Amalgám tömések cseréje terhesség alatt? - Az orvos válaszol

Dr. Deli Tamás
szerző: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Kismama vagyok, tegnap voltam fogorvosnál, aki az amalgám tömésem cseréjét javasolta most a babavárás időszakában. Nem veszélyes ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Az amalgámból felszabaduló higany káros hatásaival kapcsolatban, különösen pedig a terhesség időszakában a magzatra kifejtett esetleges hatásokat illetően nincsen egyértelmű álláspont. Elolvasva az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) erre vonatkozó állásfoglalását, én a következő személyes álláspontot tudom megfogalmazni.

Minden, amit tudni lehet az amalgám fogtömésről

Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Minden, amit tudni lehet az amalgám fogtömésről

Valószínűtlen, hogy amalgám tömések viselése vagy cseréje olyan higanyterhelést okozna a szervezetnek, amely a magzatot károsítja, de erre vonatkozóan pontos adatokkal nem rendelkezünk.

Mindenképpen azt javasolnám tehát, hogy ha halasztható a dolog, a terhesség után történjen a töméscsere - akár a szoptatás időszakában, ha sürgőssé válik, a kockázat akkor is kisebb, mint a terhesség alatt, de ha megoldható, még inkább szoptatás lezárultával.

Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.