Megtalálták a nyúlajkat okozó gént

Szerző: Független Hírügynökség

Amerikai kutatók megtalálták azt a gént, amely a nyúlszáj fő okozója. Felfedezték, hogy az IRF6 génszakaszban egyetlen változás 18 százalékkal fokozza a nyúlszáj kialakulásának kockázatát.

A kutatók kísérleti állatok megfigyeléséből vonták le a következtetést, és az adatokat összevetették olyan személyekkel, akiknek a családjában gyakori a nyúlajak.

A nyúlszáj nagyjából 700 szülésből egyszer fordul elő. Ez a felső ajak deformitása, amely a magzati lét első két hónapjában következik be. A felső ajak közepe táján egyik vagy mindkét oldalon hasadék marad a szájszéltől az orrüreg irányában. A nyúlszáj akadályozza a szopást. A deformitást kisgyerek korban operációval szokták korrigálni. A nyúlszáj az amerikai bennszülötteknél, a japánoknál és a kínaiaknál fordul elő leggyakrabban.

A nyúlszáj genetikai okáról tett felfedezést a Nature Genetics című orvosi szaklapban ismertették az Iowai Egyetem kutatói.

(FH)

Módosítva: 2008.10.06 11:25, Megjelenés: 2008.10.06 11:25
Címkék: Nyúlszáj, Gén
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

COVID-19: a genetika felelhet azért...

A koronavírust az önmaga reprodukálásában, a sokszorozódás folyamatában segítő egyik génnek (de akár több génnek is) van szerepe abban, hogy a...

Amiloidózis

Az amiloidózis olyan betegségcsoport, amelybe tartozó betegségekben a szervezetben kóros fehérjék termelődnek (amiloid), ezek a fehérjeszálak...

Ajak- és szájpadhasadékos babák...

Az ajak- és szájpadhasadék (népies nevén nyúlajak, farkastorok) fejlődési rendellenességek, kialakulásuk hátterében az arckoponya egyes részeinek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.