• A túlzott vallásosság lehet pszichés probléma? - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Felnőtt testvérem egy éve lépett be egy gyülekezetbe, és azóta mintha kicserélték volna: befelé forduló lett, lefogyott, arca csontos, szemei beesettek, néha zavarodottak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

     Beteges vallásosság
    "Felnőtt testvérem egy éve lépett be egy gyülekezetbe, és azóta mintha kicserélték volna: befelé forduló lett, lefogyott, arca csontos, szemei beesettek, néha zavarodottak. Csak a Biblia olvasása és Jézus Krisztus érdekli, semmi más, alig tart kapcsolatot a régi ismerőseivel. Éjjeleket olvassa a Bibliát, idéz belőle, minden földi dolgot a Biblia cselekményeivel magyaráz. Félelmetes és ijesztő amikor elkezdi, látszik a beszűkült tudatállapota.
    Egyébként nincs önálló családja, egyedül él. Édesapánk és édesanyánk is meghalt, édesanyánk idén. A halála előtt is már jelentkeztek nála ezek a problémák, de azóta elhatalmasodott. Lassan már a munkahelye is veszélybe kerül. Mit tegyek?"

    Kedves Kérdező!

    Szeretteink elvesztése után előfordul lehangoltság, zárkózottság, depresszióra utaló tünetek. A pszichiátria szerint "kóros gyászreakcióról" akkor beszélünk, ha a tünetek túlzottan erősek vagy 2 hónapnál tovább is fennállnak.

    Hirdetés

    Ilyenkor kialakulhat depresszió, melynek kezelése pszichoterápia és szükség esetén gyógyszeres kezelés. Ebben az esetben pszichiátriai vizsgálatra lenne szükség.

     

    A gyász

    Az is előfordul, hogy ilyen negatív életesemények után fordul valaki először a vallás felé, vagy korábban hívő ember intenzívebben keresi a kapcsolatot.

    Nehéz meghúzni a határvonalat, honnantól számít már "túlzónak-kórosnak" ez a kapcsolat.

    Általánosságban akkor szoktunk már betegségről beszélni, ha olyan tünetek jelentkeznek, melyek mások vagy a páciens számára zavaróak, az illető nem tudja életvitelét folytatni, ellátni mindennapi teendőit, nem látja el önmagát.

    Fontos lenne a beteg együttműködése

     A " jó" gyász
    Mit tehet azért, hogy jól gyászoljon? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. A "jó" gyász>>

    Testvére esetében a nagymértékű fogyás, testi elesettség, munkahelyi problémák, zárkózottság utalhat arra, hogy már probléma van. Nehéz olyasvalakinek segíteni, aki nem akarja.

     

    Próbálkozhatnak esetleg valamilyen testi betegség miatt háziorvoshoz vinni "kivizsgálás céljából", előtte beszéljenek orvosukkal, aki majd tovább utalhatja testvérüket.

    Pszichiátriára elvihetik esetleg úgy, hogy azt hangsúlyozzák, ott szeretnék meghallgatni gondolatait, véleményét.

    Talán ha a lelkipásztor ajánlana neki személyesen találkozókat, akár egyénit, akár csoportosat. Menjenek vele, kísérjék arra hivatkozva, hogy kíváncsiak Önök is a véleményére, a tanokra. Sok türelemre és kitartásra lesz szükség.

     

     A halál elfogadása
    Ezt megdöbbenés, harag, fájdalom és szomorúság, néha teljes visszahúzódás követi. Ezek a reakciók idővel veszítenek intenzitásukból, és a haldokló lassan elkezd felkészülni a halálra.
    Ez természetesen rengeteg dolgot foglalhat magába, a fontosabb pénzügyek rendezésétől, végrendelet írásától kezdve egészen az olyan dolgok kipróbálásáig, melyre mindig is vágyott. A halál előtti időszak óriási javulást is jelenthet mindazokban a kapcsolatokban, melyek a múlt bizonyos sérelmei miatt nem működtek megfelelően. Ezeknek a helyreállítása megnyugvást hoz mindkét fél számára.
    A halál elfogadása>>

     (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2013.11.11 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyász mindenkinél más

    A gyász folyamata mindenkinél egyéni színezetet ölt: időtartama, intenzitása változó. Végül mégis lezárul a normál gyászfolyamat, helyet adva az élet további gazdag és örömteli megélésének.

    Gyász, a veszteség feldolgozása

    A gyász, a veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, ugyanakkor a legnehezebb feladatot jelenti. A családtagok, közelállók elvesztése általában a személyiség legmélyebb rétegeit is megmozgató, viharos érzésekkel, szorongásokkal kísért, elhúzódó folyamat.

    A felgyorsult világban azt várja a környezet, hogy rövidebb ideig tartson a gyász

    A gyászolók érzései, az ún. normál gyász folyamatának egyes stádiumai nagyon hasonlóak mindenkinél, kortól és nemtől függetlenül - mondja Dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki a gyászolókkal végzett sok éves munkája során összegyűlt, gyászolók által írt naplókat elemzett.

    A halál gondolatának elfogadása

    A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás.

    Hogyan találjon örömöt az ünnepek idején a gyász alatt?

    Amennyiben nemrégiben vesztette el egy szerettét, az ünnepek minden bizonnyal üresnek tűnnek, és nehéz örömöt találni a veszteség okozta lelki fájdalom mellett. Azonban szakértők arra ösztönöznek, hogy mozgósítsuk ilyenkor a belső erőket annak érdekében, hogy a bánat ellenére is találjunk egy kis örömöt az ünnepekben!

    Fogalmi zűrzavar van a depresszió körül

    Rosta Teodóra pszichológus szerint fogalmi zűrzavar övezi a depressziót, mindenfajta szomorúságot azonosítunk vele, pedig a depresszió egy betegség, a szomorúság eltúlzott változata.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.