Anyák és az alváshiány

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító
Megjelent: 2011.07.04

Az anyák többsége számára az alváshiány – akárcsak a lebüfizett póló vagy a kekszmorzsák a táskában - az anyaság állandó velejárója. Ám az alváshiány nem csak az újszülöttek édesanyját érinti, hanem az állandó rémálmokkal küzdő ovisok, illetve a bulizni járó, vagy a vizsgáira készülő kamaszok anyukáit is.

Szakértők szerint egy bizonyos idő után a szülők hajlamosak alulbecsülni a megfelelő alvásmennyiség jelentőségét, noha az számos komoly problémát okozhat az anya egészségére, így az egész család életminőségére is.

Természetes, hogy szeretne jobban, és többet aludni, mint azt most teheti, de sajnos az alvási tanácsok többsége csak arról szól, hogyan javíthat az alvási környezetén, illetve miként nyugtathatja le magát elalvás előtt, ami mind szép és jó, ám nem segít olyankor, mikor az éjszaka folyamán már hatodszor ébred, hogy visszategye a cumit a kicsi szájába.Pontosan jól tudja, mi zavarja az alvásban: az anyaság. De vajon mit tehet ez ellen?

Ma még kevés adat áll a szakértők rendelkezésére arról, hogyan változtatja meg a szülővé válás az alvási szokásokat, ám számos anekdota bizonyítja, hogy jelentősen csökken az alvásmennyiség. Noha az apák is bizonyára jóval kevesebbet alszanak, miután szülővé váltak, az anyák többet szenvednek az alváshiánytól.

Az alvásról

Az anyák alvásminőségének romlása már a gyermek születése előtt megkezdődik ( az állandó nyomás, ami a hólyagra nehezedik, illetve a nagy pocak okozta kényelmetlen testhelyzet megnehezíti az alvást) és egészen a gyermek óvodás korának végéig is eltarthat. Egyes kutatások szerint a kisiskolásoknak is mintegy 14 százaléka rendszeresen ébreszti szüleit az éjszaka folyamán. Az anyákat sújtó alváshiánynak nem csak a gyermek éjszakai ébredése az oka, hanem az is, hogy a szülők egyre később fektetik le gyerekeiket, s egyre tovább engedik nekik, hogy este fennmaradjanak. Miután az anyák általában éjszaka intézik mindazt, amire nappal nem marad idejük, így egyre később fekszenek le ők is, ami nagymértékben hozzájárul az alváshiányhoz.

Egészségügyi hatások

Sajnos a mai világban a túl sok, vagy elegendő alvás a gyengeség jele, így egyre több hátrányos helyzetű anyának „kell büszkén vállalnia”, mennyi mindent képesek megcsinálni kevés alvás mellett is. Pedig a megfelelő mennyiségű alvás ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás vagy rendszeres testmozgás.

Az alváshiány összefügg a gyenge munkahelyi teljesítménnyel, az elhízással, cukorbetegséggel, szívbetegségekkel.

Ne feledje, ha Ön állandóan fáradt, az az egész családra kihat, míg ha kipihent, azzal jobb anya is lehet, hiszen úgy sokkal könnyebb hetedszer is elénekelni ugyanazt a dalt, vagy elmesélni ugyanazt a történetet.

A kimerültség mindemellett számos kockázattal jár, hiszen aki fáradt, többet hibázik: könnyebben csúszik el, vágja meg magát zöldségszeletelés közben, vagy felejti el bekapcsolni a gyereket az etetőszékben. Különösen veszélyes, ha a kimerült anya autót vezet, ami szörnyű következményekkel járhat.

