• A terhesség 34. hete

    Szerző: WEBBeteg

    Egyes nőknél a baba már a 34. héten megkezdi a leereszkedést és beékelődést, azaz felkészül a születésre.

    34. hét

    Trimeszter: harmadik
    Hátralévő hetek száma: 6

    Mi történik veled a héten?

    A 34. héten a magzatvíz mennyisége valószínűleg elérte a maximális értéket. (A csúcspont a 34.-36. hét között van, majd lassan csökken.) Egyes kismamáknál a baba „leszáll”, megkezdi a beékelődést a szülőcsatornába, felkészül a születésre. Ezzel csökken a rekeszizomra nehezedő nyomás, enyhül a gyomorégés és a légzési nehézség, azonban a húgyhólyag nyomása fokozódik.

    Ha a hasad hirtelen másnak tűnik, ne pánikolj. Nincs egyértelmű összefüggés a baba leszállása és a szülés kezdete között.

    Hirdetés

    Mi történik a babával a 34. héten?

    A lassan 2,5 kg-os baba tovább gyarapodik, és a bőrét fedő viaszos, fehér bevonat (vernix) megvastagszik. A vernix nemcsak védi a baba bőrét a magzatvíz szárító hatásaitól, hanem olyan síkosítóként is működik, amely segíti a szülőcsatornában való haladását. Születés után nem ajánlott a maradékot letörölni, ugyanis védi a pici immunrendszerét.

    Noha a most 44 cm hosszú baba a 39. hétig nem számít teljes terminusúnak, a 34 hetesen születettek tüdeje általában már jól fejlett és jól működik.

    Terhességi vizsgálat

    Amennyiben ikreket vársz, lehet, hogy ez lesz az utolsó szülés előtti vizsgálatod. Az átlagos ikerterhesség körülbelül a 35. hétig tart. Ha a múlt héten nem végeztek biofizikai profilt (BPP), valószínűleg most megtörténik.

    A BPP egy nem-invazív, kombinált teszt, amely részletes ultrahang és magzati NST vizsgálat. Az orvos értékeli a magzatvíz mennyiségét, a baba izomtónusát, testmozgását és légzését. A vizsgálati eredmények értékelése után döntenek arról, hogy az eredetileg tervezettnél korábban kell-e a babát világra segíteni.

    Ha a baba far, haránt és/vagy lábfej végű helyzetben van, az nem jelenti azt, hogy ebben a pózban lesz a szülés napján is. Valójában a terhesség eme pontján a babák kb. 14 százaléka farfekvéses, ám a 36. hétre ez a szám 9 százalékra csökken.

    Orvosod valószínűleg elmondja, mit tehetsz, hogy segíts megfordulni a babának, és mi várható, ha ebben a helyzetben marad. A legtöbb farfekvéses baba tervezett császármetszéssel születik, de egyes esetekben tervezett hüvelyi szülésre is van lehetőség.

    Az orvos javasolhat egy általában a 32-37. hét között végzett eljárást, mely során szoros nyomást gyakorolnak a hasra, hogy megpróbálják ösztönözni a babát a fordulásra. Ehhez esetleg terbutalin hatóanyagot kaphatsz, amely elfojtja a méhösszehúzódásokat, fájdalmat. Az eljárás az esetek több mint felében sikeres, ám vannak olyan babák, akik bár így megfordultak, szülés előtt visszaállnak az eredeti, farvégű fekvésbe. A nagy rizikó és sikertelenség miatt napjainkban elég ritkán élnek vele a szakemberek.

    Közelgő orvosi vizsgálat

    A  35. és 37. hét között végzik a  groupBstrep szűrést. Itt a Streptococcus Béta haemolyticus baktérium törzs szűréséről van szó, amely a hüvelyváladékból történik (általában a 36. héten) -  jelenléte az anyára és a magzatra is káros. Feltétlen erős antibiotikumos kúrát kell alkalmazni, ha a teszt pozitív.

    Mit kell tudni a partnernek?

    Észrevetted, hogy a kismama az utóbbi időben állandóan takarít? A fészekrakó ösztönként is ismert hirtelen megnövekedett energiaszint ösztönös módja annak, hogy az anyák felkészüljenek a szülésre. Egyes nőknél mostanában jelentkezik, míg mások már sokkal korábban, vagy egyáltalán nem tapasztalják.

    Partnerként a feladatod, hogy odafigyelj, a kismama ne hajtsa túl magát. Ilyenkor már nem ajánlott létrára mászni, nehezet emelni vagy erős vegyszereket használni. Ajánld fel a segítséged, amikor csak lehetséges.

    Emellett itt az ideje, hogy te is megkezdd a fészekrakást: könnyebbé teheted újdonsült szülő életed, ha már most előre bevásárolsz az olyan nem romlandó élelmiszerekből és háztartási termékekből, melyekre később szükség lesz. Érdemes emellett a fagyasztót is feltölteni előre elkészített ételekkel.

    Fontos

    • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
    • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
    • Naponta végezz Kegel-gyakorlatokat.
    • Kezdjétek el a fészekrakást.

    WEBBeteg logó
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Előző hét – 33. hét   Következő hét – 35. hét

    Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

    Módosítva: 2018.11.30 16:41, Megjelenés: 2018.10.24 16:52
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Terhesség során jelentkező aranyér

    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

    Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

    Minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szervezet által termelt fájdalomcsillapító és boldogsághormonok (endorfin), amelyek a szülés alatt szabadulnak fel, a szülő nő segítségére vannak. A szülési fájdalmak enyhítését segíti a helyes légzési technika, amit a kismamák már a szülés előtti felkészülés során elsajátítanak. Mindezek mellett is számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszerektől kezdve a helyi érzéstelenítésen át a természetgyógyászati módszerekig és különféle technikákig. Van azonban olyan is, amit nem érdemes kipróbálni!

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    A terhesség legkellemetlenebb mellékhatásai

    A nők általában úgy érzik, felkészültek a terhességgel járó kellemetlenségekre, ám a legkellemetlenebb mellékhatásokról nem nagyon esik szó. Pedig sokat segíthet a kismamáknak, ha tudják, nem csak ők szenvednek a kínos tünetektől.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.