Érelmeszesedés és gének

MTI
megjelent:

Az érelmeszesedés előrehaladásának genetikai összefüggései lehetővé teszik, hogy a gyógyszerfejlesztés újabb eredményeivel célzottan kezeljék a kockázatot. Amerikai kutatók új eredményeit a Cell Metabolism szakfolyóirat közölte.

A verőerek belső felszínén valamennyien, gyermekkorunktól kezdve növesztünk zsíros párnácskákat, plakkokat, de ezeknek csak kis hányada okoz gondot felnőttkorunkban. Egy részük hajlamos arra, hogy elmeszesedjen, de az igazi veszély az, ha a plakk fala átszakad, a zsíros törmelék bezúdul az ér belsejébe, és gyors véralvadást idéz elő. Ez az a drámai esemény, amikor kialakul a szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa.

Ira Tabas és munkacsoportja annak vizsgálatával foglalkozik: mi okozza, hogy ezeknek a plakkoknak a többsége legfeljebb csak kissé szűkíti az ér belső átmérőjét, de százból kettő viszont kiszámíthatatlanul veszélyezteti életünket.

Veszélyt rejtő halott sejtek

A zsírpárnácska belsejében a kutatás eredménye szerint sok halott sejt található, és ezek olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek szakadékonnyá teszik a plakk tetejét, és ezzel végzetesen veszélyes helyzet alakul ki. A kutatóknak sikerült olyan egereket kitenyészteniük, amelyek verőereiben sok plakk keletkezik. Az állatokban még igyekeztek is a zsírpárnácskákat gyorsan növeszteni.

Kockázat mértéke

Átlagos kockázat

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Táblázat: Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

A sok zsírt tartalmazó egértáp tíz héten át történő adagolásával az állatok ereiben rengeteg plakk jelent meg. Kiderült, hogy az egerek egy részének olyan génje van, amelynek jelenléte esetén a plakkok kisebbek lettek, és bennük lényegesen kevesebb volt az elhalt sejtek száma. Ezeknek a párnáknak a fala általában nem szakadt át, ezért ezeknek az állatoknak az ereiben ritkán alakult ki véralvadék.

A folyamat lassítható

A különleges génnel élő egerek plakkjaiban a sejthalál mintegy 50 százalékkal lelassult. "Az a tény, hogy képesek voltunk elkülöníteni egy gént, amely ilyen jelentős mértékben lefékezi a plakkok elhalását, számunkra is nagy meglepetés volt" - mondotta a munkacsoport vezetője.

Ira Tabas hangsúlyozta, hogy eredményeik alapján remélhető olyan új gyógyszerek kifejlesztése, amelyek arra a génre hatnak, amelyik a fölfedezett kórélettani jelenségben alapvető szerepet játszik. Ha sikerül a plakkoknak azt a két százalékát, amely veszélyes és sérülékeny, kedvezően befolyásolni, milliók életét lehet megmenteni.

(MTI)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.