Halálos betegek - jobb megbeszélni a távozást

Szerző: MTI
Megjelent: 2009.03.10

Jótékony hatása van a halálos betegekre, ha megbeszélik orvosaikkal a végső időszak kezeléseit - állapították meg amerikai kutatók.

Az ilyen beszélgetést lefolytató páciensek inkább választják az olcsóbb palliatív kezelést egy hospice-ban vagy otthon, semmint az olyan költséges eljárásokat mint az újraélesztés, a lélegeztetés vagy a kórházi intenzív kezeléseket.

Ezek a betegek semmivel sem halnak meg korábban, sőt békésebben távoznak azoknál, akik az utolsó pillanatig agresszív kezelésben részesülnek - állítják a szakemberek.

A palliatív kezelés célja, hogy könnyítsenek a haldoklók szenvedésein, ahelyett hogy a betegség terjedésének megállítására, vagy gyógyítására koncentrálnának.

Ha az Egyesült Államokban rákos betegség következtében 2008-ban elhunyt 566 ezer felnőtt beteg fele lefolytatta volna a "jó végről" szóló beszélgetést, az óvatos becslések szerint 77 millió dolláros (18,3 milliárd forintos) megtakarítással járt volna - olvasható az Archive of Internal Medicine című tudományos folyóiratban.

Az Egyesült Államokban minden huszadik elhunyt Medicare-biztosított páciens az idősek és a rokkantak számára létrehozott kormányprogram kiadásainak egyharmadát viszi el. A pénz egyharmadát az utolsó évben költik el, ennek 80 százalékát az utolsó hónap agresszív kezelései viszik el - írja a tanulmány.

A „jó vég" olcsóbb?

"Ez pénzkidobás... A valós költségkülönbségek létfontosságúak lehetnek" - mondta Holly Prigerson, a Harvard Egyetem Dana-Farber rákkutató intézetének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 603 gyógyíthatatlan rákbeteg megkérdezése után arra az óvatos becslésre jutottak, hogy azoknak, akik megbeszélik orvosukkal a "jó véget", 1876 dollárral (449 ezer forinttal) kevesebb az utolsó héten az orvosi költsége, szemben a megbeszélést kihagyók 2917 dolláros (698 ezer forintos) kiadásával.

A haldoklók gyógyítóival és ápolóival folytatott megbeszélések alapján a kutatók azt állítják, hogy a palliatív kezelés nyugodtabb halálhoz vezet, és az agresszív kezelés nem hosszabbítja meg az életet.

"Minél erősebb kezelést kap valaki, annál nagyobbak a szenvedései. Ezzel szemben minél hosszabb ideig ápolnak valakit hospice-ban, és részesítik palliatív kezelésben, annál jobb az utolsó hetek életminősége" - mondta Prigerson.
Néhány beteg csodában reménykedik. Nem állítjuk, hogy könnyűek lennének ezek a beszélgetések. A betegek nem könnyebbülnek meg jelentősen a beszélgetések után, de a hamis remények nem segítenek - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Okosan a napon egész évben!

A világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az...

Neuroendokrin daganatok - hazánkban is...

A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin...

Jelek, amik a halál közelségére...

Egy szeretett hozzátartozó halálának közelsége vagy annak lehetősége félelemmel tölt el mindannyiunkat. Az is bizonytalanságérzést kelt, hogy nem...

Tüdőrák: mi okozza a halált? - Az...

"Édesapám a tüdőrák utolsó stádiumában van, a halálát fulladás okozza-e majd? Minek a következtében szoktak meghalni a tüdőrákosok a...

"Halálos beteg a szerettem!" - A...

"Nemrég kiderült, hogy édesapám rákos és már csak hat hónapot jósolnak neki. Egyszerűen képtelen vagyok feldolgozni az eseményeket és vele sem...

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a...

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.