• A gyász pszichés folyamata

    Szerző: Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

    A gyásszal már mindenki találkozott, vagy találkozni fog hozzátartozóinak, ismerőseinek, barátainak elvesztése kapcsán. Veszteségre adott normál reakcióról van szó, ugyanakkor krízis helyzetnek is tekinthető, hisz ilyenkor gondolkodásunk, érzelmeink és magatartásunk is eltér a megszokottól.

    A gyászolás testi-lelki következményei

    Gyász, a veszteség feldolgozása

    A gyász, a veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, ugyanakkor a legnehezebb feladatot jelenti. A családtagok, közelállók elvesztése általában a személyiség legmélyebb rétegeit is megmozgató, viharos érzésekkel, szorongásokkal kísért, elhúzódó folyamat. Gyász, a veszteség feldolgozása>>

    A pszichológia megkülönböztet normál és úgynevezett komplikált gyászt (korábbi elnevezése patológiás gyász). A normál gyász esetében a gyász folyamata egy sokkos állapottal kezdődik, melyre érzelmi bénultság, vagy épp az érzelmek kontrollálhatatlanságának érzése jellemző. Ez az állapot napokig is fennállhat. Ezután az ún. kontrollált szakasz a temetéssel kapcsolatos ügyintézés időszaka, mikor vagy teljes passzivitás vagy túlzott aktivitás is jelentkezhet, sokszor úgy érzi a gyászoló, hogy mint egy robot teljesíti kötelességét. Általában a temetés után jelentkeznek az érzelmi viharok, a gondolkodás is megváltozik.

    Jellemzően szomorúság, magány érzése, üresség érzés, tehetetlenség, harag, bűntudat jelentkezhet. Magatartása is megváltozik a gyászolónak: általában visszahúzódó lesz, sem a jövő, sem környezete nem érdekli, „mintha megállna az idő”. Testi változások is lehetnek: alvászavar, étvágy megváltozása, gyengeség, energiátlanság érzése, meglassultság. Idővel (általában 2 hónap-1 év) alatt az érzelmek intenzitása csökken, testi tünetek fokozatosan enyhülnek, és képessé válik a gyászoló a környezete felé is és a jövő felé is megnyílni, érdeklődést mutatni.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyászfolyamat akkor tekinthető komplikáltnak, ha például időben elhúzódik (évekig tart), vagy ellenkezőképp: nem éli át a gyásszal járó érzéseket, hanem tudatosan elnyomja ezeket. Esetenként (főleg váratlanul bekövetkező vagy gyermek halála esetén) szokatlanul intenzív érzelmi reakciók jelentkeznek, vagy testi betegségek, úgynevezett stressz betegségek alakulnak ki, mint például gyomor-nyombélfekély, kardiológiai betegségek, hormonális eredetű betegségek, illetve növekedhet a fogékonyság fertőző betegségekre (ennek hátterében állhat depresszió, amely miatt az immunrendszer működése romlik). Pszichiátriai betegségek is megjelenhetnek, például depresszió, szorongásos betegségek (pánikbetegség, fóbiák), hipochondria, szenvedélybetegségek (pl. alkohol- vagy drogfüggőség).

    Segítség a feldolgozáshoz

    A gyász feldolgozása nem azt jelenti, hogy elfelejtjük az elhunytat, hanem hogy idővel fájdalmas érzéseink intenzitása csökken és az élők felé tudunk fordulni. Az elhunytra gondolás már nem zaklatja fel annyira a gyászolót.

    A normál gyász esetén a hozzátartozók, barátok sokat segíthetnek. Ha mégis úgy érzi, hogy ez nem elegendő vagy épp nincs segítsége, önsegítő csoportok segítségére lehetnek a gyász feldolgozásában. Komplikált gyász esetén kifejezetten professzionális segítség ajánlott egyéni tanácsadás, terápia formájában.

    (Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

    Legutóbb frissült: 2015.06.24 20:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyász mindenkinél más

    A gyász folyamata mindenkinél egyéni színezetet ölt: időtartama, intenzitása változó. Végül mégis lezárul a normál gyászfolyamat, helyet adva az élet további gazdag és örömteli megélésének.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

    Gyász, a veszteség feldolgozása

    A gyász, a veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, ugyanakkor a legnehezebb feladatot jelenti. A családtagok, közelállók elvesztése általában a személyiség legmélyebb rétegeit is megmozgató, viharos érzésekkel, szorongásokkal kísért, elhúzódó folyamat.

    A felgyorsult világban azt várja a környezet, hogy rövidebb ideig tartson a gyász

    A gyászolók érzései, az ún. normál gyász folyamatának egyes stádiumai nagyon hasonlóak mindenkinél, kortól és nemtől függetlenül - mondja Dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki a gyászolókkal végzett sok éves munkája során összegyűlt, gyászolók által írt naplókat elemzett.

    Elhunyt a gyermekem - gyász, és ami utána következik

    A gyermek elvesztését a természet rendjével ellentétesnek érezzük. A gyermekhalál miatti gyász számos sajátossággal bír, és fokozott lelki megterhelést jelent az egész családnak. Hogyan dolgozzák fel a szülők ezt a krízist, mit tehet a környezet? Kiderül cikkünkből!

    Autizmus - Már csecsemőkorban vannak jelei

    Egy új tanulmány szerint az autizmus jelei már egy egyhónapos csecsemőnél is felfedezhetőek, de ezek nem azok az autizmusra jellemző tünetek, mint a szemkontaktus vagy a mosolygás hiánya. Olyan újszülötteket vizsgáltak, akik születésük után a neonatológiai intenzív központba kerültek, és akiknél később autizmust diagnosztizáltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások