Depresszió

Kedved Doktornő! 22 éves egyetemista fiú vagyok, már régóta gondolkozom rajta, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez kellen fordulnom panaszaimmal. Régebben is voltak depressziós problémáim, de valahogy sikerült kizökkentenem magam azokból. Azonban az elmúlt egy évben egyre furább dolgokat észlelek magamon. Bizonyos időközönként olyan szomorúságot érzek, hogy a sírás is kerülget (pedig nem tudom mikor sírtam utoljára) , illetve ilyen időszakokba félek emberek közé menni, úgy érzem hogy néznek az utcán. Illetve nehezemre esik például a boltba a húspultból friss húst kérni, inkább előre csomagoltat veszek, hogy ne kelljen az eladóhoz beszélnem. Ezek a panaszok csak kis ideig tartanak valamikor csak 1 max 3 napig, utána vissza zökkenek valahogy, de egyre sűrűbben jönnek elő. Mostanában, ha többet alszom is kimerülten ébredek, gyakran fejfájás kíséretével, ami egy kis idő elteltével elmúlik, nehezen tudok koncentrálni a tanulásban és a szomorúságomtól gyakran fáj a hasam, illetve a mellkasom. Mitől lehet ez? Esetleg valamilyen komolyabb problémával küszködök? Érdemes pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnom. Vagy esetleg vény nélkül kapható hangulat javító gyógyszerekkel megszabadulhatok a panaszoktól? Előre is köszönöm a segítségét!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza szociális fóbia témában

Tisztelt Kérdező,

A leírtak alapján szociális fóbiára, illetve depresszióra gondolnék. A szociális fóbiáról itt tájékozódhat, felmérheti, mennyire érzi érintettnek magát: https: //harmoniamuhely.hu/a-szocialis-fobiarol/. Mindenképp érdemes átbeszélni a problémáit személyesen, pszichoterápiás szakemberrel. Ha nem idegenkedik a gyógyszer szedésétől, akkor inkább pszichiáter felkeresést javaslom, akivel dönthetnek közösen erről a kérdésről.

Hogy mi áll a panaszai hátterében, szintén fontos kérdés. Ennek feltárása jelentősen hozzájárulhat a tünetek enyhüléséhez, megszűnéséhez.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. január 07., 17:21; Megválaszolva: 2021. január 13., 21:40
Kérdések és válaszok: Depresszió
Depresszió alapon , öngyilkossági...
Régóta kezeletlen depresszióval élt, a férje halála után akaratlan sírás "rohamok" miatt kapott gyógyszert. Állapota idolegesen javult, majd egy...
Antidepresszáns csere?
Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy már nagyon régóta szenvedek pánikbetegséggel pontosan 9 éve, Szedtem a Scippát 10 mg-ot...
Lamolep indokolatlan szedése
Tisztelt Doktornő! Közel egy éve saját megfontolásból mentem el pszichiátriára kivizsgáltatni magam, mivel tartottam tőle, hogy a viselkedéssel...
Tudat alatti depresszió
Üdvözlöm. 44 éves nő vagyok. Egészen kislány korom óta szorongó alkat vagyok. Majd az érettségi után ki is robbant belőlem pánik formájában. De...
Depresszió nélkül
Tisztelt Doktornő! 40 éves férfi vagyok, három gyerkőccel, családdal, vezetői beosztásban. Sajnos 2019- ben beleszaladtam egy major depressziós...