A fémmentes fogpótlások előnyei

szerző: Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - WEBBeteg
frissítve:

Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

A hagyományos fém-kerámia koronák úgy készülnek, hogy a fogorvos lenyomatot vesz a lecsiszolt fogakról, a csonkokról, majd a technikus ezt gipszből kiönti és erre egy fémvázat készít.

Ezt a fémvázat az orvos a csonkokra próbálja, és ha megfelelő, a fogszín kiválasztása után, a technikai laborban a fémvázra, 800-900 Celsius fokon ráégetik a kerámiát. Az így elkészült koronát vagy hidat a fogorvos ragasztóanyaggal rögzíti a csonkokra.

További típusok A fogászati implantátumok

Miért jobb a fémmentes pótlás?

Az elkészült fogpótlások igen magas esztétikai igényeket elégítenek ki, azonban egyetlen dologban elmaradnak a legmodernebb fémmentes pótlásoktól. Ez pedig az, hogy a transzparenciájuk eltérő a természetes fogakétól.

A kerámialeplezés alatt lévő fémváz, kissé mattnak mutatja a pótlást, a fényt nem engedi át, ellentétben a természetes fogakkal. Ha a napfény felé fordulva megnézzünk a metszőfogainkat, láthatjuk, hogy az hogyan engedi át a fényt, a metszőél szinte átlátszó. Ezt képes utánozni a legmodernebb fémmentes pótlás.

A fémmentes pótlások esetében, a fémvázat egy cirkónium-oxid váz helyettesíti, mely fehér színű. Erre égetik rá a porcelánt, tehát a fogszínnek megfelelő kerámiát nem mattítja a fém. Továbbá a koronaszéleknél sem tűnik ki a fémszegély. A fémmentes koronákhoz, az orvos ugyanazon lépéseket végzi el a rendelőben, mint a hagyományos pótlások elkészítésekor, tehát a betegnek nem kell többször megjelennie a rendelőben, vagy több időt eltöltenie a fogorvosi székben.

Az ára azonban jóval magasabb. Akinek fontos a magas esztétikai színvonal a fogait illetően, annak mindenképpen ajánlott ez a megoldás a frontfogak régiójában. Teherbírását tekintve vetekszik a fém-kerámia koronákkal, hidakkal. Tehát, akár körhíd is készíthető belőle. Az élettartama sem kevesebb, mint a hagyományos fogpótlásoké.

Felvetődik a kérdés: mi van akkor, ha implantált csonkra ragasztjuk a fémmentes koronákat. Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy már van cirkónioum-oxid műcsonk is, mely kiválóan alkalmazható ezeknek a pótlásoknak az esetében. Tehát akit zavar a régi pótlása, azoknak bátran ajánlom ezt az új rendszert.

Újdonság: a héjkerámia

A fogászat másik újabb vívmánya a héjkerámia. Ez egy vékony porcelán héj, melyet a műkörömhöz tudnék a legjobban hasonlítani. Ez a vékony kerámia héj, ráragasztható az előkészített fogak felületére. Így megfelelő színű és alakú fogat kaphatunk. Olyan változata is létezik, melyhez nem kell, hogy preparáljuk a fogat.

Ez egy kontaktlencse vékonyságú héj, melyet egyszerűen ráragaszthatunk a meglévő fogakra, így elérve a kívánt fogazatot. A héjkerámiát azoknak ajánlom, akiknek a frontfogaik esztétikailag zavaróak. Például: nagy kiterjedésű tömések, zománchiba miatti foltosodás, trauma miatt károsodott fogak, vagy a fog helyzete nem megfelelő, nagyok a fogközök, stb.

A héjkerámia alkalmazásával, viszonylag kevés foganyag elvételével, a fogakat a kívánt formára, színre alakíthatjuk. A legújabb eljárásokkal szinte tökéletesre alakíthatjuk a mosolyunkat.

További tudnivalók

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.