A túlzott vallásosság lehet pszichés probléma? - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Felnőtt testvérem egy éve lépett be egy gyülekezetbe, és azóta mintha kicserélték volna: befelé forduló lett, lefogyott, arca csontos, szemei beesettek, néha zavarodottak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Beteges vallásosság
"Felnőtt testvérem egy éve lépett be egy gyülekezetbe, és azóta mintha kicserélték volna: befelé forduló lett, lefogyott, arca csontos, szemei beesettek, néha zavarodottak. Csak a Biblia olvasása és Jézus Krisztus érdekli, semmi más, alig tart kapcsolatot a régi ismerőseivel. Éjjeleket olvassa a Bibliát, idéz belőle, minden földi dolgot a Biblia cselekményeivel magyaráz. Félelmetes és ijesztő amikor elkezdi, látszik a beszűkült tudatállapota.
Egyébként nincs önálló családja, egyedül él. Édesapánk és édesanyánk is meghalt, édesanyánk idén. A halála előtt is már jelentkeztek nála ezek a problémák, de azóta elhatalmasodott. Lassan már a munkahelye is veszélybe kerül. Mit tegyek?"

Kedves Kérdező!

Szeretteink elvesztése után előfordul lehangoltság, zárkózottság, depresszióra utaló tünetek. A pszichiátria szerint "kóros gyászreakcióról" akkor beszélünk, ha a tünetek túlzottan erősek vagy 2 hónapnál tovább is fennállnak.

Ilyenkor kialakulhat depresszió, melynek kezelése pszichoterápia és szükség esetén gyógyszeres kezelés. Ebben az esetben pszichiátriai vizsgálatra lenne szükség.

A gyász

Az is előfordul, hogy ilyen negatív életesemények után fordul valaki először a vallás felé, vagy korábban hívő ember intenzívebben keresi a kapcsolatot. Nehéz meghúzni a határvonalat, honnantól számít már "túlzónak-kórosnak" ez a kapcsolat.

Általánosságban akkor szoktunk már betegségről beszélni, ha olyan tünetek jelentkeznek, melyek mások vagy a páciens számára zavaróak, az illető nem tudja életvitelét folytatni, ellátni mindennapi teendőit, nem látja el önmagát.

Fontos lenne a beteg együttműködése

Testvére esetében a nagymértékű fogyás, testi elesettség, munkahelyi problémák, zárkózottság utalhat arra, hogy már probléma van. Nehéz olyasvalakinek segíteni, aki nem akarja.

Próbálkozhatnak esetleg valamilyen testi betegség miatt háziorvoshoz vinni "kivizsgálás céljából", előtte beszéljenek orvosukkal, aki majd tovább utalhatja testvérüket. Pszichiátriára elvihetik esetleg úgy, hogy azt hangsúlyozzák, ott szeretnék meghallgatni gondolatait, véleményét.

Talán ha a lelkipásztor ajánlana neki személyesen találkozókat, akár egyénit, akár csoportosat. Menjenek vele, kísérjék arra hivatkozva, hogy kíváncsiak Önök is a véleményére, a tanokra. Sok türelemre és kitartásra lesz szükség.

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.