Tízezer torzszülött született a nyugtatótól - Megfejtették, hogy miért

MTI
megjelent:

Brit tudósok megfejtették az okát annak, hogyan és miért okozott tömeges méretekben torzszülötteket a talidomid hatóanyagot tartalmazó nyugtatószer.

Az 1950-es évek végén és a hatvanas évek elején számtalan édesanya szedte az 1957-ben forgalomba hozott szert, hogy enyhítse a terhessége első hónapjaiban jelentkező reggeli rosszulléteket.

Mintegy 10 ezer gyermek jött világra fejlődési rendellenességgel, eltorzult, számos esetben ki sem alakult végtagokkal. A születési rendellenesség eredetét csak jóval később vezették vissza a nyugtatószer szedésére.

Terhesség és gyógyszerszedés

Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben torzszülöttek lettek. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyeiről

Az Aberdeeni Egyetem kutatócsoportja ötven évvel később megoldotta a talányt, megállapítva, hogy a Contergan tabletta hatóanyaga megakadályozta új erek növekedését a fejlődő magzatban.

"Egy 50 éves rejtvényt fejtettünk meg, feltárva, hogy miként okozhatott végtagtorzulást a talidomid, illetve, hogy miért a végtagok fejlődésére volt hatással" - közölte Neil Vargesson, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.

Az érképződésre volt hatással

A talidomid bonyolult összetételű, sokféle hatást okozó szer; a tudósok hosszú éveken át nem tudták meghatározni, hogy ezek közül melyik okoz végtagtorzulást, és leginkább miként.

"Sok elmélet keletkezett, de ez az első alkalom, hogy határozottan kimutattuk: a szer érképződés-ellenes hatása okolható a születési rendellenességért" - magyarázta a kutató a BBC brit műsorszórónak.

Vargesson emlékeztetett arra, hogy a nyugtatót a nők terhességük korai szakaszában - főleg az ötödik és kilencedik hét között - szedték a rosszulléteik enyhítésére.

"Ez az időszak különösen fontos, mivel ekkor fejlődnek ki a magzat végtagjai. A folyamatban érintett erek ebben az időszakban még nagyon fejletlenek, nagyon gyorsan változnak és növekednek" - mondta.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.