A BPA a viselkedésre is hatással van

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2009.09.08.

Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és az agyat.

A National Toxicology Program (NTP) szerint a BPA már magzatkorban hatással van az agy-, a viselkedés- és prosztatafejlődésre, de csecsemő és kisgyermekkorban is. Kanada már döntött a BPA-t tartalmazó műanyag cumisüveg betiltásáról, és az Egyesült Államokban is számos állam korlátozza az élelmiszer csomagolóanyagában található BPA mennyiségét.

A fent említett aggodalmakat támasztja alá egy olasz kutatás is, mely bizonyítja, hogy az anya által a szervezetbe került BPA a magzatra olyan hatással van, mely csökkenti a nemi különbségeket. Ez később különösen egyes viselkedési reakciókban nyilvánul meg. A Parmai Egyetem kutatói arról is beszámoltak, hogy a BPA-nak kitett egereknél alapvető, nemekhez kötött viselkedési formák változtak meg.

Mindazoknak, akik a BPA káros hatásaitól tartanak, azt tanácsolják, hogy csökkentsék a palackozott víz és üdítőitalok fogyasztását, valamint kerüljék az előre csomagolt élelmiszerek vásárlását. Ez az ösztrogéntartalmú vegyület leginkább a szeletelt áruk, a műanyag palackban árusított üdítőitalok és tartósított élelmiszerek csomagolóanyagában található.

A BPA-ról már korábban kiderült, hogy növeli az agyi, valamint az immunrendszerrel és a termékenységgel kapcsolatos rendellenességek kockázatát. Mindemellett számos szívbetegség és a diabétesz is összefüggésbe hozható a BPA káros hatásaival.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:Pubmedcentral; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

Pajzsmirigy problémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen...

Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag...

Műanyagpalackokban lévő BPA - Erekciós zavart és libidócsökkenést okozhat?

A nagy mennyiségű BPA-nak kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik magas szintű biszfenol...

Egyre többen hagynak fel a bisphenol-A használatával

A bisphenol-A (biszfenol-A, BPA) vegyület CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.