Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását.

Látva, hogy a törvényhozók nem cselekednek az ügyben, többen is felszólították a fogyasztókat, hogy legyenek óvatosak a biszfenol-A-t tartalmazó műanyagokkal. Miután éveken keresztül próbálták meggyőzni az embereket, hogy a biszfenol-A ártalmatlan, a számos és egyértelmű kísérleti eredmény alapján a biszfenol-A-t tartalmazó polycarbonát cumisüvegek előállítását 2011 márciusától, forgalomba hozatalát pedig 2011 júniusától betiltották.

A biszfenol-A a műanyagból a szervezetbe jut

A biszfenol-A-t már a ’70-es évek óta használják műanyagok készítéséhez, hogy megnöveljék azok „élettartamát”. Manapság évente 4 millió tonnányi BPA kerül forgalomba világszerte műanyagpoharak, cumik, cumisüvegek, műanyag játékok és élelmiszercsomagolások formájában.

A BPA kioldódva a műanyagból bekerül az emberi szervezetbe, vagy az ételeken keresztül vagy csecsemők és kisbabák esetében közvetlenül.

A BPA megzavarja a gyermekek egészséges fejlődését

Bioszfenol-A (BPA)

A BPA-ról már korábban kiderült, hogy növeli az agyi, valamint az immunrendszerrel és a termékenységgel kapcsolatos rendellenességek kockázatát. Mindemellett számos szívbetegség és a diabétesz is összefüggésbe hozható a BPA káros hatásaival. A BPA a viselkedésre is hatással van

A BPA ún. endokrin diszruptor, azaz hormonhoz hasonló hatással rendelkezik, nevezetesen az ösztrogén hormon hatását utánozza, ezáltal megzavarhatja az ember érzékeny hormonális egyensúlyát.

Ha a gyermek kapcsolatba kerül a méreggel, főleg a fejlődés korai szakaszaiban, a vegyi anyag akadályozza a szervek és mirigyek normális kifejlődését, és korlátozza a nemi fejlődést is. Mindemellett szerepe lehet szív-és érrendszeri betegségek, májproblémák, valamint a cukorbetegség kialakulásában is.

Az Európai Unió hatóságai éveken keresztül azt állították, hogy a BPA ártalmatlan.

Az utóbbi években már jó néhány csecsemők és kisgyermekek számára különböző termékeket gyártó cég átállt BPA-mentes műanyag felhasználására. Kanadában, Dániában, Franciaországban és az USA néhány tagállamában már rég betiltották a BPA-t tartalmazó termékek gyártását és forgalomba hozatalát. Az EU-ban azonban halogatták a döntést.

Az Európai Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) közreműködve 2008-ban adott ki hivatalos közleményt a BPA-val kapcsolatos kockázatbecslésről. Ebben még azt állítják, hogy a BPA-t tartalmazó termékek mind a fogyasztókra, mind a környezetre ártalmatlanok.

Egy évvel később közzétették a legújabb kutatások aggasztó eredményeit, melyek fő célja a BPA újszülöttekre gyakorolt egészségkárosító hatásainak felderítése volt. AZ EFSA 2010 májusáig a vegyi anyagok újabb átvizsgálását tervezte, ám erre a véleménykülönbségek miatt nem került sor. A BPA lehetséges megengedett új határértékére vonatkozó végső döntéshozást 2010 szeptemberében hozták meg.

2011 márciusától tilos a BPA-t tartalmazó termékek gyártása

A BPA erekciós zavart és libidócsökkenést okozhat?

A nagy mennyiségű BPA-nak kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik magas szintű biszfenol A-nak (BPA) vannak kitéve, 4-7-szer gyakoribb a szexuális problémák jelentkezésének valószínűsége –állítja egy új tanulmány. A BPA erekciós zavart okozhat?

Még sok hónapnak kellett eltelnie, mire végre a csecsemőket és kisgyermekeket nap mint nap veszélyeztető BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását betiltották. A 2011 márciusa előtt forgalomba hozott termékek ez év júniusáig értékesíthetők.

„Az aktuális vizsgálatok szerint a BPA hatással van a fejlődésre, az immunrendszerre, és szerepe lehet a tumorok kialakulásában is.” – magyarázza John Dalli, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi politikusa. „A döntés (…) jó hír az európai szülőknek, akik biztosak lehetnek afelől, hogy 2011 közepétől a cumisüvegek nem tartalmaznak BPA-t.”

Más műanyag termékekben azonban marad a BPA!

Más polycarbonát műanyag áruk továbbra is tartalmazhatnak BPA-t. Így megtalálható a szóban forgó anyag zöldségek és gyümölcsök tároló műanyag dobozaiban, az elterjedt műanyag flakonokban és a thermópapírokban.

Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack

Sajnos hazánkban a visszaváltható palackok és üvegek alkalmazása nem olyan népszerű, mint tőlünk nyugatabbra, és egyre jobban elterjednek a kényelmesebb, ám több veszélyt hordozó eldobható PET (polietilén) palackok. Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a BPA lassan, de folyamatosan oldódik bele az élelmiszerekbe és az italokba.

„Különösen akkor válik ki sok BPA a műanyag flakonból, ha forró vagy sok zsírt tartalmazó italokat öntünk bele.” – figyelmeztetett Belinda Phipps, a Brit Országos Gyermekszületési Alapítvány vezetője a BBC-nek. „Főleg akkor kerül sok vegyi anyag az innivalókba, ha a flakon régi, és karcolások vannak rajta.”

Ne igyunk műanyag flakonból!

A Harvard Egyetem 2009-ben folytatott vizsgálata szerint azoknak a vizeletében 65%-os BPA-emelkedést mutattak ki, akik egy héten keresztül csak műanyag flakonokból ittak.

Ez a vizsgálat, mely az Environmental Health Perspectives c. szaklapban jelent meg, bebizonyította, hogy a BPA meglehetősen gyorsan átáramlik a folyadékokba és bejut a szervezetbe.

Maradjon éber!

Noha az új törvény értelmében a BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását beszüntették, más műanyagok tartalmazhatnak ilyen mérgező anyagokat.

Legyen óvatos! Ne várja meg, míg meghozzák az újabb törvényt, vásárláskor érdeklődjön már most, hogy a kinézett játék, bármilyen babatermék, műanyag csomagolású élelmiszer tartalmaz-e biszfenol-A-t, ha igen, ne vásárolja meg, a kétes eredetű termékeket is kerülje!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: zentrumdergesundheit.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.