A terhesség 39. hete

WEBBeteg
frissítve:

A baba a 39. hétre teljes terminusúnak tekinthető. Lehet, hogy úgy érzed, eljött az idő, hiszen nem minden kismama terhes a 40. hét végéig.

39. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 1

Mi történik veled a héten?

A 39. héten a baba fokozatosan egyre közelebb kerül a méhnyakhoz, mely felpuhul, lerövidül, és elvékonyodik. Egyes nőknél ez a folyamat lassan, heteken át történik, míg másoknál gyors folyamat. Nem először szülő anyukáknál közvetlenül a szülés előtt zajlik.

A fentiek oka a prosztaglandin hormonok mennyiségének növekedése, amik elősegítik a méhnyak tágulását. A prosztaglandinok ugyanakkor laza székletet is eredményezhetnek, így ha hasmenést tapasztalsz, közel a szülés.

Mi történik a babával a 39. héten?

Jelenleg a baba szervei teljesen kifejlettek és képesek az anyaméhen kívül is működni. Mindez azonban nem teszi kevésbé fontossá ezeket az utolsó napokat. Valójában kritikus időszak, hogy a baba megfelelő helyzetben legyen a születéshez.

Ez nem jelenti azt, hogy semmi nem zajlik a baba fejlődésében. A bőre alatti fontos szigetelő zsírréteg még mindig érlelődik. Ez kulcsfontosságú, hogy képes legyen megfelelően szabályozni a testhőmérsékletét a születéskor. Ugyanakkor új bőrsejtek alakulnak ki, és a régiek kicserélődnek. A tested pedig a placentán keresztül táplálja a babát antitestekkel, melyek segítik az immunrendszerét az élet első hat-tizenkét hónapjában.

A hét végére a pici 46-52 cmhosszú és 3-3,5 kg súlyú, míg a köldökzsinór mérete körülbelül 56 cm hosszú.

Terhességi vizsgálat

A 39. héten az orvos felajánlhatja, hogy szétválasztja a membránokat, azaz óvatosan leválasztja a magzatburkot a méhfalról. Ez csökkentheti az indukció szükségességét és a túlhordás veszélyét. Az eljárás a menstruációs görcsökhöz hasonló kellemetlenségeket, és pár napon belül pecsételést okozhat, de mindez normális.

Sok anya attól tart, hogy a köldökzsinór a baba nyakára tekeredhet, és a véráramlás megszűnik, de a köldökzsinórban lévő artériát és vénát vastag anyag védi a súlyos károsodástól. Legtöbbször a köldökzsinór laza, könnyen átcsúszik a baba fején a születés során.

Közelgő orvosi vizsgálat

Remélhetőleg, mikor legközelebb találkozol az orvossal, az már a szülőszobán lesz. Ha még nem jelentkeznek a szülés tünetei, de úgy érzed, készen állsz, az alábbiakkal gyengéden ösztönözheted a babát a születésre:

  • Sétálj – A függőleges helyzetben történő mozgás által a baba lejjebb kerül, nyomást gyakorol a méhnyakra, ami elősegíti a tágulást.
  • Stimuláld a mellbimbóid - Ez megindítja az oxitocin felszabadulását, amely összehúzódásokat vált ki. (Masszírozhatod a melleket, alkalmazhatsz meleg borogatást, mellpumpát, vagy a partnered is besegíthet.)
  • Szexelj – A spermában található prosztaglandinok elősegítik a szülést. Emellett az orgazmus során felszabaduló oxytocin is hozzájárul a szülés megindulásához.
  • Szedj ligetszépe olajat – Ez linolénsavat tartalmaz, amely stimulálja a prosztaglandinok termelését. Napi két vagy három 500 mg-os kapszula alkalmazása biztonságosnak számít, ám kérdezd meg orvosod véleményét is!

Mit kell tudni a partnernek?

Amint látod, a nemi élet, a női orgazmus és a mellbimbó stimulálása segíthet a szülés ösztönzésében, de semmit nem érnek, ha a kismama nincs relaxált állapotban. Ha az orvos nem ellenzi, és mindketten egyetértettek abban, hogy megpróbáljátok megindítani a szülést, tegyél meg mindent, amitől a kismama ellazulhat.

Ne feledd:

  • A szex nem megengedett, ha a magzatvíz elfolyt.
  • A szex nem tanácsos, ha partnered vérzést tapasztal.
  • Az ő orgazmusa vezet az oxytocin felszabadulásához.
  • Az ejakulációnak a hüvelyen belül kell történnie, hogy a sperma prostaglandinjai elvégezzék a munkájukat.
  • Bizonyos szexpozíciók kényelmesebbek lehetnek a számára.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Végezz Kegel-gyakorlatot naponta.
  • Próbálkozz szexszel, orgazmussal és/vagy mellbimbó stimulációval a szülés beindításához.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 38. hét Következő hét – 40. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.