Lehetségey, hogy tüdőrákom van?

Tisztelt Doktornő! Üdvözlöm! 34 éves férfi vagyok, ebből kB 15 évet dohányoztam. Január 1. óta nem dohányzom. A véroxigénszintem nyugalmi helyzetben 98-99%, de mozgás után közvetlenül van, hogy 90% körül mérek. Munkahelyemen 130 fokos lépcsőt kell megmásznom, megállás nélkül feljövök, úgy, hogy csak az orromon veszek levegőt. Nálam jóval vékonyabb, (140 kg vagyok) adott esetben fiatalabb és nem dohányzó emberek nem tudnak feljönni egy lendületből, pláne nem orron lélegezve. Ilyenkor viszont 90% környékére lemegy a szaturációm, viszont kb fél, max 1 perc alatt vissza szokott állni a normál értékre. Járok futballozni, futok rendesen, de nem szoktam olyat érezni, hogy nem kapok levegőt, megfulladok. Viszont ha kisebb mozgást végzek, mondjuk lehajolok és utána sétálok pár métert, olyankor van, hogy 94%-ot mérek, és olyankor veszek is egy mélyebb levegőt. Ma sétálás közben is rajtam volt a pulzoximéter, és séta alatt mutatott 95-96%-ot. Tudom, hogy elvileg mozgás közben ezek nem pontosak, de ha mozgok, és közvetlenül utána, már nyugodt helyzetben mérem, akkor is a csökkent értéket mutatja, ami pár lélegzetvétel után visszaáll. Áprilisban voltam tüdőszűrőn, akkor minden rendben volt. (Kopp-kopp). Ez állt rajta: A rekesz a beteg alkata miatt magasabban áll, éles szélű. Sinusok szabadok. A tüdőben aktuális kóros eltérés nem látható. Holnap beszélek a háziorvosommal, kérek egy mellkasröntgent. Lehetséges Ön szerint, hogy tavaly április óta daganatom lett? Annyit még hozzátennék, hogy a szegycsontom környékén néha égő érzést tapasztalok, és a torkomban is szoktam ezt érezni. Az orromban mostanában volt, hogy véres volt a váladék, illetve reggelente úgy kelek, hogy kellemetlen íz van a számban, és sárgás - barnás a köpetem. Sokszor kell böfiznem is. Az orrommal biztosan van valami gond, folyamatosan be van dugulva, gyakorlatilag nem érzek szagokat és illatokat, csak olyat, ami már tényleg nagyon erős. Éjjelente sokszor felkelek, és gyakorlatilag mindig fáradt vagyok, nem tudom kipihenni magam. Köhögni szinte nem is szoktam, viszont a torkomat sokszor köszörülöm. Ha esetleg refluxom van, annak lehetne köze a véroxigénszintemhez? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Hangonyi Csilla válasza oxigén szint csökkenés témában

Kedves Kérdező! A véroxigén szint csökkenése csak abban az esetben kóros, ha tartósan fennáll. Az Ön esetében ez nincs így. A szegycsont mögötti és a torokban érzett égő érzés elsősorban reflux betegség jele. Ezzel függhet össze a kellemetlen íz érzése is., Ami az orrtüneteit és köhögését illeti az lehet egy légúti fertőzés, nátha, hörghurut, vagy akár allergia tünete. Tünetei közül egyik sem utal daganatra, de évente javasolt a tüdőszűrés, ami valójában mellkas röntgen, csak szűrési céllal készül. Azokat a felvételeket tüdőgyógyász szakorvosok értékelik, leletezik. A fáradtsága és a gyakori éjszakai felébredések miatt viszont alvás vizsgálat javasolt annak eldöntésére, hogy nincs-e úgynevezett alvási apnoe szindrómája, amit kezelni kell. Emiatt forduljon a lakhelye szerinti tüdőgondozóhoz. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2023. január 19.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Röntgen leleten transzparencia...
Szeretném ha véleményt mondana az eredményemről . "Rekeszek jól határoltak . Sinusok szabadok. Jobb old. a hilus felső pólusa magasságában...
Azbeszt belégzésének mik a...
Kedves Doktornő! Elmúlt héten óvatlan voltam és (vélhetően) azbeszt hullámpalát takarítottam, ugyan nagyrészt pormaszk volt rajtam, de úgy érzem, hogy...
Torokkaparás fokozódó köhögés
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy jópár hete azzal küzdök, hogy kapar, köszörül a torkom, és ha elkezdek köhögni, akkor egyre nagyobb lesz az...
Szárazon félrenyelt proten por okozhat...
Tisztelt Doktornő, 3 napja készítettem a reggelimet, ami zabkása volt fehérje turmix-al. A port nem sikerült megfelelően elkavarnom, melynek eredményeként...
Penész probléma
Tisztelt Doktor Nő! A minap arra lettünk figyelmesek, hogy a konyha bútorunk hátulja teljesen átázott és kicsit penészes. Ezt követően 1 nappal már víz...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...