Hirdetés
   • Baktériumok garmadáját találták az emberi bőrön

    Szerző: MTI

    Az egészséges emberi bőr sokkal változatosabb baktériumélet színtere, mint azt eddig gondolták - állapították meg amerikai kutatók a baktériumállomány eddigi legnagyobb számbavétele során.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) a bőr baktériumaira vonatkozó eredményeit a Science tudományos magazin pénteki számában tette közzé.

    Hirdetés

    Az emberi test ökoszisztémája baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok trillióinak ad otthont, amelyek természetes módon együtt tenyésznek a bőrön, az emésztőrendszerben és a szervezet más pontjain. A tudósok azonban eddig nem rendelkeztek olyan regiszterrel, amely megmutatta volna: hol, milyen baktériumok élnek, melyek hasznosak, sőt akár nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában.

    A NIH úgynevezett Humán Mikrobiom Projektjének az a célja, hogy egészséges önkéntesektől vett mintákból mikroorganizmus-listát állítsanak össze. Ennek első nagy állomásának, a bőr kutatásának eredményeit hozták most nyilvánosságra.

    112 ezer baktérium!

    A kutatók tíz ember bőrének húsz különböző pontjáról vett mintákból 112 ezer baktérium génjeit határozták meg. Julia Segre genetikus, a program vezetője elmondta, hogy az adatok összességében mintegy ezer baktériumtörzshöz tartoznak. Ez sokkal több, mint az eddig ismert és kimutatott, bőrön élő baktériumfajok száma, ami részben az új genetikai technikának köszönhető.

    Több tényezőtől függ, hogy az ember bőrén hol, mennyi és milyen baktérium él. A fajok és a baktériumszám is eltér attól függően, hogy száraz vagy nedves, esetleg zsíros az adott bőrfelület, de az is fontos, hogy sima vagy éppen szőrrel fedett.

    Más-más lehet az emberek baktériumflórája, ám a kutatók szerint egy test sima és száraz, illetve nedves és szőrös bőrfelületén tenyésző baktériumok élesebben eltérhetnek egymástól, mint két ember bőrbaktériumai. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az ember együttélése a baktériumokkal fontos egészsége szempontjából is, ezért káros, ha mindenáron meg akarunk szabadulni tőlük.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.29 13:43, Megjelenés: 2009.05.29 13:43
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A bőr emlékszik: miből lesz a daganat?

    Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász szakorvos a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.

    Foltok a bőrön: ártalmatlan vagy veszélyes?

    A túlzásba vitt napozás több elváltozást is okozhat a bőrön. A kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA