• Daganatot és hormonális zavart okozhatnak a ruháink?

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Kiderült, hogy a közismert ruházati márkák gyártása során használt veszélyes vegyszer-csoport, a nonil-fenol-etoxilátok a hagyományos körülmények között kimosódnak a ruhából, lebomlásuk során pedig a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást – bizonyítja a Greenpeace tanulmánya. Veszély leselkedik ránk?

    A ruhákon keresztül csak az Európai Unió vizeibe évente több száz tonna kerül az egyébként már betiltott vegyszerekből – mondta Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője.

    A szervezet már kétszer vizsgálta a témát: az egyik jelentés a nagy ruházati és sportruházati vállalatok kínai beszállítói által kibocsátott veszélyes anyagokat vizsgálta, a másik pedig a 15 legnagyobb divatmárka ruháiban és cipőiben található nonil-fenol-etoxilátokkal (NPE) foglalkozott. A jelentések arra szólították fel ezeket a nagy világcégeket, hogy 2020-ra teljes mértékben hagyjanak fel a veszélyes anyagok használatával. A felhívás hatására hat divatcég tett nyilvános kötelezettségvállalásokat, ezek közül 5-nek számtalan üzlete van hazánkban is.

    Hirdetés

    Vigyázat! Zsírkedvelő!

    A nonil-fenol-etoxilátok ipari mosószerek detergens anyagok, azaz felületaktívak. A detergensek teszik lehetővé, hogy a vízben nem vagy csak nagyon rosszul oldódó zsíros természetű anyagok mégis vizes oldatba vihetők legyenek – tudtuk meg dr. Németi Balázstól, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusától.

    A szervezetben 4-nonil-fenollá alakulnak, és ösztrogénszerű hatásokat produkálhatnak. Mivel a szerkezete viszonylag jelentősen eltér a természetes ösztrogénekétől, így a hatása is gyenge. Mivel a nonil-fenol nagyon lipofil (azaz zsírkedvelő, zsírszerű tulajdonságokkal rendelkező) kismolekula, a bőrön át is fel tud szívódni, ami mérgezési kockázatot jelenthet.

    Mit okozhat?

    Hormon a vízben!


    A nemi hormonok és hormonhatású készítmények, így a fogamzásgátlók minimális mértékben, de oldódnak vízben. A hormonhatású készítmények fogyasztásával ezek a vegyületek koncentrációja nőhet a vizeletben, így a környezetbe kerülnek, ahol nehezen bomlanak le. A jelenlegi ivóvíz-tisztítási eljárások során igen nehézkes a vizek hormontartalmának eltávolítása. Ezért az ivóvíz fogyasztásakor kisebb vagy nagyobb mértékben hormonok is kerülhetnek a szervezetünkbe – olvasható a Wikipédián.

    Elsősorban hormonális zavart, mert hormonként tud viselkedni, de a dózis jelentősen limitáló tényező. Igazi kockázat akkor áll elő, ha valakinél ösztrogén-érzékeny daganatos betegség, például emlőrák is fennáll. Ekkor ugyanis az ösztrogénszerű hatások komoly állapotromlást okozhatnak, segíthetik a daganat szétterjedését. Valószínűleg ezért tartják daganatkeltőnek – magyarázza Németi Balázs.

    A mennyiség a lényeg!

    Mindig a mennyiség határozza meg mérgezési tüneteket. Paracelsus (1493-1541) orvos, a modern toxikológia atyjának mondása szerint - szabad fordításban - minden anyag méreg, nincs, ami nem az, csak a dózistól függ, hogy ne legyen mérgező. Ennek tükrében nem árt elgondolkodnunk azon, hogy még az olyan vitális anyagok, mint a víz vagy az oxigén is lehetnek mérgezőek, ha a dózis elég nagy – figyelmeztetett az adjunktus.

    Fitoösztrogének - Milyen táplálékban találhatók és milyen hatásuk van?


    A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Fitoösztrogének - Milyen táplálékban találhatók és milyen hatásuk van?>>

    Csak lebomló, foszfát-, foszfonát- és nonil-fenol-etoxilátmentes mosószert használjunk – tanácsolják a tudatos vásárlók. Már ha megtalálhatóak ezek az összetevők a mosópor dobozán – tegyük hozzá.

    Ami igazán problémát jelent

    Dr. Németi Balázs felhívta a figyelmünket arra, hogy a nonil-fenol-etoxilátokat a nagyüzemi mosószerekhez adják adalékként. A környezet számára ez az igazán komoly terhelés, mert az elhasznált mosószerek a szennyvízhálózatba kerülnek. Ha szennyvíz tisztítása nem megfelelő, akkor az élővizeket is szennyezheti.

    Természetesség?

    A termékek legtöbbjében megtalálható az anyag megjelölése és legtöbbször a gyártó ország is. Utóbbi azonban többnyire csak a szabás-varrás helyszínét jelenti, azt már nemigen tudjuk meg, hol termesztették a ruha alapanyagául szolgáló növényt, vagy hol készült a műszálas textil.

    A Tudatos Vásárlók Egyesületének információja szerint ruháink egyik nagy anyagtípusa a műszálas anyagoké. A nylon után jött az akril és a poliészter, egyre inkább a természetes anyagokra hasonlító tulajdonságokkal, mert ezek jobban szellőznek, tapintásra puhábbak.

    A műszálas anyagok azonban még mindig sokszor okoznak allergiát, bőrirritációt. A legnagyobb megoldatlan probléma végül is ugyanaz, mint minden műanyagnál: a hulladék kezelése. Ezek az anyagok ugyanúgy, mint a palackok és műanyag zacskók, igen lassan bomlanak le.

    (WEBBeteg - T. A., újságíró, Forrás: MSN Mainap)

    Módosítva: 2015.09.12 16:17, Megjelenés: 2015.09.12 16:17
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    A daganatos betegek ellátásának irányelvei COVID-19-járvány során

    Cikkünkben azokat, a daganatos betegek ellátására vonatkozó speciális tudnivalókat és irányelveket foglaltuk össze, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet miatt javasoltak, és a járvány esetleges újabb hulláma idején ismét életbe léphetnek. Június 15-től valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe, de időpontot kell kérni, hogy az egészségügyi ellátóhelyeken zsúfoltság ne alakuljon ki.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    13 daganattípus kialakulásának esélye csökkenthető testmozgással

    Több mint egymillió európai és amerikai személy adatainak összesített elemzéséből az derül ki, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás számos rákos megbetegedés kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

    Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, ízérzékelés megváltozása), a betegség okozta szorongás, félelem vagy a lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás azonban az egyik legfontosabb megoldandó probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel vagy felépüljön egy műtétből, és jobban viselje a terápiákkal járó mellékhatásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.