• A zene "táplálja" a koraszülött gyerekeket

    Szerző: MTI

    Azokban a kórházakban, amelyekben zene szól a koraszülött részlegen, a csecsemők erőteljesebben gyarapodnak - állítják kórházi tapasztalatokat idéző kutatók.

    Azt mondják, a zene hatására a gyerekek és a szülők nyugodtabbak, a kicsik súlygyarapodása gyorsabb, a kórházban töltendő idő pedig rövidül.

    Egy kanadai kutatócsoport kilenc felmérést vizsgált át, és úgy találta, hogy a zene csökkenti az újszülöttek fájdalomérzését és segíti a szájon át történő táplálásukat. A zene jótékony hatással van a szívműködésre és a légzésre is.

    Hirdetés

    A kanadai Alberta Egyetem kutatói azt elemezték, mi történik, ha olyan fájdalmas eljárások alatt, mint például a körülmetélés, zene szól. Azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van a zene az etetés hatékonyságára, illetve milyen élettani hatása van, hogyan hat a viselkedésre.

    A tanulmány szerzői szerint az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a zene jótékony fiziológiai és magatartási hatásokkal bír, csökkenti a fájdalmas orvosi beavatkozások alatt a fájdalomérzést, de mindezt további, jól megtervezett kísérlettel kell igazolni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A BBC News honlapján olvasható tudósítás szerint a felmérések során főleg altató dalokat szólaltattak meg a koraszülötteknek, de megesett, hogy énekesnő dalolt nekik "élőben" hárfa kíséretében, máskor meg a szívdobogás hangjaival és méhen belüli neszekkel egészítették ki a zeneszót.

    A koraszülöttség - a harminchetedik hét előtti születés - az első hónapokban bekövetkező újszülöttkori halálozások 75 százalékáért felelős. Súlyos problémákat okozhat a gyermek későbbi fejlődésében, például agybénulást, süketséget, vakságot, krónikus tüdőbetegséget, tanulási és magatartási zavarokat.

    Koraszüléshez vezethet egyebek között az anya dohányzása, a méhen belüli fertőzés vagy az ikrekkel való terhesség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.09 16:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Inkubátoros csecsemők - Elindult a Babales program

    Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő programot a budai Szent János Kórház.

    Rett-szindróma

    Ha a Rett-szindrómáról hallunk, akkor egy olyan fejlődési rendellenességre kell gondolnunk, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen, és ennek következménye minden kialakuló tünet, melyek közül legsúlyosabb a mozgásfejlődés elmaradása és az értelmi fogyatékosság.

    Ismerje meg! Orvosok, gyógyszerészek és orvostanhallgatók ragadnak hangszert

    Nem sokon múlott, hogy a biológiaórákat az orgonatanulásra cserélte, és nem az orvosi pályát választotta - vallotta dr. Várvölgyi Csaba, aki 1983 óta dolgozik Debrecenben, az I. számú Belgyógyászati Klinikán, ahol kiváló, zenekedvelő barátokra lelt.

    Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

    A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

    Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

    Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.