A terhesség 33. hete

WEBBeteg
frissítve:

A harmadik trimeszterben tapasztalt kellemetlenségek a 33. héten egyre erősebbek lehetnek, melyekhez most hőhullámok is társulhatnak.

33. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 7

Mi történik veled a 33. héten?

A kismamák a harmadik trimeszterben könnyen kimelegednek, függetlenül attól, milyen évszak van. Ez a hormonális változásnak, a megnövekedett vérmennyiségnek és a gyorsabb anyagcserének köszönhető, amihez a növekvő baba testhője is társul. Mostanra valószínűleg 10-13 kg-al vagy több, mint a terhesség előtt.

Mi történik a babával ezen a héten?

A pici a 33. hét végére kb. 2-2,30 kg és 42 cm hosszú. Csontjai teljesen kifejlettek, de még kicsit lágyak és könnyen alakíthatók, különösen a koponya lemezei. Ezeknek rugalmasnak kell maradniuk, hogy áthaladhassanak a keskeny szülőcsatornán. Az úgynevezett kutacsok olyan hézagok a baba koponyáján, amelyek lehetővé teszik, hogy a pici agya tovább fejlődjön, és akár egy évvel a gyermek születése után is lágy marad.

A baba tüdeje és központi idegrendszere mostanra szinte teljesen érett, ha esetleg koraszülött lesz, jó esély van arra, hogy nem lesz hosszú távú egészségügyi problémája.

Terhességi vizsgálat

Ha ezen a héten kell vizsgálatra menned, előfordulhat, hogy orvosod biofizikai profilt (BPP) rendelt el. Ezt a tesztet csak a 33. héttől ajánlják fel a nagy kockázatú terhességeknél és komplikációk, illetve túlhordás esetén. A BPP fájdalommentes, és részletes ultrahanggal kezdődik, ahol megnézik a magzatvíz mennyiségét, a baba izomtónusát, mozgását és légzőmozgását. Mivel az emésztés ösztönözheti ezeket a mozgásokat, tanácsos étkezés után érkezni.

Az ultrahangot általában egy NST vizsgálat követi, ahol a baba szívverését és a lehetséges méhösszehúzódásokat figyelik. Az eredmények kiértékelése után döntenek arról, hogy ajánlott-e a babát a tervezettnél korábban világra segíteni.

Mire figyelj?

Bár egyre több figyelmet kap a közelgő szülés és a baba, nagyon fontos, hogy már most gondolj a szülés utáni időszakra. Így könnyebben fogsz tudni gondoskodni a piciről.

Hüvelyi szülés esetén az alábbiak gyorsíthatják a felépülést:

  • Fájdalomcsillapító spray: Használj fájdalomcsillapító spray-t a hüvelyi terület zsibbasztására a fürdőszobai látogatások vagy betétváltás után.
  • Ülőfürdő: Egy lavórt tölts fel meleg vízzel és áztasd a fájó területet.
  • Ülőpárna: A középen lyukas, levegővel telített ülőpárna enyhíti az érzékeny hüvely és a végbél közötti területre nehezedő nyomást.
  • Székletlágyító: A szülés utáni első székletürítés gondolata is ijesztő lehet, különösen, ha aranyered is van. Kérdezd meg orvosod, milyen székletlágyítót ajánl.

A szülés módjától függetlenül szerezd be az alábbiakat:

  • Maxi betét erős vérzéshez: Akár hüvelyi úton, akár császárral szültél, hat hétig is tapasztalhatsz szülés utáni hüvelyi vérzést. Ha a fagyasztóban tárolod, egyúttal nyugtató hideg borogatásként is szolgál.
  • Ibuprofen: Ez a gyulladáscsökkentő anyag segít enyhíteni a perineális fájdalmat, görcsöket és a szülés utáni vérzést. Beszélj orvosoddal az optimális adagolásról.
  • Melltartó betét: Megakadályozzák a mellek szivárgását, ha épp nem szoptatsz, és védik a fájó mellbimbókat a dörzsöléstől.
  • Szoptatós melltartó: Megkönnyítik a szoptatásnál a mellekhez való hozzáférést, és extra támaszt nyújtanak.
  • Mellbimbó krém: Kis mennyiségű mellbimbó krém bemasszírozása szoptatás után segít meggyógyítani a mellbimbóidat. (A lefejt anyatej alkalmazása ugyancsak jó rá.)
  • Kényelmes ruha: Győződj meg róla, hogy van kényelmes otthoni nadrágod a születés utánra. A laza vagy állítható derekú jobb, ha császármetszésed volt.

Közelgő orvosi vizsgálat

Ha még eddig nem tetted, beszélj orvosoddal vagy szülésznőddel arról, hogy érdemes-e, és mikortól perineális masszázst végezned. A perineum óvatos masszírozása lágyítja és javítja annak rugalmasságát, hogy csökkenjen mind a gátszakadás mind a gátmetszés szükségességének kockázata.

Mit kell tudni a partnernek?

Jó, ha ott vagy, amikor partnered a perineális masszázsról beszél az orvossal, mivel gyakran a partnernek kell segíteni ebben.

Mostanra egyre erősebben tapasztalhatod a kismamán a terhességi amnézia jeleit, mely feledékenységért a hormonváltozások, az alváshiány, a szüléssel és szülőséggel kapcsolatos aggodalmak együttesen felelősek. A jó hír, hogy mindez átmeneti, a harmadik trimeszterre jellemző állapot. Egy kis humorral, valamint cetlik és emlékeztető üzenetek segítségével könnyen áthidalható ez az időszak.

Fontos

  • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Végezz naponta Kegel-gyakorlatokat.
  • Szerezd be azokat a dolgokat, melyekre a szülés utáni felépüléshez szükséged lehet.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 32. hét Következő hét – 34. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.