• Stresszkezelés élőzenével

    Szerző: drportal.hu

    A zeneterápia alkalmazása az egészségügy számos területén tudományosan megalapozottnak tekinthető, dokumentáltan pozitív hatású például az autizmus, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében. Jó eredmények érhetők el zene segítségével a beszédképesség elvesztésével járó agysérülések kezelése során is.

    A II. világháború után épült, háborús veteránokat kezelő kaliforniai Fresno kórház várótermében élőzene fogadja a kezelésre várakozó veteránokat, ezzel is próbálják enyhíteni a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő katonák feszültségét.

    Hirdetés

    A kórház pszichiátere, Dr. Hani Khouzam elmondása szerint a várótermi élőzene ötlete a véletlen folytán született. Először csupán egy hárfást hívtak meg, hogy kissé eltereljék a figyelmet az alacsony belmagasságú, szűk folyosókkal szabdalt épület várótermének nyomasztó légköréről és oldják a várakozó katonák feszültségét. A kezdeményezés azonban annyira megtetszett az embereknek, hogy később egy gitárossal is bővült a zenei aláfestés.

    A pszichiáter elmondta, hogy a várótermi várakozás bárkit képes kiborítani, ám ez fokozottan érvényes a háborúviselt, megtépázott idegrendszerű katonákra. Az orvosok hamar észrevették, hogy az élőzene megnyugtatja a veteránokat, kiváltképp poszttraumás stressz szindróma, illetve traumatikus agysérülések esetén.

    „Meg kell értenünk, hogy a háborús sérültek folyamatosan zaklatott idegállapotban vannak, hiszen pokoli helyzeteket kényszerültek elszenvedni, a mozgásukban korlátozott hadirokkantakról nem is beszélve. – állítja Dr. Khouzan. Azonban  amikor például Tarrega “Recuerdos de la Alhambra” című klasszikus gitárra írt melódiáját élőben hallgathatják, sokkal nyugodtabban lépnek be a rendelőbe. Megfigyeléseink szerint azonban, hasonló pozitív hatás gépi zene hallgatásakor nem tapasztalható.”
    George Flores, a kórház rendészeti vezetője, aki maga is iraki veterán, sokszor meg-megáll a zsúfolt recepción zenét hallgatni. „Fogalmam sincs, hogy miért és hogyan, de a zene jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.” – mondja el tapasztalatait a zeneterápiával kapcsolatban.

    A koreai veterán Ervin G. Loman, több mint egy órát vezetett a kórházba, majd órákon át parkolóhelyet keresett. „Egy kissé valóban felzaklatott, de már nem akarok erre gondolni, megpróbálom kizárni a gondolataimból. Nekünk, akik a poklot is megjártuk, a zene nagyon sokat segít, hogy féken tartsuk démonainkat.”- érzékeltette az élőzene nyugtató hatását a veterán.

    Dr. Daniel J. Levitin, a montreali McGill University neurológusa szerint a pszichikai károsodást szenvedett veteránok feszültségoldására alkalmazott élőzene nemcsak elfojtja a trauma előidézőit, hanem valószínűleg a beteg agyában zajló kémiai folyamatokat is szabályozza.

    „Tudjuk, hogy a zene nem adrenalin-pumpáló hatású, zenehallgatás során dopamin és prolaktin szabadul fel, és bár a Fresno kezdeményezése nem egy kontrollált tudományos tanulmány, de valamiért mégis működik.”- állítja Dr. Levitin.

    (DRportal)

    Módosítva: 2014.08.28 21:41, Megjelenés: 2014.08.28 21:41
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    A stressz, a szorongás fokozatosan uralkodik el vészhelyzetben is

    Az egész világot, így hazánkat is megrázó és kétségek, félelmek közt tartó koronavírus-járvány sokakban kínzó szorongást és stresszes állapotot idéz elő. Sokan tudatosan összpontosítanak a hírek, információk, kommunikációs napi híradások kiküszöbölésére. Ez az elutasító viselkedés nem feltétlenül helyes, hiszen az így gondolkodók ezzel alapvető, életmentő és megelőző tájékoztatástól tartják távol magukat.

    Stresszt okozhat a karácsonyi készülődés

    Az év végén egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberekre az ajándékvásárlás, a karácsonyfa- és díszbeszerzés, valamint a sütés-főzés miatt - mondta Kalamár Hajnalka pszichológus.

    A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

    Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

    Tánc közben szárnyal a lélek: a táncterápia szorongáscsökkentő hatása

    A zene közös létrehozása vagy egy együtt eljárt tánc során olyan energiák szabadulnak fel, melyek erősebbé és boldogabbá teszik a benne részt vevőket, miközben a csoporthoz tartozás érzése is eltölti őket, ami alapvető emberi szükségletünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások