H2 kilégzési teszt (laktulóz) értelmezése

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mit jelez a tegnapi laktulóz H2 kilégzési tesztem eredménye. Azt olvastam, hogy a magas kiinduló értéknél nem megfelelőek az előkészületek, de előtte 4 napig csak kevés főtt rízst és főtt tojást ettem, betartottam minden előírást. A 30 percenként mért értékek a nullától 180-adik percig: 15, 21, 13, 14, 63, 87, 119. Az utóbbi hetekben és a kilégzési vizsgálat közben a gombóc a torokban érzés olyan, mintha visszajönne az étel a torkomban és nem bírnám lenyelni. (Egyéb tünetek 2-3 hete: reflux, kellemetlen gáz-szag a gyomorból, evéskor azonnali teltségérzet és hidegrázás vagy hőemelkedés érzés; 2 hete zöld színű széklet.)

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A laktulózzal végzett vizsgálat akkor minősül pozitívak, ha 120 percen belül 20 ppm fölötti értéket észlelnek. Szóval ez alapján akár negatívnak is tartható a lelet, illetve az észlelt tünetek sem feltétlenül utalnak vékonybél bakteriális túlnövekedés szindrómára. A panaszok refluxnak megfelelhetnek, erre tartósabb savgátló kezelés, kiegészítésképpen nyelőcső- illetve gyomormotilitást serkentő gyógyszeres szükséges.

Kérdés: 2022. április 02., 11:35; Megválaszolva: 2022. április 02., 12:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hirtelen jött reflux
Tisztelt doktornő /úr! 4 napja hirtelen jött erőteljes refluxom van mélyen a rennie és a salvus sem segít, ha igen csak rövid ideig. Ehhez társult...
Mi okozhatja a tüneteim? Reflux?
Kedves Doktor Úr! Tüneteim markánsan december 7 óta jelentkeztek.De vissza gondolva előtte is volt étvágytalanság éjszakai köhögés és...
Mi lehet a baj
Gyomorbántalmak
Gyomor és nyelőcső problémák.
Tisztelt Doktor Úr, Abban szeretném kérni a véleményét, hogy egy másfél hónapja kezdődött nem rendszeres hanyinger es a szegycsont tájon...