Emlő FNAB vizsgálat eredmény értelmezése

Tisztelt Doktornő, Az elmúlt egy évben mindkét mellemben az eddig is meglévő ciszták mellett keményebb csomók alakultak ki, amelyek növekedést mutattak a fél éves kontroll kapcsán is. Ezért a mammográfián FNAB vizsgálat végzését kérték. bal emlőben 27mm, a jobb oldalon 18mm lobulált echoszegény képletből. Vizsgálat: Az extrém cellularis keneteken hatalmas méretû sejtcsoportokba rendezõdött, ductalis karakterû sejtek tûnnek fel myoepithel sejtekkel övezetten. A kenetek hátterében is megjelennek myoepithel sejtek. Emellett mérsékelten cellularis myxoid kötõszövet fragmentumok is nagy számban mutatkoznak, ezek lobulált nagyméretû sejtcsoportokat alkotnak. A vizsgálat eredménye: A cytologiai kép alapján a szokatlan nagy számú myxoid stroma fragmentum jelenléte miatt benignus phylloid tumor jelenléte merül fel mindkét oldali biopsziázott laesionak megfelelõen. Cellularis fibroadenoma lehetõsége sem vethetõ el. Malignitás gyanúját nem keltette semmi. Sajnos nem teljessen értem a diagnózist, illetve hogy mi a további teendő ilyenkor. Kell-e aggódni, műteni illetve milyen területű orvoshoz kell forduljak, vagy elég ha továbbra is járok félévente mammográfiára.

Dr. Baki Márta válasza vékonytű biopszia témában

Tisztelt Asszonyom!

A levelében említett elváltozások a mammografia és a vékonytű biopszia eredménye alapján jóindulatúak. Természetesen, további követésük javasolt. Abban az esetben, ha a családban több személynél emlő-, petefészek-, hasnyálmirigy-, prosztata daganatot diagnosztizáltak, akkor különös figyelemmel kell kisérni az Ön állapotát is. A phylloid tumor hám és kötőszöveti elemeket is tartalmaz. Inkább idősebb korban fordul elő, s több centimeter nagyságot is elérhet. A cellularis fibroadenoma az emlőnek csak a kötőszövetes eltérését jelenti, amelyben az átlagnál több sejtet találtak. Mindkét eltérés az esetek nagy többségében jóindulatú. Abban az esetben, ha családi halmozódás gyanúja merül fel, akkor javasolt genetikai vizsgálatot végezni, melyet onkológus tud megszerezni, s egy vérvételt jelent. Javasolt a havi önvizsgálat mellett rendszeresen mammográfiát végezni, esetleg emlő nukearis magrezonancia (MR) vizsgálat is szóba jöhet. Abban az esetben, ha a gyakori emlő vizsgálat Önben szorongást, félelmet okoz, vagy ha képletek gyorsan növekszenek, akkor felmerül, hogy ezeket az eltéréseket sebészi úton távolítsák el.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 03., 08:58 ;Megválaszolva: 2021. november 07., 22:25
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?