Gyász téma

A gyász mindenkinél más

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-11-01 14:03
A gyász folyamata mindenkinél egyéni színezetet ölt: időtartama, intenzitása változó. Végül mégis lezárul a normál gyászfolyamat, helyet adva az élet további gazdag és örömteli megélésének.

A gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke a hospice ellátás

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-05-06 13:03
A Magyar Hospice Alapítvány hazánkban Polcz Alaine vezetésével alakult meg harminc esztendeje, melynek köszönhetően életre kelt a hospice szemléletű, humánus ellátás a gyógyíthatatlan betegek számára.

Gyász, a veszteség feldolgozása

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2020-11-01 09:33
A gyász, a veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, ugyanakkor a legnehezebb feladatot jelenti. A családtagok, közelállók elvesztése általában a személyiség legmélyebb rétegeit is megmozgató, viharos érzésekkel, szorongásokkal kísért, elhúzódó folyamat.

Az ember nem mondja, hanem viseli a gyász fájdalmát

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2019-11-01 17:05
Emlékszem, amikor édesanyám már nagyon beteg volt, de még tudtunk olykor beszélgetni, egyszer felém nyújtotta törékeny kezét, s azt mondta: Ne sírj majd, ne lássák a gyerekek a szomorúságodat, rájuk figyelj, és addig gondolj rám, amíg nem zavar, nem fáj a rám való emlékezés...

A felgyorsult világban azt várja a környezet, hogy rövidebb ideig tartson a gyász

Semmelweis Egyetem - Dr. Hegedűs Katalin - 2017-10-30 11:47
A gyászolók érzései, az ún. normál gyász folyamatának egyes stádiumai nagyon hasonlóak mindenkinél, kortól és nemtől függetlenül - mondja Dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki a gyászolókkal végzett sok éves munkája során összegyűlt, gyászolók által írt naplókat elemzett.

A halál gondolatának elfogadása

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-07-30 14:21
A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás.
Az egész országot megrendítő, tragikus hír érkezett múlt hétvégén, amikor egy budapesti iskolás csoport balesetet szenvedett egy sítáborból hazafelé menet Veronában. A szerencsétlenségben 16-an vesztették életüket és rengetegen megsérültek, két súlyos sérültet még most is Olaszországban ápolnak. A baleset pszichés következményeiről pszichiáter szakértőnk, Dr. Dinya Zoltán nyilatkozott.

Hogyan találjon örömöt az ünnepek idején a gyász alatt?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016-12-22 21:41
Amennyiben nemrégiben vesztette el egy szerettét, az ünnepek minden bizonnyal üresnek tűnnek, és nehéz örömöt találni a veszteség okozta lelki fájdalom mellett. Azonban szakértők arra ösztönöznek, hogy mozgósítsuk ilyenkor a belső erőket annak érdekében, hogy a bánat ellenére is találjunk egy kis örömöt az ünnepekben!

A gyász pszichés folyamata

Vanderlich Egészségcentrum - Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - 2015-06-24 20:01
A gyásszal már mindenki találkozott, vagy találkozni fog hozzátartozóinak, ismerőseinek, barátainak elvesztése kapcsán. Veszteségre adott normál reakcióról van szó, ugyanakkor krízis helyzetnek is tekinthető, hisz ilyenkor gondolkodásunk, érzelmeink és magatartásunk is eltér a megszokottól.

Gyász - hogyan dolgozzuk fel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2013-11-01 09:41
Hogyan dolgozhatjuk fel a gyászt? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. Noha úgy érezhetjük, beleőrülünk a fájdalomba, nem kell tehetetlenül szenvednünk.

Elhunyt a gyermekem - gyász, és ami utána következik

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-03-11 11:55
A gyermek elvesztését a természet rendjével ellentétesnek érezzük. A gyermekhalál miatti gyász számos sajátossággal bír, és fokozott lelki megterhelést jelent az egész családnak. Hogyan dolgozzák fel a szülők ezt a krízist, mit tehet a környezet? Kiderül cikkünkből!

Amikor a családtag halálos beteg

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2012-01-27 02:51
Mindenki másként reagál, mikor megtudja, hogy halálos kórban szenved. A reakció függ a személyiségtől, a kapcsolatok minőségétől, a vallási hiedelmektől illetve attól, hogyan reagáltak korábban a nehézségekre.

Az abnormális gyász

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-10-31 07:17
A gyász egészen ellentmondásos folyamat. Ha a létező legrosszabbul érzi magát, az azt jelenti, hogy jól van. Ha azonban a közérzete egészen jónak mondható, az annak a jele, hogy gyászát elnyomja, és valamikor később, egy sokkal erősebb formában fog a felszínre törni.

Halál - Fájdalom és bűntudat

Medizóna - 2010-11-01 20:31
Fájdalom és bűntudat: ez a két érzés keveredik a hozzátartozóját elvesztő emberben. Gyászolunk, megpróbáljuk feldolgozni a veszteséget, sokszor úgy, hogy nem igazán vagyunk tisztában, hogyan kellene viselkednünk azzal, akit vigasztalni próbálunk, vagy aki minket vigasztal.
"Pár hónapja halt meg az Anyukám és azóta nem tudok megnyugodni. Akut leukémiája volt. Állandóan bűntudat gyötör. Állandóan jár az agyam, aminek mindig az a vége, hogy azt érzem, én vagyok a hibás. Valamire nem figyeltem oda. Képtelen vagyok elfogadni, hogy Anyukám egyszer csak nincs. Hogyan lehet ezt a hiányt feldolgozni? " - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
"Nemrég kiderült, hogy édesapám rákos és már csak hat hónapot jósolnak neki. Egyszerűen képtelen vagyok feldolgozni az eseményeket és vele sem tudok kommunikálni. Sokat sírok egyedül, úgy érzem már semmi nem lesz a régi!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Meghalt Frenkl Róbert

Független Hírügynökség - 2010-02-06 15:50
Frenkl Róbert a magyar sportorvoslás egyik legelismertebb képviselője, a közvélemény leggyakrabban a doppinggal kapcsolatos megnyilatkozásaival találkozhatott.

A bánatba is bele lehet halni

Független Hírügynökség - 2010-01-31 22:55
A szeretteiket gyászolók között hatszor gyakoribb a szívroham, fedezték fel ausztrál kutatók. Közvetlenül a szeretett személy elveszítése után a legnagyobb a kockázat.

Miert vagyok depreszios

Orvos valaszol - Kovács Piroska - 2015-01-06 06:04
edesapám meghallt és nem tudom fel dolgozni nem tudom el engedni mindig az öngyilkoságon jár az eszem nagyn sokszor hallgolat válozásim vannak sokat vagyok szomoru és nagyon sokat idegeskedet kérem segicsen nekem nagyon hállás lennék előre is kösznöm

nyugtalan alvás

Orvos valaszol - Kovács Piroska - 2012-12-15 15:19
Férjem 2 hónappal ezelőtt halt meg, és én minden éjjel vele álmodom, nem tudok tőle elszakadni, Ehhez kérnék segítséget, hogy mi a teendőm, hogy eltudjam engedni békében. Köszönettel veszem válaszukat.

Gyászprobléma

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2012-10-30 06:56
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Apukám ebben a hónapban öngyilkos lett. Úgy időzített, hogy én találjak rá. Sajnos alkoholproblémái és hatalmas adóssága volt, az élettársa két héttel azelőtt halt meg. Azóta megvolt a temetés, és nem értem magamat. A te

Gyászreakció, elengedés

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2011-10-22 21:58
Egy számomra kedves, hozzám közel álló férfinek szeretnék segíteni. Már közel 3 éve meghalt a felesége, egy véletlen baleset során, 25 évet töltöttek együtt boldog házasságban. Az eszével már tudja, h tovább kell lépnie, és új életet kell kezdenie, d