• Orvosfóbia: a halálos félelem

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Miközben a legtöbb fóbia csupán bizonyos helyzetek elkerülésére késztet, az orvosfóbia halálos következményekkel is járhat. Az egészségügyi ellátástól, beavatkozásoktól való túlzott félelem nemcsak ebben különleges a fóbiák között, hanem abban is, hogy jellemzően a férfiakat érinti.

    Egy bizonyos helyzettől való irreális, avagy túlzott félelmet nevezzük fóbiának. Becslések szerint az emberek 5-10 százaléka érintett lehet ezekben a szorongásos kórképekben, sőt, nagyon sokan nem is tudnak saját iszonyukról, csak akkor tudatosul bennük, ha véletlenül szembesülnek a fóbiájukat aktiváló helyzettel. Ilyen lehet például a halaktól való félelem, amire úgy jön rá az illető, ha természetes vízben úszik és a bőre érintkezik a hal pikkelyes felületével.

    A legtöbben olyan szituációktól rettegnek, amelyekről úgy gondolják, hogy nem, vagy csak nehezen tudnának szabadulni. Ilyen a mélyvíztől vagy a tömegtől való félelem. Vannak olyan speciális fóbiák, amelyek – bár egyre többen szenvednek tőlük – alig ismertek. Ilyen a ginofóbia, vagyis a meztelenségtől való félelem, illetve a haphephobia, azaz az érintéstől való félelem. Mindkettő olyan szorongás, amely alapjaiban nehezíti, sőt, gyakran meggátolja a párkapcsolatok kialakítását, működését. És még valamit: orvosi segítségkérést.

    Az orvosfóbia „kezelését” nemcsak az a tény nehezíti, hogy az illető eleve nem kér segítséget a betegsége leküzdésében (mert, hogy maga az iatrophobia, vagyis az orvosfóbia önmagában is egy kórforma), hanem a félelem összetett mivolta is. A vizsgálatoktól és a beavatkozásoktól való kóros rettegés hátterében állhat a kiszolgáltatottságtól, az ismeretlentől, a meztelenségtől, avagy az érintéstől való félelem, illetve ezek sajátos elegye.

    Hirdetés

    Átadott irányítás

    Az orvosfóbia kialakulását – mint ahogy a többi fóbiáét is – jellemzően egy korábbi személyes rossz tapasztalat (esetleg trauma), családi minta (hozzátartozó félelme), illetve valamilyen pszichés zavar okozza, amelynek a szorongás ezen megnyilvánulása az egyik tünete.

    Érdekes tény, hogy míg a fóbiák többsége inkább a nőknél alakul ki, az orvosfóbiának többnyire férfiak az áldozatai. Ezúttal nem költői túlzás az „áldozat” kifejezés, hiszen az orvostól való kóros rettegésnek gyakori következménye, hogy a betegséget nem, vagy csak későn veszik észre. Az érintett ugyanis jobban fél az orvostól, mint a betegségtől, így az első, kevésbé kínzó tüneteket hajlamos bagatellizálni, nem tudomást venni róla.

    Férfiak esetében „súlyosbító tényező” a klasszikus férfi szerepekkel kapcsolatos társadalmi és egyéni elvárás, amellyel a minden apró bajjal történő orvoshoz rohangálás aligha kompatibilis.

    Ráadásul, ha mindez nem volna elég, fontos megemlíteni, hogy az erősebbik nem sokkal bizalmatlanabb az egészségügyi ellátórendszerrel összefüggésben. A teremtés koronái – érthetően – nem bírják a kiszolgáltatott helyzetet, mint ahogy azt is nehezen tolerálják, ha nincs aktív ráhatásuk egy helyzet vagy állapot kialakulására, megelőzésére. Abban a percben, ha belépnek egy orvosi rendelőbe, úgy érzik, át kell adniuk az irányítást másnak, egy idegennek. Ennek pusztán a gondolata is sokaknál komoly szorongást okozhat, amely az orvosfóbiásoknál hatványozottan lehet jelen.

    Dr. Merth Gábor urológus főorvos, az Affidea For Men Férfiegészség-központ orvosigazgatója rámutatott: a férfiak körében is több olyan típusbetegség van (prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák), mint a nők esetében a méhnyakrák vagy az emlőrák, amelyeket prevenciós szemlélettel érdemes megközelíteni, mert a korai diagnózis jelentős hatással bír a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.

