befejeződtek, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vizsgált termékek több mint fele volt tűzveszélyes.

Daganatot és hormonális zavart okozhatnak a ruháink?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2015-09-12 16:17
Kiderült, hogy a közismert ruházati márkák gyártása során használt veszélyes vegyszer-csoport, a nonil-fenol-etoxilátok a hagyományos körülmények között kimosódnak a ruhából, lebomlásuk során pedig a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást – bizonyítja a Greenpeace tanulmánya. Veszély leselkedik ránk?
A műanyag palack és számos más termék egyik összetevőjeként használt biszfenol-A nevű vegyszerről először mutatták ki francia kutatók, hogy káros hatással lehet az emésztőrendszerre.

Rákot okozhat a szobabicikli markolata

Független Hírügynökség - 2008-11-21 09:01
A Németországban forgalmazott szobakerékpárok 80 százalékának rákkeltő anyagot tartalmaz a kormánymarkolata, jelentette be egy nagy tekintélyű fogyasztóvédelmi szervezet.

A szívnek és májnak is árthat a műanyag ételdoboz

Független Hírügynökség - 2008-09-17 11:38
Amerikai tudósok ismét megkongatták a vészharangot a műanyag cumisüvegek és ételdobozok miatt. Egy vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy a biszfenol-A elnevezésű vegyület - amely az ilyen edények anyagában megtalálható - cukorbajt, szív- és érrendszeri betegségeket továbbá májműködési zavarokat okoz.

Rákkeltő kínai műanyag konyhai eszközök

Független Hírügynökség - 2008-08-12 14:46
Lengyelországban olyan kínai műanyag konyhai eszközökre bukkant egy állami minőség-ellenőrző intézet, amely hő hatására rákkeltő vegyületet bocsát ki, olvasható a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza internetes honlapján. Ennek ellenére a fekete merőkanalakat, tésztaszedő lapátokat nem vonják ki a forgalomból.

Melegítés műanyag tartóban, milyen káros hatással lehet rám?

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2020-12-26 00:22
Tisztelt Doktornő! Sütőben melegítettem 250 C-on kb 1,5 percig ételt egy műanyag eldobható ételtartóban. A melegítés után minimálisan 2 ponton hajlott meg a műanyag tartó, az ételnek normális íze volt. Olvastam, hogy a műanyagból káros anyagok oldó