Mi segíthet a krónikus migrén esetében?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Egy tanulmány szerint a lidokain érzéstelenítő szer intravénás beadása segíthet enyhíteni a fájdalmat a nehezen kezelhető krónikus migrénben szenvedő betegek esetében. A kórházi kezelés során intravénás lidokaint kapó krónikus migrénes betegek közel 88 százalékánál csökkent a fájdalom intenzitása az elbocsátáskor.

A Regional Anesthesia & Pain Medicine folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a refrakter migrénnel kórházba került betegek fájdalma jelentősen csökkent a lidokainnal és más gyógyszerekkel együtt adott intravénás infúziók után. A vizsgált betegeknél a refrakter migrén legsúlyosabb formáját tapasztalták és a fejfájás olykor csak egy hónapig tartó átmeneti enyhülése is jelentős javuláshoz vezetett az életminőségükben. Egy hónap után az elbocsájtottak 43 százalékánál a javulás fennmaradt.

A tanulmány szerzője, Dr. Eric Schwenk, a Woodbury-i Thomas Jefferson Egyetem aneszteziológusa elmondta: „A refrakter krónikus migrénben szenvedő betegek és orvosaik számára érdemes lehet megfontolni a lidokainos intravénás kezeléseket még akkor is, ha a lidokain nem mindenkinek való és van néhány mellékhatása, mint például hányinger/hányás, a szívritmus-változások és látászavarok.”

Bár hatásmechanizmusa még ismeretlen, a lidokain enyhítheti a fejfájást azáltal, hogy modulálja a fájdalomban szerepet játszó agyi utakat, vagy csökkenti a migrénnel összefüggő gyulladást.

Ebben a retrospektív tanulmányban a szerzők a Jefferson Fejfájás Központban kórházba került 609 refrakter krónikus migrénes beteg orvosi feljegyzéseit elemezték. A kórházi kezelés során minden beteg folyamatos intravénás lidokain infúziót kapott más migrénkezelésekkel együtt, beleértve a magnéziumot, metilprednizolont, ketorolakot (NSAID) és neuroleptikumokat.

A kutatók minden betegnél feljegyezték a fájdalom intenzitását egy 11 pontos önbevallási skála segítségével, ahol a 10 pont a legmagasabb, a 0 pedig a fájdalomtól mentes. A betegek körülbelül 5–7 napig kaptak lidokain infúziót, aminek eredményeként az átlagos fájdalomérték a kórházi kezelés időpontjában mért 7-ről 1-re csökkent a hazabocsátáskor. A betegek közel 88%-ánál a fájdalom besorolása legalább 2 ponttal csökkent a kórházi kezelés ideje alatt.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Chronic migraine: Common anesthetic relieves pain in new study (Medical News Today)

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.