A terhesség 38. hete

WEBBeteg
frissítve:

A baba már szinte teljesen érett a 38. hétre, s a tény, hogy lejjebb szállt, megkönnyíti a légzést számodra. Ez azért is jó hír, mert lassan egy pohár vízért felállni is nehézséget jelenthet.

38. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 2

Mi történik veled a héten?

A 38. héten a baba lejjebb száll, ami megkönnyíti a légzést, ám mivel nyomja a hólyagot, sűríti a fürdőszobai látogatásokat. Emellett különböző idegeket is nyomhat, ami sporadikus fájdalmat és zsibbadást okozhat a lábadban, fenékben és hátban. Mivel a feje nagyon mélyen van, kényelmetlenné válik az egyszerű járás is.

Már majdnem a célban vagy! A szülés általában a becsült időponttól számított két héten belül kezdődik. Ha még nem veszítetted el a nyákdugó egészét vagy egy részét, ez a héten megtörténhet.

Mi történik a babával a héten?

Noha a pici agya és a tüdeje még mindig érlelődik, ezen a ponton megfelelően fejlettek. A 38. héten a baba növekedése nagyjából befejeződik, súlya kb. 3-3,5 kg, hossza 45-50 cm.

Az íriszek valószínűleg sötétkék vagy szürke színűek, és akár egy évig is így maradhat. Körülbelül ennyi idő kell a pigmentet termelő sejteknek, hogy befejezzék a baba szemszínének kialakulását.

Ugyanakkor a bőrszín még nem végleges. Függetlenül a szülők bőrszínétől, a picié születéskor vöröses vagy lilás lesz. Ennek oka, hogy a bőr pigmentációja akár még hat hónapig is eltarthat, a vérkeringése pedig még nem elég gyors, ami a bőr színét befolyásolja.

Terhességi vizsgálat a 38. héten

Az orvosod ellenőrizni fogja, hogy a baba fejjel lefelé van-e. Egyidejűleg egy kismedencei vizsgálatra is sor kerülhet annak érdekében, hogy megnézze, a méhnyak felpuhult és tágult-e, ami annak jele, hogy a tested készül a szülésre.

Ha azt gyanítod, hogy elfolyt a magzatvíz, cserélj fehérneműt és feküdj le 30 percre. Ha a folyadék vizelet volt, akkor nem fogsz hasonlót tapasztalni, azonban ha tényleg magzatvíz volt, amíg fekszel, az összegyűlik a hüvelyben, és folyamatosan szivárog. Ha a magzatvíz folyt el, de még nem tapasztalsz összehúzódásokat, akkor is mielőbb menjetek a kórházba, hogy csökkenjen a fertőzésveszély. Jó, ha tudod, hogy a szülés megkezdődhet azelőtt is, hogy a magzatvíz elfolyna.

Mire figyelj?

A fészekrakó ösztönöd valószínűleg küzd a szorongással és a kimerültséggel. Hagyd a kimerültséget nyerni és pihenj. A babának nagyon kevésre van szüksége, amikor hazaviszed. Elég egy autóülés, egy biztonságos alvóhely, pelenka és pár tipegő. Ha nem akarsz szoptatni, cumisüveg és tápszer is kell, de minden másban a látogatók és a partnered a segítségedre lehetnek a baba születése után.

Mit kell tudni a partnernek?

Számtalan hónapot töltöttél a leendő gyermekedre koncentrálva. A várandósság utolsó heteiben összpontosíts magadra és partneredre. Pihenjetek vagy élvezzétek az utolsó közösen töltött napokat.

Fontos

  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Végezz naponta Kegel-gyakorlatot
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését!
  • Élvezd az utolsó együtt töltött napokat! Ha van már gyermeked, szerezz babysittert, hogy picit kettesben lehess partnereddel.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász


Előző hét – 37. hét Következő hét – 39. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.