Érzéstelenítés téma

Mennyire veszélyes az altatás?

WEBBeteg - Holányi Péter - 2023-01-13 09:33
Aneszteziológia
1846-ban William T. Morton először alkalmazott étert altatáshoz egy tumor eltávolításánál. Ezáltal megnyitotta az altatásban végzett műtétek korszakát. Később rohamos fejlődésnek indult az aneszteziológia. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Műtéti érzéstelenítés gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia - 2022-01-17 14:33
Altatás
A műtéti érzéstelenítés során az érzékelés részben vagy teljesen kikapcsolásra kerül, ami által lehetővé válik az orvosi beavatkozás fájdalom- és stresszmentes elvégzése. Az érzéstelenítés módja lehet helyi, regionális vagy általános. Ennek megválasztása több tényezőtől függ, elsősorban a beavatkozás típusától.

Általános érzéstelenítés

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2020-08-11 07:04
Az általános érzéstelenítés a tudati működés kontrollált csökkentése, amelyet a fájdalomérzékelés hiánya és a vázizmok testszerte elernyedt állapota kísér.

Peridurális érzéstelenítés a szülés során

Szülőklapja.hu - 2011-06-26 16:41
Egyes esetekben a szülészorvos is dönthet a peridurális érzéstelenítés mellett. Azoknál a nőknél, akiknek magas a vérnyomása vagy terhességi mérgezésben szenvednek, a peridurális érzéstelenítés megkönnyítheti a magzat és az anyai szervezet közötti kapcsolatot; megelőzi a szén-dioxid túlzott kilégzését.

A szülési fájdalom hasznos?

MTI - 2009-07-16 12:38
A gyermekszüléskor érzett fájdalom erősíti az anya és a gyermek közötti köteléket, és előkészíti az anyát a gyermekével szembeni felelősségvállalásra, vélik szakemberek.
A középkori sebészeti eljárások kidolgozatlanok és fájdalmasak voltak. A sebészek ugyanis túl keveset tudtak az anatómiai, érzéstelenítési és sterilizáló technikákról ahhoz, hogy megfelelően elláthassák a sérüléseket.
Egy háromszáz éves sebészeti kézikönyvből ismerhető meg, hogy milyen horrorisztikus élményben volt része a pácienseknek a korábbi évszázadokban az érzéstelenítés felfedezése előtt.
Sok nő csak a szülőszobában szembesül a vajúdás fájdalmaival és azzal hogy a manapság hangoztatott ''természetes módszerek'' helyett mégiscsak szüksége lenne egy kis érzéstelenítésre - derül ki egy tanulmányból. Hogy lehetséges ez?

méhszájpolip

Orvos valaszol - Dr. Pétervári László - 2014-11-09 22:42
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kétszer szültem természetes úton, probléma nélkül. Méhszájsebem sokszor volt, kezelték. Fél éve rákszűrésen (P2 lett) találtak egy polipot a méhszájon, ami azóta szezámmag méretről kisebb babnyira nőtt. A kérdésem a műtétrő

körömágy gyulladás

Orvos valaszol - Dr. Papp Géza - 2014-01-21 18:57
Tisztelt doktor nő/ úr! A kérdésem a következő lenne: a lábujjamon be van gyulladva a körömágy, mellette pedig vadhùs alakult ki. Eléggé fájdalmas. Jelenleg még szoptatok, ìgy is el lehet távolìtani a vadhùst? Az esetleges érzéstelenìtő beadása

Nyelvzsibbadás bölcsességfog eltávolítása után

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2012-03-25 12:30
Üdvözlöm! A segítségét szeretném kérni a problémámra. Március 22-én csütörtökön délben szájsebészeten voltam, alsó bölcsességfog feltárásán és eltávolításán. Az érzéstelenítő beadásakor az orvos annyit mondott: "Hopp ez pont eret talált, elnézést"

Helyi érzéstelenítés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-06-03 23:24
T. doktor nő/úr! Lágyéksérv műtétre ksézülök most a nyáron. Nagyon félek az érzéstelenítéstől és az altatástól. Ezért lehet, hogy a helyi érzéstelenítést választom. Ilyenkor körbe szúrkáljűk a műtét helyét és úgy műtenek. Azt hallotam, hogy mű

Gerinc érzéstelenítés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-06-03 23:01
T. Doktor úr/nő! Lágyéksérv műtétre készülök és kicsit félek az altatástól, gerinci érzéstelenítéstől is. Azt szeretném kérdezni, ha gerincemet elérzéstelenítik mennyi ideig nemfogom érezni a lábamat műtét után mennyi óráig? És a legfontosabb

Fogászati érzéstelenítő már két hete zsibbaszt

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-03-20 20:34
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11 nappal ezelőtt fogáazsti kezelés kapcsán érzéstelenítő inkekció után még mindig zsibbadt a nyelvem. Másnap megkérdeztem fogorvosomat, azt mondta, néhány napig is eltarthat. Ez már majdnem két hét. El fog-e múlni, ha igen, m

Epidurálás

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-02-08 21:06
Tisztelt Orvos szakértő! Az öcsémet  5 nappal ezelőtt epidurálással mütötöték meg. Azóta nagyon fáj a feje és hányingere van.Ez lehet az epidurálás mellékhatása? Ha igen akkor mivel lehet a fejfájását csillapitani? Mi már probálkoztunk sok