Halálos betegek - jobb megbeszélni a távozást

Szerző: MTI

Jótékony hatása van a halálos betegekre, ha megbeszélik orvosaikkal a végső időszak kezeléseit - állapították meg amerikai kutatók.

Az ilyen beszélgetést lefolytató páciensek inkább választják az olcsóbb palliatív kezelést egy hospice-ban vagy otthon, semmint az olyan költséges eljárásokat mint az újraélesztés, a lélegeztetés vagy a kórházi intenzív kezeléseket.

Ezek a betegek semmivel sem halnak meg korábban, sőt békésebben távoznak azoknál, akik az utolsó pillanatig agresszív kezelésben részesülnek - állítják a szakemberek.

A palliatív kezelés célja, hogy könnyítsenek a haldoklók szenvedésein, ahelyett hogy a betegség terjedésének megállítására, vagy gyógyítására koncentrálnának.

Ha az Egyesült Államokban rákos betegség következtében 2008-ban elhunyt 566 ezer felnőtt beteg fele lefolytatta volna a "jó végről" szóló beszélgetést, az óvatos becslések szerint 77 millió dolláros (18,3 milliárd forintos) megtakarítással járt volna - olvasható az Archive of Internal Medicine című tudományos folyóiratban.

Az Egyesült Államokban minden huszadik elhunyt Medicare-biztosított páciens az idősek és a rokkantak számára létrehozott kormányprogram kiadásainak egyharmadát viszi el. A pénz egyharmadát az utolsó évben költik el, ennek 80 százalékát az utolsó hónap agresszív kezelései viszik el - írja a tanulmány.

A „jó vég" olcsóbb?

"Ez pénzkidobás... A valós költségkülönbségek létfontosságúak lehetnek" - mondta Holly Prigerson, a Harvard Egyetem Dana-Farber rákkutató intézetének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 603 gyógyíthatatlan rákbeteg megkérdezése után arra az óvatos becslésre jutottak, hogy azoknak, akik megbeszélik orvosukkal a "jó véget", 1876 dollárral (449 ezer forinttal) kevesebb az utolsó héten az orvosi költsége, szemben a megbeszélést kihagyók 2917 dolláros (698 ezer forintos) kiadásával.

A haldoklók gyógyítóival és ápolóival folytatott megbeszélések alapján a kutatók azt állítják, hogy a palliatív kezelés nyugodtabb halálhoz vezet, és az agresszív kezelés nem hosszabbítja meg az életet.

"Minél erősebb kezelést kap valaki, annál nagyobbak a szenvedései. Ezzel szemben minél hosszabb ideig ápolnak valakit hospice-ban, és részesítik palliatív kezelésben, annál jobb az utolsó hetek életminősége" - mondta Prigerson.
Néhány beteg csodában reménykedik. Nem állítjuk, hogy könnyűek lennének ezek a beszélgetések. A betegek nem könnyebbülnek meg jelentősen a beszélgetések után, de a hamis remények nem segítenek - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.