Nem használ a tüdőrák ellen a talidomid

MTI
megjelent:

Az ellentmondásos hírű talidomid nevű gyógyszer nem javította a tüdőrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az érképződését gátló talidomidtól azt várták, hogy gátolja a daganatok növekedését, ám az úgynevezett kissejtes tüdőrákban szenvedő páciensek túlélési arányát nem javította, miközben a vérrögök keletkezésének kockázatát növelte - adta hírül hétfőn a BBC hírportálja.

A talidomidot először nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, ám terhes nőknél súlyos végtagfejlődési rendellenességet okozott magzataiknál, ezért betiltották.

Tízezer torzszülött született a nyugtatótól
Az 1950-es évek végén és a hatvanas évek elején számtalan édesanya szedte az 1957-ben forgalomba hozott szert, a talidomidot, hogy enyhítse a terhessége első hónapjaiban jelentkező reggeli rosszulléteket.
Hogyan hatott terhes nőkben a talidomid?

Ez azonban nem jelentette a szer végleges bukását, mert többféle betegség kezelésére kipróbálták azóta. Ezek közé tartozott a rák is, ahol a növekvő tumor vérellátásához egyre több érre van szükség, az erek képződésének gátlása tehát javulást ígér.

A mostani brit tanulmányban a University College of London kutatói 724 kissejtes tüdőrákos embernél vizsgálták a szert.

A páciensek kemoterápiát kaptak, ezen túlmenően az egyik csoport napi 100-200 milligramm talidomidot, másik fele pedig placebót.

A két évig tartó követéses vizsgálat végén a kutatók nem találtak különbséget a két csoport túlélési idejében, amely mindkét terápiánál mintegy 10 hónap volt.

Tízezer torzszülött született a nyugtatótól
Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli. Hogyan ismerhető fel a tüdőrák?

Ugyanakkor a talidomidot szedő embereknél megduplázódott a vérrögképződés kockázata. Mindazonáltal néhány másik ráktípusnál folynak még kísérletek a szerrel.

A brit rákkutató intézet klinikai kutatásait igazgató Kate Law szerint a talidomid reménykeltő eredményeket mutat mielómánál (a csontvelőt érintő egyik ráktípus), mezoteliómánál (azbeszttel összefüggésbe hozott tüdőrák) és prosztataráknál.

(MTI)

Cikkajánló

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

Napallergia
Napallergia

Milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.