Műanyag téma

Mindennapi mérgeink: biszfenol-A

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A biszfenol-A (BPA) korunk talán legellentmondásosabb szintetikus vegyülete, amely észrevétlenül mindennapjaink részévé vált. Káros hatásait számtalan tudományos kutatás igyekszik igazolni - bár a hatóságok szerint határértéken belüli alkalmazása biztonságos, sem megerősíteni, sem kizárni nem tudják teljes biztonsággal az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait.

Alternatív alapanyagok a vendéglátásban a műanyag leváltására

Több mint TestŐr

Ahogy a fogyasztóknak, vendégeknek, úgy a vendéglátóhelyeknek is egyre fontosabb, hogy a műanyagtányérokat, evőeszközöket alternatív megoldásokra cseréljék. Erre lehet jó alternatíva például a kukoricakeményítő mint alapanyag, ami a műanyag összes pozitív tulajdonságával rendelkezik, de nem szennyezi annyira a környezetet. Fontos azonban odafigyelni, hogy hogyan gyűjtjük, hiszen nem lehet a műanyaggal együtt a szemetesbe dobni!

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

MTI

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát a szakemberek.

Égési sérülést okozhatnak egyes maszkok, jelmezek és parókák

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság gyermek maszkokat, jelmezeket és parókákat vizsgált. A laboratóriumi vizsgálatok befejeződtek, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vizsgált termékek több mint fele volt tűzveszélyes.

Daganatot és hormonális zavart okozhatnak a ruháink?

WEBBeteg - T. A., újságíró

Kiderült, hogy a közismert ruházati márkák gyártása során használt veszélyes vegyszer-csoport, a nonil-fenol-etoxilátok a hagyományos körülmények között kimosódnak a ruhából, lebomlásuk során pedig a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást – bizonyítja a Greenpeace tanulmánya. Veszély leselkedik ránk?

Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

WEBBeteg - B. M. szakfordító

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását.

Veszélyes lehet a műanyag palack

MTI

A műanyag palack és számos más termék egyik összetevőjeként használt biszfenol-A nevű vegyszerről először mutatták ki francia kutatók, hogy káros hatással lehet az emésztőrendszerre.

Veszélyes kórházi hulladékból készül az eldobható kínai műanyagkanál

MTI

Számos közép-kínai klinika is érintett abban az újrahasznosítási botrányban, amely szerint a megsemmisítésre szánt veszélyes kórházi hulladékokból evőeszközök és más egyszer használatos eszközök készültek - közölte a kínai állami rádió.

Rákot okozhat a szobabicikli markolata

Független Hírügynökség

A Németországban forgalmazott szobakerékpárok 80 százalékának rákkeltő anyagot tartalmaz a kormánymarkolata, jelentette be egy nagy tekintélyű fogyasztóvédelmi szervezet.

A szívnek és májnak is árthat a műanyag ételdoboz

Független Hírügynökség

Amerikai tudósok ismét megkongatták a vészharangot a műanyag cumisüvegek és ételdobozok miatt. Egy vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy a biszfenol-A elnevezésű vegyület - amely az ilyen edények anyagában megtalálható - cukorbajt, szív- és érrendszeri betegségeket továbbá májműködési zavarokat okoz.