Öröklődik a nyitott gerinc? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Férjem nyitott gerinccel született. Szerencsére komolyabb következménye nem lett. Gyermeket szeretnénk, mit tehetünk az ellen, hogy ez megismétlődjön? Genetikailag megállapították, hogy férjem apja az örökítő." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Egyrészt el kellene menniük a párja, az édesapja, és a testvére leleteivel egy genetikai szakrendelőbe, hogy ott pontosan megállapítsák, hogyan öröklődik a probléma.

Egészséges lesz a gyermekem?

A genetikai tanácsadásról>>

Itt tudnak majd tanácsot adni, és elmondják, hogyan lesz a terhesség ellenőrizve, esetleg mire kell figyelni.

A másik, hogy próbáljon meg olyan terhesvitamint szedni, amelyben a folsav a szervezet számára azonnal felhasználható formában van, míg az egyszerű folsavat nem minden ember szervezete tudja teljesen felhasználni.

A nyitott gerinc (spina bifida)

A spina bifida latin elnevezés, melynek magyar megfelelője a nyitott gerinc. Ez a gerinc és a központi idegrendszer fejlődési rendellenességeinek összefoglaló elnevezése. Az embrionális időszakban már az első hónap folyamán elkezdődik az ún. velőcső differenciálódása bonyolultabb idegrendszeri struktúrákká.
Létrejönnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák, illetve a gerincvelő, és az abból kilépő idegek. A gerincoszlopot alkotó csigolyák létrehozzák a gerinccsatornát, mely egyben csontos védelmet jelent a gerincvelő számára. Spina bifida eseteiben a velőcső fejlődése valamelyik lépésben zavart szenved, így a gerincoszlop nem záródik össze teljesen.
A létrejöttében mind genetikai, mind pedig környezeti faktoroknak fontos szerepe lehet. Legközismertebb a folsavhiány, mely egyértelműen összefüggést mutat a fejlődési rendellenességek magasabb előfordulásával.
A nyitott gerinc (spina bifida)>>

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.