    Ez is érdekelheti Fóbiák: A félelem börtönébe zárva

    Gyógyítható is lehet az orvosfóbia

    Noha a legtöbb esetben „gyógyíthatatlan” az orvosfóbia, némi tudatossággal csökkenthető, sőt, akár meg is szüntethető annak szorongató mivolta. Vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlenné válik egy-egy vizsgálat, netán kisebb-nagyobb beavatkozás is. Azoknak, akik tudják magukról, hogy páni félelem fogja el őket az „orvos” szó hallatán, érdemes bevetni néhány egyszerű trükköt.

    Tekintettel arra, hogy gyakran a kiszolgáltatottságtól és az ismeretlentől való félelem húzódik meg a iatrophobia mögött, ezt viszonylag könnyen „ki lehet pipálni”. Ha esedékessé válik egy szakorvosi vizit, ajánlatos alaposan utánanézni az orvosnak! Csak akkor kérjenek időpontot, ha „megismerték”, olvastak róla és tőle, látták a véleményeket, és – akármilyen furcsának tűnik is – a fotóját. Ha szó szerint és átvitt értelemben is van egy konkrét elképzelés, kép a kiszemelt doktorról, azzal máris jelentősen csökkenthető a szorongás.

    Mindemellett, ha az érintett önmaga választhatja meg az orvosát, a szolgáltatót, ezzel a férfiak számára az egyik legfontosabb szempontot is érvényesítheti, nevezetesen „menedzselheti” saját egészségügyi ellátását. Abban a percben, ha nem passzív betegként, hanem aktív partnerként van jelen a gyógyítás folyamatában, sokkal hatékonyabb lehet az együttműködés. És ha mindez még nem volna elég, csupán egyetlen pozitív élmény is elég ahhoz, hogy radikálisan megváltozzon az ember véleménye az orvosokról, a betegségről, és a korábban rettegett egészségügyi ellátásról.

    Akárhogy is, azt érdemes tudni, hogy "nem az a bátor, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a szorongásait!"

    Olvasson tovább! Fóbiák - A félelem kezelhető!

    Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Módosítva: 2020.08.07 17:05, Megjelenés: 2019.08.05 05:21
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    Mit kell tudni a prosztatagyulladásról?

    A prosztata egy dió méretű mirigy, mely a férfiak húgyhólyagja alatt és a végbél előtt helyezkedik el. Feladata, hogy olyan folyadékot állítson elő, mely védi a spermiumokat, míg azok a petesejt felé utaznak.

    A férfiak nehezen fejezik ki mélyebb érzéseiket, hamarabb megbetegszenek

    Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi magát. Többségük elvált, özvegy, agglegény vagy egyszerűen az elköteleződéstől tartó férfi, aki nehezen nyit a párkapcsolat vagy új barátok felé, ha régen él magányos farkasként.

    Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

    Prosztatagyulladás gyanúja esetén mindenképp fel kell keresni urológust, vagy házi módszerekkel, vény nélküli gyógyszerekkel is kezelhető? Mi a prosztatagyulladás rutin kezelési eljárása? Mitől függ a kezelés módja, milyen szempontokat mérlegel az urológus? Mit tehet a beteg a gyógyulásáért? Cikkünkből kiderülnek a válaszok.

    Végbéltájon jelentkező panaszok férfiaknál

    A végbél a vastagbél alsó része, amely a végbélnyílásban végződik. A végbélnyílást és a végbelet érintő sérülések, gyulladások és fertőzések végbélfájdalmat okozhatnak. A fájdalmak kezeléséhez előbb meg kell határoznunk az okokat. Ezek pedig a tünetek számbavételével lehetségesek. Ilyen tünetek a viszketés, a szúró érzés, a vérzés.

    A férfibetegségek kezelésének holisztikus megközelítése

    A férfiak nem szeretnek orvoshoz menni, ha valamiért muszáj, akkor is inkább szabadulnának, pedig számtalan egészségügyi probléma érinti őket, amire a holisztikus szemléletű orvoslás hosszú távú megoldást adhat.

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

    Kérdések az urológiai rendelésen

    Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a vizsgálatok által. De milyen kérdések merülhetnek fel az urológusnál?

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mit vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások