distalisan vs. epiduralis limpomatosis

Üdvözlöm! A segítségét szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban: Tavaly októberben szültem meg kisebbik fiamat császármetszéssel. Bár a műtét során alkalmazott (gerincbe kapott) érzéstelenítés nem volt az első, mégis ez alkalommal valamiért viselt. A műtétet követően kb. 1-2 hétig vizelettartási problémáim voltak. Izomgyengeséget éreztem (érzek ma is) a lábaimban ill. az injekció környéke fájdalmas maradt. Mivel még januárban is fennállt az izomgyengeség sőt zsibbadt mind a két lábam (a jobb kicsit jobban) szakorvoshoz fordultam (ortopéd és neurológus) . Először röntgen, majd a neurológiai vizsgálat követően MR vizsgálat készült, utóbbi vizsgálat eredményét ma kaptam kézhez. A lelet az alábbi szakvéleményt tartalmazza: Lumbális gerinc és sacrum vizsgálat, sagittalis síku T1, T2, STIR, coronalis T2, axiális T2 mérések történtek. A lumbalis lordosis íve megtartott. Az alsó háti és lumbalis csigolyák magassága megtartott, területükön érdemi oedema, pathologiás lágyrész eltérés nem látható. A conus medullaris az L.I. csigolya felső zárólemezének magasságában végződik, kiterjedése átlagos, területén körülírtan kóros jeleltérés nem látható. Az alsó háti és lumbalis discusok területén érdemi protrusio, hernia nem látható. Az L.V. csigolya felső zárólemezétől distalisan az epiduralis zsírszövet körkörösen felszaporodott, durazsákon részleges compressiot okoz. A sacrum csontjai területén pathologiás lágyrész eltérés nem látható. A sacralis gyök kilépések szabadok. vélemény: Discus hernia, gyök compressio lumbalis gerinc szakaszon nem igazolódott. A L.V. csigolya felső zárólemezétől discalisan vs. epiduralis lipomatosis látható. Kérdésem az lenne hogy mit tartalmaz a lelet, miért gyengék a lábaim? Mire számíthatok a jövőt illetően? előre is köszönöm segítségét!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza epidurális érzéstelenítés témában

Kedves Kérdező!

Az MRI leleten az ágyéki gerince teljesen ép, az ideggyökök szabadok. A keresztcsonti szakaszon felszaporodott zsírszövet bár valóban kissé benyomja a gerinccsatornát körülvevő burkot, ezáltal enyhe szükületet okoz a gerincűrben, de mindez már az alsó végtagi idegek kilépéss alatti szakaszon van, tehát legfeljebb a szülést követő átmeneti vizelet tartási nehézségben játszhatott szerepet, vagy nem. Szerencsére, ez a tünet rendeződött. Az előbbi és a zsibbadásos panasz is lehetett az epidurális anaesthesia utóhatása, mely szerencsére teljesen elmúlt. Az ideg regenerálódásához szükséges vitaminok, teljes értékű táplálkozás, rendszeres torna segítségével a gyengeség is el fog múlni. (Tartós panasz esetén EMG vizsgálatot javasolok.)

A jövőt illetően arra számítson, hogy egészséges, teljes értékű édesanya lesz.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. március 24., 15:35; Megválaszolva: 2016. március 25., 07:00
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Microvascularis károsodás
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi MR lelet értelmezésében kérem a segitségét. Szorongó ember lévő aggódom, hogy Alzheimer kórtól, demenciától...
Agyi infarktus utáni Zsibbadás
Kedves Doktor! 1 héttel ezelőtt egy kisebb agyi infarktust szenvedtem el ami a bal karom zsibbadásával és mozgás kieséssel járt. A kórházból úgy...
Köhögéskor erős fejfájdalom
Tikkelés, epilepszia
MR-lelet értelmezés