Májbetegség

Tisztelt Doktornő/Úr! Édesanyám alkoholizmus okozta májzsugorodásban szenved. Augusztusban kórházba került, mert víz volt a hasában, lábában. Nemsokkal azután, hogy hazaengedték májkómás állapotban az intenzívre került, és azóta is sajnos kb. 1-2 hetente mindig visszakerül a kórházba, mert a hasa, lába nagy mértékben feldagad a sok víztől. Legutóbb 1 hete engedték haza, de sajnos a lába semmit nem változott az egy hetes kórházi kezelés alatt, kb. kétszeresére van dagadva, vörös, forró, időnként vizes hólyagok jelennek meg rajta a sok víztől, felkelni nem tud. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a betegség visszafordíthatatlan, de szeretném megkérdezni, hogy lehet-e neki a gyógyszerek mellett bármilyen vízhajtó hatású gyógyteát, vagy bármilyen kezelést kiegészítő alternatív szert adni, ami esetleg segíthet a has és lábdagadás csökkentésében, és ha igen mi lehet a leghatékonyabb, illetve szeretném megkérdezni, hogy van-e kifejezetten olyan étrend (olyan ételek) amelyek ilyenkor ajánlottak? Segítségüket előre is köszönöm.

Dr. Szigeti Nóra válasza májelégtelenség témában

Kedves Kérdező!

Nem javasolok kiegészítő kezelést, sok közülük megterhelheti a májat. Az étrendkérdés is nehéz: ugyanis a vizesedés hátterében részben az alacsony albumin-szint áll, ezért fehérjedús táplálást szoktunk javasolni, de ezt édesanyjánál semmiképp sem ajánlanám, mert fokozza a májkóma veszélyét. Szigorú alkoholtilalom mellett napi max. 1, 5 liter folyadék bevitelét szoktuk javasolni.

Kérdés: 2013. október 16., 11:04; Megválaszolva: 2013. október 18., 12:17

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Majproblema
Kedves Doktor No/Doktor Ur, Aposom honapok ota majelegtelenseggel kuzd. Tobbszori vervetel utan sem tisztazodott hogy mi a problema, viszont a...
Májbetegség
Voltam laborvizsgálaton és a Gamma gt 132, ALAT: 122, ASAT: 45.Kérdésem az hogy mi okozhatja ezt a magas értéket. (nagyon ritkán fogyasztok alkoholt és...
Inzulin rezisztencia?
Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Meg tudná ebből mondani, hogy van-e inzulin rezisztanciám, vagy nincs? Nagyon szépen...
Reflux savtúltengés
Tisztelt Szakértő! Fél éve kezdtek el kezelni gyomorsav túltengés miatt. Fennállt már egy ideje, de akkor elmentem orvoshoz. Kaptam Nolpaza 40mg...
Szívinfarktus, puffadás?
Tisztelt Doktor Úr! Egészséges 35 éves férfi vagyok. Sajnos merevedési zavarok miatt Tadalafil 5 mg ot kell szednem. (Urológus irta fel) . Nagyon...