MRI-vizsgálat és fémtartalmú fogpótlás - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Hipofízis MRI-vizsgálatot írtak elő számomra, viszont olyan fogpótlással rendelkezem (fogkorona híddal), melyben fém is van. Ennek ellenére, vállalhatom a vizsgálatot? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A nem kivehető fogpótlások nem jelentenek kizáró okot az MRI-vizsgálatok során. A fémekre az MR kétféle hatást gyakorolhat, a mágnesezhető fémek kimozdulhatnak helyükről, a fémtartalom melegedhet. A fogászati fémanygok újabban nem mágnesezhető fémekből készülnek, amire az MR nincs hatással. A mágnesezhető fémekből készültek is eléggé rögzítettek ahhoz, hogy 6 héttel a behelyezés után már nem mozdulnak ki, a bennük lévő fémanyag pedig csekély tömegű, így felmelegedésüktől sem kell tartani.

A fogászati fémanyagok MR szempontjából biztonságosak

Ritkán alkalmaznak mágneses rögzítést fogászati implantátumok esetében, ezeket nem ajánlott az MR-be bevinni, de ez valószínűleg nem vonatkozik az Ön esetére (esetleg a fogorvosától kaphat erről információt).

Az viszont előfordul, hogy elkészült képeket helyileg eltorzítja a fémtartalom. Ez az Ön esetében szinte biztos hogy nem befolyásolja a vizsgálatot, mivel a fogak a hipofízistől (agyalapi mirigytől) elég távol vannak ehhez.

Összefoglalva, a fogászati fémanyagok MR szempontjából biztonságosak. Az agyalapi mirigy vizsgálatára alternatíva a CT-vizsgálat lehet, ha az MR valamiért tényleg nem végezhető el, de a CT diagnosztikai pontossága nem éri el az MR-vizsgálatét a hipofizis esetében (és röntgensugár-terheléssel is jár), ezért napjainkban a CT csak az MR-rel nem vizsgálható betegek esetén jön szóba.

Diagnosztikai módszerek - az MR

Az MR (Mágneses Rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs káros biológiai hatása az emberi szervezetre. A CT-vel ellentétben itt bármilyen síkban készíthetünk felvételt, nem csak harántsíkban. MR segítségével pontosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, és bár a csontok vizsgálatára kevésbé alkalmas, a lágy szövetekről ez a vizsgálat nyújtja a legpontosabb információt. Nagy hátránya, hogy hosszú a vizsgálati idő, valamint hogy nem végezhető olyan betegen, akinek szervezetében fémet tartalmazó protézis, pacemaker van. Mivel a vizsgálat egy szűk, zárt gépben történik, így azt meghiúsíthatja a beteg klausztrofóbiája, nyugtalansága. Az MR-t anyagi megfontolásból a has vizsgálatára általában ritkán használják, azonban igencsak hasznos kisméretű tumorok diagnosztizálására. Diagnosztikai módszerek - az MR

(WEBBeteg - Dr. Laki András radiológus)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.