Orvosfóbia: a halálos félelem

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus - WEBBeteg
frissítve:

Miközben a legtöbb fóbia csupán bizonyos helyzetek elkerülésére késztet, az orvosfóbia halálos következményekkel is járhat. Az egészségügyi ellátástól, beavatkozásoktól való túlzott félelem nemcsak ebben különleges a fóbiák között, hanem abban is, hogy jellemzően a férfiakat érinti.

Egy bizonyos helyzettől való irreális, avagy túlzott félelmet nevezzük fóbiának. Becslések szerint az emberek 5-10 százaléka érintett lehet ezekben a szorongásos kórképekben, sőt, nagyon sokan nem is tudnak saját iszonyukról, csak akkor tudatosul bennük, ha véletlenül szembesülnek a fóbiájukat aktiváló helyzettel. Ilyen lehet például a halaktól való félelem, amire úgy jön rá az illető, ha természetes vízben úszik és a bőre érintkezik a hal pikkelyes felületével.

A legtöbben olyan szituációktól rettegnek, amelyekről úgy gondolják, hogy nem, vagy csak nehezen tudnának szabadulni. Ilyen a mélyvíztől vagy a tömegtől való félelem. Vannak olyan speciális fóbiák, amelyek – bár egyre többen szenvednek tőlük – alig ismertek. Ilyen a ginofóbia, vagyis a meztelenségtől való félelem, illetve a haphephobia, azaz az érintéstől való félelem. Mindkettő olyan szorongás, amely alapjaiban nehezíti, sőt, gyakran meggátolja a párkapcsolatok kialakítását, működését. És még valamit: orvosi segítségkérést.

Az orvosfóbia „kezelését” nemcsak az a tény nehezíti, hogy az illető eleve nem kér segítséget a betegsége leküzdésében (mert, hogy maga az iatrophobia, vagyis az orvosfóbia önmagában is egy kórforma), hanem a félelem összetett mivolta is. A vizsgálatoktól és a beavatkozásoktól való kóros rettegés hátterében állhat a kiszolgáltatottságtól, az ismeretlentől, a meztelenségtől, avagy az érintéstől való félelem, illetve ezek sajátos elegye.

Átadott irányítás

Az orvosfóbia kialakulását – mint ahogy a többi fóbiáét is – jellemzően egy korábbi személyes rossz tapasztalat (esetleg trauma), családi minta (hozzátartozó félelme), illetve valamilyen pszichés zavar okozza, amelynek a szorongás ezen megnyilvánulása az egyik tünete.

Érdekes tény, hogy míg a fóbiák többsége inkább a nőknél alakul ki, az orvosfóbiának többnyire férfiak az áldozatai. Ezúttal nem költői túlzás az „áldozat” kifejezés, hiszen az orvostól való kóros rettegésnek gyakori következménye, hogy a betegséget nem, vagy csak későn veszik észre. Az érintett ugyanis jobban fél az orvostól, mint a betegségtől, így az első, kevésbé kínzó tüneteket hajlamos bagatellizálni, nem tudomást venni róla.

Férfiak esetében „súlyosbító tényező” a klasszikus férfi szerepekkel kapcsolatos társadalmi és egyéni elvárás, amellyel a minden apró bajjal történő orvoshoz rohangálás aligha kompatibilis.

Ráadásul, ha mindez nem volna elég, fontos megemlíteni, hogy az erősebbik nem sokkal bizalmatlanabb az egészségügyi ellátórendszerrel összefüggésben. A teremtés koronái – érthetően – nem bírják a kiszolgáltatott helyzetet, mint ahogy azt is nehezen tolerálják, ha nincs aktív ráhatásuk egy helyzet vagy állapot kialakulására, megelőzésére. Abban a percben, ha belépnek egy orvosi rendelőbe, úgy érzik, át kell adniuk az irányítást másnak, egy idegennek. Ennek pusztán a gondolata is sokaknál komoly szorongást okozhat, amely az orvosfóbiásoknál hatványozottan lehet jelen.

Dr. Merth Gábor urológus főorvos, az Affidea For Men Férfiegészség-központ orvosigazgatója rámutatott: a férfiak körében is több olyan típusbetegség van (prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák), mint a nők esetében a méhnyakrák vagy az emlőrák, amelyeket prevenciós szemlélettel érdemes megközelíteni, mert a korai diagnózis jelentős hatással bír a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.

Ez is érdekelheti Fóbiák: A félelem börtönébe zárva

Gyógyítható is lehet az orvosfóbia

Noha a legtöbb esetben „gyógyíthatatlan” az orvosfóbia, némi tudatossággal csökkenthető, sőt, akár meg is szüntethető annak szorongató mivolta. Vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlenné válik egy-egy vizsgálat, netán kisebb-nagyobb beavatkozás is. Azoknak, akik tudják magukról, hogy páni félelem fogja el őket az „orvos” szó hallatán, érdemes bevetni néhány egyszerű trükköt.

Tekintettel arra, hogy gyakran a kiszolgáltatottságtól és az ismeretlentől való félelem húzódik meg a iatrophobia mögött, ezt viszonylag könnyen „ki lehet pipálni”. Ha esedékessé válik egy szakorvosi vizit, ajánlatos alaposan utánanézni az orvosnak! Csak akkor kérjenek időpontot, ha „megismerték”, olvastak róla és tőle, látták a véleményeket, és – akármilyen furcsának tűnik is – a fotóját. Ha szó szerint és átvitt értelemben is van egy konkrét elképzelés, kép a kiszemelt doktorról, azzal máris jelentősen csökkenthető a szorongás.

Mindemellett, ha az érintett önmaga választhatja meg az orvosát, a szolgáltatót, ezzel a férfiak számára az egyik legfontosabb szempontot is érvényesítheti, nevezetesen „menedzselheti” saját egészségügyi ellátását. Abban a percben, ha nem passzív betegként, hanem aktív partnerként van jelen a gyógyítás folyamatában, sokkal hatékonyabb lehet az együttműködés. És ha mindez még nem volna elég, csupán egyetlen pozitív élmény is elég ahhoz, hogy radikálisan megváltozzon az ember véleménye az orvosokról, a betegségről, és a korábban rettegett egészségügyi ellátásról.

Akárhogy is, azt érdemes tudni, hogy "nem az a bátor, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a szorongásait!"

Tovább Fóbiák - A félelem kezelhető!

Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.