A várandós nők jól tolerálják a COVID-19 elleni vakcinát

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

Egy vizsgálat szerint a várandós nők nem tapasztalnak súlyosabb oltási reakciókat a COVID-19 elleni védőoltások következtében.

Egy több mint 17 000 fő részvételével készített felmérés szerint azok a várandós és szoptató nők, akik megkapják a COVID-19 elleni védőoltást, nem tapasztalnak súlyosabb oltási reakciókat, mint a nem várandós társaik.

A ’JAMA Network Open’ szaklapban közzétett vizsgálatba várandós vagy szoptató nőket, illetve olyan nőket vontak be, akik még 2021 januárjában nem voltak várandósok és nem is szoptattak.

A nőket arra kérték, hogy számoljanak be a COVID-19 elleni védőoltás legalább egy dózisának beadását követően fellépő reakcióikról. Márciusig 17 525 személy adott visszajelzést.

A válaszadók között várandós (44%) vagy szoptató nők (38%) és olyan nők szerepeltek, akik azt állították, hogy a közeljövőben gyermeket szeretnének vállalni (15%).

Milyen tapasztalatokról számoltak be a kismamák?

A vizsgálat azt igazolta, hogy „a várandósok esetében nem fordult elő semmiféle súlyosabb fokú reakció azon túlmenően, mint amire a vakcinát illetően számítani lehetett” – mondta Linda Eckert, az amerikai Washingtoni Orvostudományi Egyetem professzora.

A vizsgálat résztvevőinek túlnyomó többsége (62%) számára a Pfizer által fejlesztett védőoltás került beadásra, és legtöbbük lakóhelye az Egyesült Államokban volt.

A válaszadók az injekció beadását követően az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról (91%) és kimerültségről (31%), valamint 37,8 Celsius-fokos átlagos testhőmérsékletről számoltak be – állapították meg a kutatók.

Egy kisebb csoport (5-7%) a tej mennyiségének csökkenéséről számolt be a vakcinációt követően – mondták.

A vizsgálat arra enged következtetni, hogy a nők jól tolerálják a vakcinát, és hogy be kellene vonni őket a klinikai vizsgálatokba más releváns vakcinák vonatkozásában is – mondta Eckert professzor.

„Reméljük, hogy ez az adat újabb megnyugtató információval szolgál arra vonatkozóan, hogy a várandós nőknek miért kell felvenniük a COVID-19 elleni védőoltást” – mondta Eckert.

„A védőoltások nemcsak biztonságosak, hanem kutatásunk azt is igazolja, hogy a vakcina mennyire jól tolerálható a várandós személyek esetében” – ami egy általánosan tapasztalt aggodalmat oszlat szét a kismamák körében.

„Ezzel párhuzamosan egyre többet tudunk meg arról, hogy mennyire veszélyes a COVID-19 fertőzés a várandósság alatt” – tette hozzá. A várandós személyek jól reagálnak a COVID-19 elleni védőoltásra – jegyezte meg Alisa Kachikis, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

„Nem vagyok meglepve, de örülök az eredménynek. Ez egy további bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vakcina biztonságos és jól tolerálható a várandós személyek esetében” – tette hozzá.

A kutatók megjegyezték, hogy jelenleg már 20 000 nő került bevonásra a vizsgálatba, és az új válaszadók folyamatosan számolnak be a tapasztalataikról.

A kutatók azt remélik, hogy a vizsgálatot más társadalmi-gazdasági csoportokra és olyan nőkre is ki tudják majd terjeszteni, akik nem állnak olyan szoros kapcsolatban az egészségügyi rendszerrel, mint a mostani vizsgálati csoport.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Pregnant women don't experience more severe symptoms of Covid vaccines: Study (The Week)

Módosítva: 2021.08.25 17:03, Megjelenés: 2021.08.25 17:03
Címkék: COVID-19, Terhesség
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mi a teendő hosszú ideig fennálló...

Egyre több helyen nyílik poszt-COVID-terápiára berendezkedő ambulancia, néhol klinika létesül a koronavírus okozta betegségből csak nehezen (olykor...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.