A terhesség 38. hete

Szerző: WEBBeteg

A baba már szinte teljesen érett a 38. hétre, s a tény, hogy lejjebb szállt, megkönnyíti a légzést számodra. Ez azért is jó hír, mert lassan egy pohár vízért felállni is nehézséget jelenthet.

38. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 2

Mi történik veled a héten?

A 38. héten a baba lejjebb száll, ami megkönnyíti a légzést, ám mivel nyomja a hólyagot, sűríti a fürdőszobai látogatásokat. Emellett különböző idegeket is nyomhat, ami sporadikus fájdalmat és zsibbadást okozhat a lábadban, fenékben és hátban. Mivel a feje nagyon mélyen van, kényelmetlenné válik az egyszerű járás is.

Már majdnem a célban vagy! A szülés általában a becsült időponttól számított két héten belül kezdődik. Ha még nem veszítetted el a nyákdugó egészét vagy egy részét, ez a héten megtörténhet.

Mi történik a babával a héten?

Noha a pici agya és a tüdeje még mindig érlelődik, ezen a ponton megfelelően fejlettek. A 38. héten a baba növekedése nagyjából befejeződik, súlya kb. 3-3,5 kg, hossza 45-50 cm.

Az íriszek valószínűleg sötétkék vagy szürke színűek, és akár egy évig is így maradhat. Körülbelül ennyi idő kell a pigmentet termelő sejteknek, hogy befejezzék a baba szemszínének kialakulását.

Ugyanakkor a bőrszín még nem végleges. Függetlenül a szülők bőrszínétől, a picié születéskor vöröses vagy lilás lesz. Ennek oka, hogy a bőr pigmentációja akár még hat hónapig is eltarthat, a vérkeringése pedig még nem elég gyors, ami a bőr színét befolyásolja.

Terhességi vizsgálat a 38. héten

Az orvosod ellenőrizni fogja, hogy a baba fejjel lefelé van-e. Egyidejűleg egy kismedencei vizsgálatra is sor kerülhet annak érdekében, hogy megnézze, a méhnyak felpuhult és tágult-e, ami annak jele, hogy a tested készül a szülésre.

Ha azt gyanítod, hogy elfolyt a magzatvíz, cserélj fehérneműt és feküdj le 30 percre. Ha a folyadék vizelet volt, akkor nem fogsz hasonlót tapasztalni, azonban ha tényleg magzatvíz volt, amíg fekszel, az összegyűlik a hüvelyben, és folyamatosan szivárog. Ha a magzatvíz folyt el, de még nem tapasztalsz összehúzódásokat, akkor is mielőbb menjetek a kórházba, hogy csökkenjen a fertőzésveszély. Jó, ha tudod, hogy a szülés megkezdődhet azelőtt is, hogy a magzatvíz elfolyna.

Mire figyelj?

A fészekrakó ösztönöd valószínűleg küzd a szorongással és a kimerültséggel. Hagyd a kimerültséget nyerni és pihenj. A babának nagyon kevésre van szüksége, amikor hazaviszed. Elég egy autóülés, egy biztonságos alvóhely, pelenka és pár tipegő. Ha nem akarsz szoptatni, cumisüveg és tápszer is kell, de minden másban a látogatók és a partnered a segítségedre lehetnek a baba születése után.

Mit kell tudni a partnernek?

Számtalan hónapot töltöttél a leendő gyermekedre koncentrálva. A várandósság utolsó heteiben összpontosíts magadra és partneredre. Pihenjetek vagy élvezzétek az utolsó közösen töltött napokat.

Fontos

  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Végezz naponta Kegel-gyakorlatot
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését!
  • Élvezd az utolsó együtt töltött napokat! Ha van már gyermeked, szerezz babysittert, hogy picit kettesben lehess partnereddel.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász


Előző hét – 37. hét Következő hét – 39. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Hasfájás terhesség alatt

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tüneteként jelentkező kezelést nem igénylő...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Így készüljünk a baba érkezésére

A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük...

A leggyakoribb terhességi félelmek

Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden...

Feleslegesen megindított szülések

Aggodalomra ad okot egy 17000 várandós nő bevonásával végzett skót tanulmány eredménye, amely szerint több alkalommal "indokolatlan"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.