• A BPA a viselkedésre is hatással van

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és az agyat.

    A National Toxicology Program (NTP) szerint a BPA már magzatkorban hatással van az agy-, a viselkedés- és prosztatafejlődésre, de csecsemő és kisgyermekkorban is. Kanada már döntött a BPA-t tartalmazó műanyag cumisüveg betiltásáról, és az Egyesült Államokban is számos állam korlátozza az élelmiszer csomagolóanyagában található BPA mennyiségét.

    Hirdetés

    A fent említett aggodalmakat támasztja alá egy olasz kutatás is, mely bizonyítja, hogy az anya által a szervezetbe került BPA a magzatra olyan hatással van, mely csökkenti a nemi különbségeket. Ez később különösen egyes viselkedési reakciókban nyilvánul meg. A Parmai Egyetem kutatói arról is beszámoltak, hogy a BPA-nak kitett egereknél alapvető, nemekhez kötött viselkedési formák változtak meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindazoknak, akik a BPA káros hatásaitól tartanak, azt tanácsolják, hogy csökkentsék a palackozott víz és üdítőitalok fogyasztását, valamint kerüljék az előre csomagolt élelmiszerek vásárlását. Ez az ösztrogéntartalmú vegyület leginkább a szeletelt áruk, a műanyag palackban árusított üdítőitalok és tartósított élelmiszerek csomagolóanyagában található.

    A BPA-ról már korábban kiderült, hogy növeli az agyi, valamint az immunrendszerrel és a termékenységgel kapcsolatos rendellenességek kockázatát. Mindemellett számos szívbetegség és a diabétesz is összefüggésbe hozható a BPA káros hatásaival.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:Pubmedcentral; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2009.09.08 13:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

    Pajzsmirigy problémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. De hogyan segít mindebben a brazil dió és miért együnk, vagy ne együnk brokkolit?

    Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

    Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását.

    Tilos lesz bizonyos cumisüvegek gyártása és forgalmazása

    Legkésőbb február 15-ig minden európai uniós tagállamnak el kell fogadnia, és ki kell hirdetnie azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljenek a biszfenol-A (BPA) szintetikus vegyület cumisüvegekben való felhasználásának korlátozásáról szóló európai irányelvnek - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az MTI-vel.

    Egyre többen hagynak fel a bisphenol-A használatával

    A bisphenol-A (BPA) vegyület CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók egyik összetevője, ezáltal szinte minden nap valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele.

    Tovább marad a szervezetben a biszfenol

    A palackokhoz és háztarási műanyagokhoz használt biszfenol-A (BPA) nevű mérgező anyag tovább marad az ember szervezetében, mint azt korábban gondolták. Nemcsak étellel, csapvízzel, de háziporral is bejuthat a szervezetbe, ahol az ösztrogén termelést megzavarva anyagcserezavart okoz, gyerekeknél pedig a központi idegrendszer működését befolyásolja.

    Program indul a csecsemők helyes táplálásáért

    Egy éves korig naponta legalább fél liter tejalapú táplálékot kell adni a kisbabáknak. De ezzel az édesanyáknak csak csekély százaléka van tisztában - derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaság reprezentatív felméréséből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.