• A Mozart-effektus

    Szerző: drportal.hu

    Vajon Mozart zenéjének hatására valóban jobban tejelnek a tehenek, többet tojnak a tyúkok, sőt még a kisgyermekek is okosabbak lesznek?

    A sokat emlegetett Mozart-effektussal kapcsolatos tévhitek és legendák többsége, javarészt egy kísérlet eredményének a félreértelmezéséből, és annak a média által eltorzított propagálásból ered.

    Mozart muzsikájának intelligenciára gyakorolt mágikus hatását a jelenség elkötelezett hívei Gordon Shaw és Frances Rauscher 1993-as kísérletére alapozzák, amelyben Mozart egyik szonátájának 10 perces hallgatása után a kísérleti alanyok a térbeli érzékeléshez kötött feladatok problémamegoldásában jelentős javulást produkáltak. Egészen pontosan, az IQ tesztekben szereplő térbeli feladatok megoldása során 8-9 ponttal értek el jobb eredményt, mint a zenehallgatást megelőzően. A hatás azonban csupán 10-15 percig tartott, ráadásul az ismételt próbálkozásoknál a hatás elmaradt.

    Hirdetés

    Az effektust vizsgáló meta-analízis, szintén csekély mértékű kognitív javulást detektált, ami általánosságban nem befolyásolja az IQ eredményeket, mert valójában csak egy adott feladat megoldása javul, aminek pusztán neuropszichológiai magyarázata van.

    A kutatásokból úgy tűnik, pusztán a zenehallgatástól nem válunk intelligensebbé, ugyanakkor bizonyos típusú zenék valóban befolyással bírnak az agyhullámokra. Ennélfogva, a zene sok esetben jól alkalmazható terápiás célokra is, például az epilepszia kezelésére, mivel a muzsika ereje az idegi hormonális rendszer izgalmi szintjére, az arousalra gyakorolt hatásában nyilvánul meg.

    Noha a Mozart-hatás önmagában sokak szerint csupán féltudományos feltételezés, a kutatók többsége egyetért abban, hogy a zenei képzés kétségkívül hasznos a gyermekek egyéb képességének, különösen a verbális memóriájának fejlesztése során.

    (DRportal)

    Módosítva: 2014.06.30 02:51, Megjelenés: 2014.06.30 02:51
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.