Tippek az alváshiány legyőzésére

 • Az alvászavar és típusai
  Az alvászavar tünet és betegség is lehet egyaránt, mely mögött számos különféle ok húzódhat meg, ezeket azonban nem mindig sikerül kideríteni, még a legkörültekintőbb módszerekkel sem.
  Az alvászavar okairól
  Legyen felkészült! – Ha kisgyermeke van, fel kell készülnie arra, hogy az éjszaka folyamán többször is fel kell ébrednie. Éppen ezért fontos, hogy hamarabb feküdjön le, hogy alkalmazkodjon a helyzethez. Ha gyermeke esetleg mégsem ébreszti fel, örüljön az extra pihenőnek!
 • Szundítson, mikor tud! – Ha a gyerek még alszik napközben, hacsak teheti, használja ki Ön is ezt az időt egy kis szunyókálásra!
 • Pótolja a hiányzó alvást a hétvégén! – Sok alváshiánnyal küzdő szülő hétközben a felelősségteljes munkavállaló, szülő, és a háztartást vezető személy hármas feladataival küzd, és nincs ideje eleget aludni. Ilyen esetben használja ki a hétvégét az alváshiány pótlására. segít, ha a házastársak megbeszélik, melyik nap ki aludhat tovább, vagy ha sikerül egy kis időre a nagyszülőkre vagy gyermekfelügyelőre bízni a gyereket, míg Önök alszanak egy kicsit.
 • Segítsen megtanulni gyermekének aludni! – Természetesen nincs semmi rendkívüli abban, ha egy újszülött hatszor ébreszti fel az éjszaka folyamán. Legalább 3-6 hónapra van szüksége egy csecsemőnek arra, hogy rendszeres alvási ritmust alakítson ki. Azonban ha idősebb gyermek számára okoz gondot az éjszakai alvás, beszéljen a gyerekorvossal!Esetenként a gyerekek maguk fejlesztenek ki alvásproblémákat. Legtöbbször olyan apró változtatások, mint következetesebb lefektetési szokások, vagy sötétítő függöny alkalmazása nagy javulást hozhat. A gyermek alvásproblémájának a megoldása a kulcsa az Ön nyugodt alvásának!
 • Relaxáljon lefekvés előtt! – Valószínűleg pontos lefektetési rituálét dolgozott ki gyermek számára, ám semmit önmaga számára. Pedig szakértők szerint a lefekvési rituálé mindenki számára fontos. Ezért ne közvetlenül mosogatás vagy az e-mailek megválaszolása után menjen ágyba! Olvasson egy kicsit, vagy hallgasson olyan zenét, mely segíti ellazítani – mindez elősegíti a mélyebb alvást.
Az alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Alvási apnoe - Tudjon meg többet róla!

Vegye komolyan az alvást!

Természetes, hogy most úgy gondolja, nincs napi nyolc órája az alvásra, hiszen ki fog Ön helyett elmosogatni, bepakolni a mosógépbe, majd kiteregetni, tízórait csomagolni, vagy a gyerek iskolai bulijára sütit sütni?

Azonban gondolja át: ha állandóan fáradt az alváshiánytól, az ébrenléttel töltött óráiban mennyire lesz eredményes, vagy élvezetes társaság a család számára? Mi az előnye az alvásidő csökkentésének, ha másnap zombinak érzi magát a fáradtságtól? Ne feledje, ha a nap 16 órájában hatékony szeretne lenni, ahhoz a maradék 8-at végig kell aludnia! Nincs más titok!

A horkolás: komoly betegség tünete is lehet
Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendszeresen horkolónak alvási apnoéja van, ez a betegség a horkolók körülbelül 50-60 százalékánál fordul elő. A horkoló hang akkor jelentkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva a járatok valamiféle dugulása vagy elkeskenyedése miatt vibrál. Minél inkább blokkolt a levegő útja, annál jobban kell a testnek dolgoznia, mely megterhelheti a szívet. Ezért is van, hogy idővel a horkolás magas vérnyomáshoz vezethet. A hangosan horkolóknak 40 százalékkal nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására
mint azoknak, akik nem horkolnak. 34 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktust kapnak, és 67 százalékkal nagyobb az esélyük a stroke-ra.
A horkolás: komoly betegség tünete is lehet

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

Kevésbé vagyunk nagylelkűek és...

Kevésbé nagylelkűek és segítőkészek alváshiány esetén az emberek egy új tanulmány szerint, amelyet az amerikai Berkeley Egyetem kutatói...

Egy lopott óra: az óraátállítás...

A nyári időszámításra való átállás sokaknak gondot okoz. Megoszlanak a vélemények arról, hogy valójában van-e még létjogosultsága ennek a...

Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott...

Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha...

A tartós alváshiány komoly...

Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte...

Táskás szemek - Mi okozhatja?

Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a normálisan...

Alváshiány - Összeadódik, de...

Tegyük fel, hogy két órával aludt kevesebbet minden este a múlt héten, egy pénteki határidős nagy projekt miatt. Szombaton és vasárnap azonban négy...

Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi...

A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.