• Érzéstelenítés téma

    WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos
    Az általános érzéstelenítés a tudati működés kontrollált csökkentése, amelyet a fájdalomérzékelés hiánya és a vázizmok testszerte elernyedt állapota kísér.
    WEBBeteg - Holányi Péter, Lektorálta: Dr. Kruppai Ferenc, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos
    1846-ban William T. Morton először alkalmazott étert altatáshoz egy tumor eltávolításánál. Ezáltal megnyitotta az altatásban végzett műtétek korszakát. Később rohamos fejlődésnek indult az aneszteziológia. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.
    MTI
    Végigénekelte torokműtétjét egy hivatásos énekesnő, hogy a hangját megmentse, mivel az ilyen operációk a hangszálsérülés kockázatával járnak.
    szuloklapja.hu
    Egyes esetekben a szülészorvos is dönthet a peridurális érzéstelenítés mellett. Azoknál a nőknél, akiknek magas a vérnyomása vagy terhességi mérgezésben szenvednek, a peridurális érzéstelenítés megkönnyítheti a magzat és az anyai szervezet közötti kapcsolatot; megelőzi a szén-dioxid túlzott kilégzését, mert szülés közben a vajúdó anya igen gyorsan szedi a levegőt, ami pedig teljességgel ellenjavallott bizonyos helyzetekben.
    MTI
    A gyermekszüléskor érzett fájdalom erősíti az anya és a gyermek közötti köteléket, és előkészíti az anyát a gyermekével szembeni felelősségvállalásra, vélik szakemberek.
    Hvg.hu
    A középkori sebészeti eljárások kidolgozatlanok és fájdalmasak voltak. A sebészek ugyanis túl keveset tudtak az anatómiai, érzéstelenítési és sterilizáló technikákról ahhoz, hogy megfelelően elláthassák a sérüléseket.
    MTI
    Egy háromszáz éves sebészeti kézikönyvből ismerhető meg, hogy milyen horrorisztikus élményben volt része a pácienseknek a korábbi évszázadokban az érzéstelenítés felfedezése előtt.
    Medipress
    Sok nő csak a szülőszobában szembesül a vajúdás fájdalmaival és azzal hogy a manapság hangoztatott ''természetes módszerek'' helyett mégiscsak szüksége lenne egy kis érzéstelenítésre - derül ki egy tanulmányból. Hogy lehetséges ez?
    Orvos valaszol - Dr. Pétervári László
    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kétszer szültem természetes úton, probléma nélkül. Méhszájsebem sokszor volt, kezelték. Fél éve rákszűrésen(P2 lett) találtak egy polipot a méhszájon, ami azóta szezámmag méretről kisebb babnyira...
    Orvos valaszol - Dr. Papp Géza
    Tisztelt doktor nő/ úr! A kérdésem a következő lenne: a lábujjamon be van gyulladva a körömágy, mellette pedig vadhùs alakult ki. Eléggé fájdalmas. Jelenleg még szoptatok, ìgy is el lehet távolìtani a vadhùst? Az esetleges...
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!