A várandós nők jól tolerálják a COVID-19 elleni vakcinát

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy vizsgálat szerint a várandós nők nem tapasztalnak súlyosabb oltási reakciókat a COVID-19 elleni védőoltások következtében.

Egy több mint 17 000 fő részvételével készített felmérés szerint azok a várandós és szoptató nők, akik megkapják a COVID-19 elleni védőoltást, nem tapasztalnak súlyosabb oltási reakciókat, mint a nem várandós társaik.

A ’JAMA Network Open’ szaklapban közzétett vizsgálatba várandós vagy szoptató nőket, illetve olyan nőket vontak be, akik még 2021 januárjában nem voltak várandósok és nem is szoptattak.

A nőket arra kérték, hogy számoljanak be a COVID-19 elleni védőoltás legalább egy dózisának beadását követően fellépő reakcióikról. Márciusig 17 525 személy adott visszajelzést.

A válaszadók között várandós (44%) vagy szoptató nők (38%) és olyan nők szerepeltek, akik azt állították, hogy a közeljövőben gyermeket szeretnének vállalni (15%).

Milyen tapasztalatokról számoltak be a kismamák?

A vizsgálat azt igazolta, hogy „a várandósok esetében nem fordult elő semmiféle súlyosabb fokú reakció azon túlmenően, mint amire a vakcinát illetően számítani lehetett” – mondta Linda Eckert, az amerikai Washingtoni Orvostudományi Egyetem professzora.

A vizsgálat résztvevőinek túlnyomó többsége (62%) számára a Pfizer által fejlesztett védőoltás került beadásra, és legtöbbük lakóhelye az Egyesült Államokban volt.

A válaszadók az injekció beadását követően az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról (91%) és kimerültségről (31%), valamint 37,8 Celsius-fokos átlagos testhőmérsékletről számoltak be – állapították meg a kutatók.

Egy kisebb csoport (5-7%) a tej mennyiségének csökkenéséről számolt be a vakcinációt követően – mondták.

A vizsgálat arra enged következtetni, hogy a nők jól tolerálják a vakcinát, és hogy be kellene vonni őket a klinikai vizsgálatokba más releváns vakcinák vonatkozásában is – mondta Eckert professzor.

„Reméljük, hogy ez az adat újabb megnyugtató információval szolgál arra vonatkozóan, hogy a várandós nőknek miért kell felvenniük a COVID-19 elleni védőoltást” – mondta Eckert.

„A védőoltások nemcsak biztonságosak, hanem kutatásunk azt is igazolja, hogy a vakcina mennyire jól tolerálható a várandós személyek esetében” – ami egy általánosan tapasztalt aggodalmat oszlat szét a kismamák körében.

„Ezzel párhuzamosan egyre többet tudunk meg arról, hogy mennyire veszélyes a COVID-19 fertőzés a várandósság alatt” – tette hozzá. A várandós személyek jól reagálnak a COVID-19 elleni védőoltásra – jegyezte meg Alisa Kachikis, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

„Nem vagyok meglepve, de örülök az eredménynek. Ez egy további bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vakcina biztonságos és jól tolerálható a várandós személyek esetében” – tette hozzá.

A kutatók megjegyezték, hogy jelenleg már 20 000 nő került bevonásra a vizsgálatba, és az új válaszadók folyamatosan számolnak be a tapasztalataikról.

A kutatók azt remélik, hogy a vizsgálatot más társadalmi-gazdasági csoportokra és olyan nőkre is ki tudják majd terjeszteni, akik nem állnak olyan szoros kapcsolatban az egészségügyi rendszerrel, mint a mostani vizsgálati csoport.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Pregnant women don't experience more severe symptoms of Covid vaccines: Study (The Week)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.