Fóbia téma

Rovarfóbia (entomofóbia) - Okok és kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-08-14 18:03
Entomofóbia
Az entomofóbia rovaroktól való rettegést, iszonyt jelent. Mi okozhatja a kialakulását? Mik a tünetek? Hogyan, milyen módszerekkel és milyen eredménnyel lehet kezelni? Mit tehet maga a beteg, hogy ne hatalmasodjanak el rajta a tünetek, hogy könnyebben megbirkózzon a mindennapokban ezzel a problémával?

Fóbiák - Amikor támad a pánik

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-05-25 22:03
Fóbia
A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongása túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel. Egyes fóbiák teljesen irracionálisak, ennek ellenére komoly orvosi problémát jelentenek és kezelhetőek.

Tériszony - Természetes félelem vagy kóros állapot?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-22 09:33
Tériszony
A tériszonytól szenvedő emberek természetellenesen erős félelmet éreznek a magasságtól, illetve a magasból a mélységbe való letekintéstől. Miközben mások élvezik a magaslati kilátást, a tériszonyosok szédülnek, verejtékeznek és a szívük kalapál.

A modern kor pszichés betegségei - Fóbiák, kényszerek, függőségek

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-05-11 16:03
Pszichés betegség
A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek - melyeket már 100 évvel ezelőtt leírtak - mindennapossá válnak, mások pedig újonnan jelennek meg, jelezve a változó világhoz történő alkalmazkodás elégtelen voltát.

Fóbiák: A félelem börtönébe zárva

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-02-16 17:03
Félelem
A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, majd igyekszik elkerülni a vele való találkozást.

Orvosfóbia: a halálos félelem

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus - 2022-02-03 18:33
Miközben a legtöbb fóbia csupán bizonyos helyzetek elkerülésére késztet, az orvosfóbia halálos következményekkel is járhat. Az egészségügyi ellátástól, beavatkozásoktól való túlzott félelem nemcsak ebben különleges a fóbiák között, hanem abban is, hogy jellemzően a férfiakat érinti.

Létező betegség az iskolafóbia?

DRportal - 2021-11-22 05:21
Mindannyian emlékszünk azokra a napokra, amikor egyáltalán nem volt kedvünk iskolába menni. Ez természetes, de azt azért sokan szkepticizmussal fogadnánk, ha valaki kijelentené, hogy az iskolafóbia létező betegség.

Fóbiák - A félelem kezelhető!

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2021-10-21 18:33
Szorongás
A fóbiás betegek kezelésében elsősorban a terapeutának és a beteg részéről is időigényes pszichoterápiáknak van döntő szerepe. A legtöbb esetben az agy megtanítása is elegendő a fóbia leküzdéséhez, gyógyszeres kezelés nélkül is kiemelkedő eredmények érhetők el.

Amikor valaki a hányástól retteg: az emetofóbia

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2021-07-22 20:33
A fóbiák igen elterjedt szorongásos betegségek. Ezen belül a speciális fóbiáknak vannak jól ismert és elterjedt formái. A póktól, a magasságtól, a bezártságtól való félelem közismert.

A figyelem középpontjában lefagyok - A szociális szorongás fogságában

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-05-23 17:05
Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ? Sőt, a megszokott komfortzónájukból kilépve gyakorta úgy beszélnek és viselkednek mások előtt, amiről saját maguk is azt gondolják: valami nincs rendben velem.

Van egy jó érvünk, ha ön is szteroid-fóbiás

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - 2018-01-12 07:38
Asztmás ismerőse, rokona vagy netán önmaga is ódzkodik attól, hogy naponta szteroidot juttasson a szervezetébe? Tart a mellékhatásoktól, ezért inkább kihagyja a kezelést és többet köhög, nehezebben veszi a levegőt, sőt talán gyakrabban szorul kórházi kezelésre is asztmás roham miatt?

Félelem a repüléstől

Medipress - 2011-06-29 23:23
Szakemberek véleménye szerint a repülőgépen való utazástól való kóros félelem az egyik legnehezebben kezelhető fóbia. Néhány tanáccsal azonban felülkerekedhetünk rajta.
Szorongunk, félünk, rettegünk - okkal és ok nélkül is. A mindennapok, a körülöttünk zajló események, a pörgő életritmus, munkahelyi, családi, érzelmi konfliktusok bőven szolgáltatnak okot és lehetőséget erre.
Egy széles körben használt vérnyomáscsökkentő segíthet majd megszabadulnunk rossz emlékeinktől, sőt szorongásos zavarok és fóbiák kezelésére is alkalmas lehet - állapították meg holland kutatók.

Fóbia? Félelem?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-06-01 14:51
Hát nekem olyan problémám lenne, hogy már régota nagyon félek a pókóktol már a látványátol ki ráz a hideg undorodom tölük egyszerüen nem birom el viselni ha lakásba van egy pok. Csak porszivoval tudom öket el távolitani mert nem merem öket meg fogni

Fogorvos!

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD - 2010-03-10 10:48

T.Doktornő/Úr!

A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor csak rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánik beteg vagyok? Hogyan küzdjm le a félelmemet?

Szociofóbia

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-03-03 14:00

Tisztelt doktornő!
Régóta keresem a problémám nevét és ma találtam meg. Szociofóbiám van. Olvastam róla egy cikket és teljesen egyértelművé vált. Mit csináljak ellene?

Fóbia vagy félelem?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-03-01 09:14
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy pár éve felfedezte, hogy ha több ember előt meg kell szólalnom, akkor rámtör valami pánik szerű dolog, ezt lszre vettem már pl gyógyszertárban ha sokan állnak mögöttem és kéren kell valamit, pl egy e

Galambfóbia?

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2009-07-01 15:14
Tisztelt Kazimir Ágnes! Van két 3 éves és 3 hónapos gyermekem, egyik fiú, másik lány, ikrek. Különös dologtól kezdtek félni már egészen kicsi korukban, nem teljesen ok nélkül: a galamb-burukkolástól. A fürdőszobánkban ugyanis egy kéményes vízmele

Létezik e?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-08-09 09:21
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Létezik olyan ún. betegség hogy tömegfóbia? Ha igen szakemberhez kell vele menni vagy esetleg orvosi segítség nélkül is le lehet győzni ezt a fajta betegséget? Válaszát előre is köszönöm!