Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását.

Látva, hogy a törvényhozók nem cselekednek az ügyben, többen is felszólították a fogyasztókat, hogy legyenek óvatosak a biszfenol-A-t tartalmazó műanyagokkal. Miután éveken keresztül próbálták meggyőzni az embereket, hogy a biszfenol-A ártalmatlan, a számos és egyértelmű kísérleti eredmény alapján a biszfenol-A-t tartalmazó polycarbonát cumisüvegek előállítását 2011 márciusától, forgalomba hozatalát pedig 2011 júniusától betiltották.

A biszfenol-A a műanyagból a szervezetbe jut

A biszfenol-A-t már a ’70-es évek óta használják műanyagok készítéséhez, hogy megnöveljék azok „élettartamát”. Manapság évente 4 millió tonnányi BPA kerül forgalomba világszerte műanyagpoharak, cumik, cumisüvegek, műanyag játékok és élelmiszercsomagolások formájában.

A BPA kioldódva a műanyagból bekerül az emberi szervezetbe, vagy az ételeken keresztül vagy csecsemők és kisbabák esetében közvetlenül.

A BPA megzavarja a gyermekek egészséges fejlődését

Bioszfenol-A (BPA)

A BPA-ról már korábban kiderült, hogy növeli az agyi, valamint az immunrendszerrel és a termékenységgel kapcsolatos rendellenességek kockázatát. Mindemellett számos szívbetegség és a diabétesz is összefüggésbe hozható a BPA káros hatásaival. A BPA a viselkedésre is hatással van>>

A BPA ún. endokrin diszruptor, azaz hormonhoz hasonló hatással rendelkezik, nevezetesen az ösztrogén hormon hatását utánozza, ezáltal megzavarhatja az ember érzékeny hormonális egyensúlyát.

Ha a gyermek kapcsolatba kerül a méreggel, főleg a fejlődés korai szakaszaiban, a vegyi anyag akadályozza a szervek és mirigyek normális kifejlődését, és korlátozza a nemi fejlődést is. Mindemellett szerepe lehet szív-és érrendszeri betegségek, májproblémák, valamint a cukorbetegség kialakulásában is.

Az Európai Unió hatóságai éveken keresztül azt állították, hogy a BPA ártalmatlan.

Az utóbbi években már jó néhány csecsemők és kisgyermekek számára különböző termékeket gyártó cég átállt BPA-mentes műanyag felhasználására. Kanadában, Dániában, Franciaországban és az USA néhány tagállamában már rég betiltották a BPA-t tartalmazó termékek gyártását és forgalomba hozatalát. Az EU-ban azonban halogatták a döntést.

Az Európai Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) közreműködve 2008-ban adott ki hivatalos közleményt a BPA-val kapcsolatos kockázatbecslésről. Ebben még azt állítják, hogy a BPA-t tartalmazó termékek mind a fogyasztókra, mind a környezetre ártalmatlanok.

Egy évvel később közzétették a legújabb kutatások aggasztó eredményeit, melyek fő célja a BPA újszülöttekre gyakorolt egészségkárosító hatásainak felderítése volt. AZ EFSA 2010 májusáig a vegyi anyagok újabb átvizsgálását tervezte, ám erre a véleménykülönbségek miatt nem került sor. A BPA lehetséges megengedett új határértékére vonatkozó végső döntéshozást 2010 szeptemberében hozták meg.

2011 márciusától tilos a BPA-t tartalmazó termékek gyártása

A BPA erekciós zavart és libidócsökkenést okozhat?

A nagy mennyiségű BPA-nak kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik magas szintű biszfenol A-nak (BPA) vannak kitéve, 4-7-szer gyakoribb a szexuális problémák jelentkezésének valószínűsége –állítja egy új tanulmány. A BPA erekciós zavart okozhat?>>

Még sok hónapnak kellett eltelnie, mire végre a csecsemőket és kisgyermekeket nap mint nap veszélyeztető BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását betiltották. A 2011 márciusa előtt forgalomba hozott termékek ez év júniusáig értékesíthetők.

„Az aktuális vizsgálatok szerint a BPA hatással van a fejlődésre, az immunrendszerre, és szerepe lehet a tumorok kialakulásában is.” – magyarázza John Dalli, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi politikusa. „A döntés (…) jó hír az európai szülőknek, akik biztosak lehetnek afelől, hogy 2011 közepétől a cumisüvegek nem tartalmaznak BPA-t.”

Más műanyag termékekben azonban marad a BPA!

Más polycarbonát műanyag áruk továbbra is tartalmazhatnak BPA-t. Így megtalálható a szóban forgó anyag zöldségek és gyümölcsök tároló műanyag dobozaiban, az elterjedt műanyag flakonokban és a thermópapírokban.

Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack

Sajnos hazánkban a visszaváltható palackok és üvegek alkalmazása nem olyan népszerű, mint tőlünk nyugatabbra, és egyre jobban elterjednek a kényelmesebb, ám több veszélyt hordozó eldobható PET (polietilén) palackok. Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack>>

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a BPA lassan, de folyamatosan oldódik bele az élelmiszerekbe és az italokba.

„Különösen akkor válik ki sok BPA a műanyag flakonból, ha forró vagy sok zsírt tartalmazó italokat öntünk bele.” – figyelmeztetett Belinda Phipps, a Brit Országos Gyermekszületési Alapítvány vezetője a BBC-nek. „Főleg akkor kerül sok vegyi anyag az innivalókba, ha a flakon régi, és karcolások vannak rajta.”

Ne igyunk műanyag flakonból!

A Harvard Egyetem 2009-ben folytatott vizsgálata szerint azoknak a vizeletében 65%-os BPA-emelkedést mutattak ki, akik egy héten keresztül csak műanyag flakonokból ittak.

Ez a vizsgálat, mely az Environmental Health Perspectives c. szaklapban jelent meg, bebizonyította, hogy a BPA meglehetősen gyorsan átáramlik a folyadékokba és bejut a szervezetbe.

Maradjon éber!

Noha az új törvény értelmében a BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását beszüntették, más műanyagok tartalmazhatnak ilyen mérgező anyagokat.

Legyen óvatos! Ne várja meg, míg meghozzák az újabb törvényt, vásárláskor érdeklődjön már most, hogy a kinézett játék, bármilyen babatermék, műanyag csomagolású élelmiszer tartalmaz-e biszfenol-A-t, ha igen, ne vásárolja meg, a kétes eredetű termékeket is kerülje!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: zentrumdergesundheit.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.