Veszély az irodában - Miért lehet káros az egészségünkre a munkahelyünk?

MTI
megjelent:

A bőrön át ózon hatol be az emberi szervezetbe az irodák levegőjéből, ami károsíthatja az egészséget is. Egyetlen személy egy kis helyiség ózontartalmát akár 10-25 százalékkal is csökkentheti - számoltak be eredményeikről osztrák és amerikai kutatók.

Az egyes irodai gépek - például lézernyomtatók, fénymásolók - által kibocsátott gáz a bőrben található zsírokkal reakcióra lép. A keletkezett vegyületek csupán egy része kerül vissza a levegőbe, a többi a szervezetben marad, és idővel feldúsul - közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányra hivatkozva.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek közül az anyagok közül egyesek egészségkárosítóak lehetnek: bőr-, illetve légúti irritációt okozhatnak. Armin Wisthaler, az Innsbrucki Egyetem és Charles Weschler, az amerikai New Jerseyben található Environmental and Occupational Health Sciences Institute kutatója laboratóriumi kísérletekkel és önkéntesekkel végzett tesztekkel vizsgálta az ózon útját. Irodai helyiségekre jellemző ózonkoncentrációkkal dolgoztak, a kísérletben használt "iroda" alapterülete harminc négyzetméter volt.

A bőrrel érintkező ózon nagy része a szkvalén nevű vegyülettel reagált, amely a bőrzsír tizenkét százalékát teszi ki - állapították meg. Az eközben keletkező szénvegyületek között öt olyan is van, amelyet eddig nem mutattak ki a bőrben.

Az ózonmolekulák három oxigénatomból állnak. A magas koncentrációban klórszerűen szúrós szagú gáz irritálja a légutakat. Egy irodában ücsörögve hamar hozzászokik az ember a szaghoz, és a továbbiakban már nem érzékeli. A régebbi fénymásolók és lézernyomtatók gyakran termelnek ózont, ilyen gépeket ezért nem ajánlott szellőzetlen helyiségekben használni - tanácsolják a szakértők.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.