• Miben segíthet egy betegklub a tüdődaganatosoknak?

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden alkalommal egy-egy tünetmentes beteg és kezelőorvosa beszélgetnek a tüdőrákról, a betegség kezeléséről és minden olyan kérdésről, ami a gyógyulással kapcsolatos. A WEBBeteg.hu helyszíni riportja.

    Számos klub, csoportfoglalkozás működik országszerte. Újságíróként tapasztalom, hogy működnek olyan társaságok, amelyek csupán a haszonszerzés motivációjával alakulnak, fittyet hányva a betegre, a betegségére, a közös cél tehát gyakran elmarad. Egy biztos, ha komoly múlttal rendelkező szervezet áll egy-egy betegklub mögött, országos hálózata van a szervezetnek és közel száz tagot számlál, akkor ott hatékony munka folyik.

    Hirdetés

    A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság által működtetett Harcosok Klubja 2011-ben alakult, minden egyes foglalkozáson tapasztalt orvosok tartanak előadást, majd egy gyógyult beteg és orvosa beszélgetnek, ezután pedig a résztvevők kérdezhetnek tőlük. Mindenkit egy cél vezérel: eligazodni a betegségben, a lehetséges gyógyuláshoz vezető úton.

    A tüdőrák diagnózisa korábban egyet jelentett a reménytelenséggel, más daganattípusokhoz képest a betegség ma is nehezebben kezelhető, ám azon szerencsére túl vagyunk, hogy felemelt kézzel fogadjuk el a sorscsapást – fogalmazott dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász. A klub tehát a tüdődaganat elleni küzdelemben segít, lelki erőt ad, kiutat mutat, fontos és pontos információval szolgál, ahogyan a rendezvényen hangoztatták: igazi harcosok vannak itt jelen: nők és férfiak, középkorúak és idősebbek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tünetmentesen élek!

    Az információt emelte ki Éva is, amikor azt kérdeztem tőle, betegként miért választotta a klubfoglalkozáson való részvételt, mit adott számára a találkozás. Az 51 éves nő betegsége a mirigysejtekből kiinduló adenocarcinoma, amely jelenleg a leggyakrabban előforduló nem-kissejtes tüdőrák fajta, különösen nőknél. 

    A korai stádiumban végzett műtéti kezelést követően, a kemoterápia előtt voltam először itt, akkor az immunterápiáról hallgattunk előadást és mára kiderült, hogy ha kiújulna a daganat, ez a terápia megfelelő megoldás lehetne, alkalmas vagyok rá. A betegklubban tehát adekvát információt kaptam, van már gyógyszer és elérhető, ráadásul nem a fórumokon hallottam erről, hanem egy szakavatott orvostól – mondja Éva. Mára befejeztem a kemoterápiát, mondhatom azt, hogy tünetmentes vagyok, a napokban voltak a kontrollvizsgálatok, de öt éven keresztül a klinikai megfigyelés szakaszában leszek – tette hozzá. 

    Miért fontos egy klub? Miben segíthet?

    A kommunikációban, az egymás megértésében és elfogadásában mindenképpen – hangsúlyozza dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, radiológus, aki 1997-ben emlőklubot, 2008-ban pedig veserákos betegklubot alapított, ma is szervez havonta foglalkozásokat a XII. kerületben, az Országos Onkológiai Intézetben.

    Ezekben a klubokban az azonos problémával szenvedők találkoznak, ők ugyanis sokkal jobban megértik egymást. Az orvos elmondja a fontos információkat a betegségről, a kezelésről, annak menetéről, de ők egymás között nagyon jól megvitatják a tapasztalatokat vagy éppen rá tudják egymást beszélni egy adott terápiára, módszerre.

    Van olyan beteg, aki félt elmenni a szakorvoshoz, mert úgy érezte, nem kérdezhet, nem kap megfelelő, érthető információt a betegségéről, itt azonban találkozott más orvosokkal, akikkel beszélgetett az előadást követően, sőt, azt tanácsolták neki, hogy írja fel egy cetlire a kérdéseit és azzal menjen el a szakorvoshoz. Azóta bátrabban jár orvoshoz.

    A saját felelősségünk is...

    Úgy gondolom, a szövettani leleten található minden egyes információnak súlya van, nem lehet összehasonlítani egy másik beteg leletével. Mindenkinek megvan a saját története – hangsúlyozza Éva, az 51 éves édesanya, aki hozzátette, hogy leginkább a felelősségvállalásra tanította meg a betegsége, miként küzdjön meg a rákkal segítséggel, de úgy, hogy saját maga is akarja. Több lábon áll, a kezelések mellett lelki támaszt, pszichológust és lelkipásztort keresett, ma is pszichodráma foglalkozásokra jár, ezeken kívül rendszeresen sportol.

    (WEBBeteg - T. A., újságíró)

    Legutóbb frissült: 2016.02.26 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a mozgás

    A rendszeres mozgás, a sport csökkenti a rák kockázatát - emelte ki Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

    A rák leküzdése - László története

    Sorozatunkban olyan emberek történeteit mutatjuk be, akiknek nap mint nap, közvetve vagy közvetlenül szembe kell nézniük egy egész életüket meghatározó betegséggel. Ismerjék meg László történetét, akinél tüdőrákot diagnosztizáltak áttétekkel.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Dr. Bittner Nóra: Nem volt célunk a gyógyult betegek támadása

    Többen az önerőből felfedezett, immár sikeresen gyógyult személyek támadásának vélték a Magyar Rákellenes Liga idei kampányfilmjét, annak figyelemfelkeltő tartalmát. A kisfilm időközben lekerült a szervezet honlapjáról. Megkérdeztük a Liga elnökét, Dr. Bittner Nórát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások