• Győri kosarasok balesete - Hogyan történik a trauma feldolgozása?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Több hétig tartó folyamat is lehet, amíg feldolgozzák a tragikus eseményt, és újra pályára lépnek a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat múlt héten balesetet szenvedett tagjai. Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze egy személyautóval a csapatot a soproni mérkőzésre szállító autóbusz. A balesetben ketten meghaltak, többen megsérültek.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A baleset helyszínén meghalt Tapodi Péter klubigazgató, Fűzy Ákos vezetőedző pedig a kórházba szállítása után vesztette életét. Natasa Kovacevicnek, a csapat szerb játékosának amputálni kellett a lábfejét. Rajta kívül összesen hét sérültet szállítottak kórházba, ahol pszichológusok segítik a lelki felépülést.

    Hirdetés

    A súlyos baleset részesei voltak maguk a csapattagok is, akiket ezen felül hatalmas veszteség ért, meghalt két vezetőjük. Ráadásul lemaradtak a mérkőzésről, kiestek a munkából. Nagyon fontos, hogy mentális segítséget is igénybe vehessenek a balesetet átélő csapattagok, lehetőleg röviddel a trauma bekövetkezése után, egyénileg és csoportosan is - mondta kérdésünkre Fejes Enikő sportpszichológus.

    Meg kell élni a gyászt!

    Ki segíthet?


    Ilyen baleset alkalmával a pszichológia több részterületének együttműködésére van szükség a trauma pszichés feldolgozásában, a csapat újjáépítésében - mondja Fejes Enikő.
    • Katasztrófahelyzetek kezelésében jártas szakemberek már a baleset helyszínén is azonnali segítséget nyújthatnak a tragédia feldolgozásában.
    • Klinikai szakpszichológusok, akik a kórházban is segíthetik a baleset feldolgozását.
    • Sport szakpszichológusok, akik szintén már a folyamat kezdeti szakaszába bekapcsolódva egyéni és csapatszinten is segítséget nyújthatnak.

    Az edző egyben a csapattagok vezetője is, aki koordinálja, összefogja a játékosokat, és most hirtelen elveszítették őt. Mindezek miatt különösen nehéz a feldolgozás, hiszen a csapat egyik kulcsszereplője hunyt el igen váratlanul. 

    Teret kell hagyni annak, hogy kifejezhessék érzelmeiket, átbeszéljék a történteket, azt, hogy milyen érzelmek kavarognak bennük, s hogyan élték meg az eseményt. Az ilyenkor megjelenő negatív reakciók (például sírás, düh, szomorúság) természetesek, megélésükkel enyhülhet a traumák okozta lelki fájdalom.

    Egyénenként eltérő lehet, hogy kinél, milyen ütemben történik meg a történtek feldolgozása, ki hogyan küzd meg a kialakult helyzettel - teszi hozzá a szakember.

    Új célok kellenek

    Az azonnali segítségnyújtás után, illetve ezt a folyamatot folytatva, csoportos keretek között is megtörténik az érzelmek feldolgozása, ahol a csapat tagjai együttesen nyilváníthatják ki a balesettel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, valamint elkezdhetnek beszélni a klub jövőjéről, a rövid és hosszú távú célokról.

    Felvetődnek olyan kérdések, mind a csapattagok, mind a klubvezetés szintjén, hogy hogyan tudják újjáépíteni a csapatot, ki lesz az új vezető edző, mikor lesz a következő mérkőzés, amelyen részt szeretnének venni, s milyen célokkal folytatják tovább a csapat tagjai - sorolja a sportpszichológus.

    Mikor indulhat el az edzés?

    Ezt nehéz most megmondani. Többen kórházban voltak és vannak, még tart a testi és lelki felépülés időszaka.

    Minden tőlük, a játékosoktól függ – teszi hozzá Fejes Enikő. Amennyiben olyan fizikai és lelki állapotban lesznek a csapattagok, akkor folytatódhat a munka.

    A közösen kitűzött cél, a legközelebbi mérkőzésen való részvétel segíthet a feldolgozásban, illetve motivációs erőt adhat, ha ezeket a mérkőzéseket a volt edzőjük, vezetőjük emlékének ajánlják.

    Fűzy András klubelnök egyébként azt nyilatkozta az egyik sportcsatornának, hogy a játékosok szeretnék folytatni, ezzel is üzennek az elhunyt edzőiknek. A tervek szerint a magyar és az Euroligában indul a csapat.

    „Mi egy sportklub vagyunk, ez a hivatásunk: a szurkolóink és a játékosaink csakis a kosárlabdázás folytatásával tudják feldolgozni azt a traumát és tragédiát, ami az elmúlt napokban ért minket. Ráadásul a magyar és a nemzetközi sportvilág is egyöntetűen mellénk állt részvétével és segítségnyújtással.”

    Búcsúzás


    Több százan vettek részt a győri szabadhegyi temetőben Tapodi Péter 45 éves klubigazgató pénteki búcsúztatásán. Az eseményen többek között a baleset következtében szintén elhunyt vezetőedző, Fűzy Ákos özvegye és gyermekei, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) vezetése, a sportág jeles hazai képviselői, valamint az Uniqa Euroleasing Sopron együttesének tagjai is megjelentek. A győri gárda játékosai közül azok lehettek ott, akik már nem szorulnak kórházi ápolásra. Szombaton Fűzy Ákos vezetőedzőt búcsúztatják.

    Forrás: MTI

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

     
    Legutóbb frissült: 2013.09.16 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyász mindenkinél más

    A gyász folyamata mindenkinél egyéni színezetet ölt: időtartama, intenzitása változó. Végül mégis lezárul a normál gyászfolyamat, helyet adva az élet további gazdag és örömteli megélésének.

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A buzdításnak, az összetartozásnak és a nemzeti érzésnek a sportban is óriási szerep jut. Miért olyan megható, felemelő érzés, amikor a mieink győzedelmeskednek? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra? Erről kérdeztük pszichológus szakértőnket, Máténé Áfra Viktóriát.

    Baleset az utakon: gyorshajtás, figyelmetlenség és fáradtság az okok között

    Ha az időjárás változik, akkor több baleset történik az utakon, ezért ilyenkor az autóvezetőknek még körültekintőbbnek kell lenniük. Elkészült Magyarország útjainak kockázati térképe, amely fontos jelzés az autósoknak, figyelve a baleset-megelőzésre.

    Sportpszichológia: tükör-teszt

    Harvardi kutatók meghatározták azt az öt tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.

    Díjmentes előadások a pszichológia napján

    Ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket Budapesten, Szegeden és Debrecenben a pszichológia napján; a szombati fővárosi rendezvény középpontjában a sport és egészség pszichológiája áll.

    Összpontosítás - Próbálja ki magát!

    A sportpszichológusok különbséget tesznek az összpontosítás és a koncentráció között. A koncentráció az átfogó megfogalmazás, az összpontosítás pedig a pontos. A koncentráció egy hosszabb távú tevékenység, míg az összpontosítás jóval rövidebb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.