Az érzéstelenítők tanulási zavart okozhatnak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Mayo Klinika kutatói szerint azok a gyerekek, akiknek életük első három évében több, altatásban végzett műtétre is szükségük van, a későbbiek során nagyobb eséllyel szenvednek majd valamilyen tanulási zavartól, mint társaik.

Több állatkísérlet is bizonyította, hogy az altatók elváltozásokat okozhatnak a fiatal egyedek agyában. Ez az első tanulmány, mely feltételezi, hogy a gyermekekre gyakorolt hatásuk hasonló.

A kutatók erre a következtetésre mintegy 5357 gyermek adatait vizsgálva jutottak, akik 1976 és 1982 között születtek. A kutatást vezető Dr. Robert Wilder, a Mayo Klinika aneszteziológusa elmondása szerint azt tapasztalták, hogy egy műtét még nem veszélyes, ám ha többet is végeznek a gyermeken, az megduplázza a tanulási zavarok kialakulásának esélyét még a 19. életév előtt. A kockázati esély nőtt a műtét időtartamának növekedésével.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy noha az összefüggés egyértelmű, még nem tudják, hogy azt az érzéstelenítőszer, a műtéttel járó stressz, vagy a műtétet szükségessé tevő betegség okozza-e. A gyerekek agya ugyanis sokkal érzékenyebb bárminemű behatásra, mivel nagyon gyorsan fejlődik. Agyuk nagyon gyorsan hoz létre és állít helyre kapcsolatokat a sejtek között.

Kéjgáz: még ma is használatban

A vizsgált időszakban a legáltalánosabban használt érzéstelenítők a halothan és a dinitrogén oxid (kéjgáz) voltak. Noha a halothan-t bevonták, az azt helyettesítő szernek hasonlóak az agyra gyakorolt hatásai, a kéjgázt pedig mai napig széles körben használják az egész világon.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a most felfedezett összefüggést ugyanúgy figyelembe kellene venni, mint az egyéb lehetséges kockázatokat, mikor gyermekük műtétjéről döntenek. Habár a fent említett érzéstelenítőszerek helyett vannak más alternatívák is, azok használati lehetősége meglehetősen korlátozott. Természetesen megfelelő érzéstelenítés nélkül elfogadhatatlan bárminemű műtéti beavatkozás.

Tanulási és viselkedési zavarok?

A vizsgálatban résztvevő gyermekek olvasási, írási és matematikai képességei nem voltak olyan jók, mint ami az az IQ tesztjük alapján elvárható lett volna. Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a viselkedési zavarokat a korai életévekben elvégzett műtétekkel, ám a Mayo Klinika orvosai szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon, mindezért az érzéstelenítők okolhatók.

Jelenleg a kutatás újabb 10 évvel való kiterjesztése folyik, az 1982 és 1992 között születettekre, mivel akkor már modernebb érzéstelenítő módszereket alkalmaztak, s ezek hatására is kíváncsiak. Emellett vizsgálják azoknak a gyermekeknek a tanulási zavarait is, akik a műtéten átesett társaikhoz hasonló betegségben szenvedtek, ám végül nem műtötték meg őket, így nem lettek az érzéstelenítők hatásának kitéve.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ScienceDaily)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.