• Az érzéstelenítők tanulási zavart okozhatnak

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A Mayo Klinika kutatói szerint azok a gyerekek, akiknek életük első három évében több, altatásban végzett műtétre is szükségük van, a későbbiek során nagyobb eséllyel szenvednek majd valamilyen tanulási zavartól, mint társaik.

    Több állatkísérlet is bizonyította, hogy az altatók elváltozásokat okozhatnak a fiatal egyedek agyában. Ez az első tanulmány, mely feltételezi, hogy a gyermekekre gyakorolt hatásuk hasonló.

    A kutatók erre a következtetésre mintegy 5357 gyermek adatait vizsgálva jutottak, akik 1976 és 1982 között születtek. A kutatást vezető Dr. Robert Wilder, a Mayo Klinika aneszteziológusa elmondása szerint azt tapasztalták, hogy egy műtét még nem veszélyes, ám ha többet is végeznek a gyermeken, az megduplázza a tanulási zavarok kialakulásának esélyét még a 19. életév előtt. A kockázati esély nőtt a műtét időtartamának növekedésével.

    Hirdetés

    A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy noha az összefüggés egyértelmű, még nem tudják, hogy azt az érzéstelenítőszer, a műtéttel járó stressz, vagy a műtétet szükségessé tevő betegség okozza-e. A gyerekek agya ugyanis sokkal érzékenyebb bárminemű behatásra, mivel nagyon gyorsan fejlődik. Agyuk nagyon gyorsan hoz létre és állít helyre kapcsolatokat a sejtek között. 

    Kéjgáz: még ma is használatban

    A vizsgált időszakban a legáltalánosabban használt érzéstelenítők a halothan és a dinitrogén oxid (kéjgáz) voltak. Noha a halothan-t bevonták, az azt helyettesítő szernek hasonlóak az agyra gyakorolt hatásai, a kéjgázt pedig mai napig széles körben használják az egész világon. 

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy a most felfedezett összefüggést ugyanúgy figyelembe kellene venni, mint az egyéb lehetséges kockázatokat, mikor gyermekük műtétjéről döntenek. Habár a fent említett érzéstelenítőszerek helyett vannak más alternatívák is, azok használati lehetősége meglehetősen korlátozott. Természetesen megfelelő érzéstelenítés nélkül elfogadhatatlan bárminemű műtéti beavatkozás. 

    Tanulási és viselkedési zavarok?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatban résztvevő gyermekek olvasási, írási és matematikai képességei nem voltak olyan jók, mint ami az az IQ tesztjük alapján elvárható lett volna. Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a viselkedési zavarokat a korai életévekben elvégzett műtétekkel, ám a Mayo Klinika orvosai szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon, mindezért az érzéstelenítők okolhatók. 

    Jelenleg a kutatás újabb 10 évvel való kiterjesztése folyik, az 1982 és 1992 között születettekre, mivel akkor már modernebb érzéstelenítő módszereket alkalmaztak, s ezek hatására is kíváncsiak. Emellett vizsgálják azoknak a gyermekeknek a tanulási zavarait is, akik a műtéten átesett társaikhoz hasonló betegségben szenvedtek, ám végül nem műtötték meg őket, így nem lettek az érzéstelenítők hatásának kitéve.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ScienceDaily)
    Legutóbb frissült: 2009.03.31 13:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene?

    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.